I Pinjatić osjetio raskol u SDP-u

Zahtjev za smjenu dolazi u godini kada je tivatski Aerodrom ostvario “jedan od najboljih rezultata u svojoj istoriji”...
150 pregleda 37 komentar(a)
Damir Pinjatić, Foto: Siniša Luković
Damir Pinjatić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.12.2015. 07:02h

Dio zaposlenih na tivatskom Aerodromu pokrenuo je potpisivanje peticije kojom se traži smjena direktora Damira Pinjatića (SDP).

Oni Pinjatića optužuju za navodni mobing i traže zaštitu od ministra saobraćaja Ivana Brajovića i direktora “Aerodroma Crne Gore” Milovana Đuričkovića.

Pinjatić je na čelo zračne luke došao 1. marta na predlog tivatskog SDP-a, a nezadovoljstvo radnika, po svemu sudeći, dobilo je i političku dimenziju, jer se dio njih priključio Brajovićevim Socijaldemokratama.

Nakon rascjepa u SDP-u, i Đuričković se pridružio Brajoviću.

Pinjatić je zbog toga juče ujutro održao sastanak kolektiva, koji zapošljava 235 stalnih radnika i koji, po ostvarenim poslovnim rezultatima i finansijskim prihodima, važi za jedan od najboljih u državi.

On je novinarima potvrdio da je razgovarao sa radnicima, zbog toga što, postoji “određena uznemirenost i zbunjenost zaposlenih”, zbog inicijative koju su pokrenule “nepoznate osobe”, tražeći njegovu smjenu.

Pinjatić je radnicima poručio da ga ne zanima njihova politička ili bilo koja druga pripadnost, i da od svih traži odgovoran odnos prema poslu i poštovanje kodeksa ponašanja.

On je kazao da ne zna ko stoji iza inicijative i zahtijeva za njegovu smjenu, ali da to nije zvanična sindikalna organizacija.

Pinjatić je istakao da je interesantno što zahtjev za smjenu dolazi u godini kada je Aerodrom ostvario “jedan od najboljih rezultata u svojoj istoriji”, ne želivši detaljnije da komentariše političku ili druge dimenzije sukoba sa dijelom radnika.

Nezvanično je, kaže, načuo, da mu se zamjera što puši cigarete, što sadi masline ispred terminalne zgrade prvi put u istoriji aerodroma i što vozi novi službeni automobil, koji je, tvrdi, kupljen mnogo prije nego što je stupio na dužnost.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, peticiju je potpisalo četrdesetak radnika.

Niko od inicijatora, međutim, do sada nije zvanično pojasnio šta se direktoru stavlja na teret, ali se po kuloarima pominje nezadovoljstvo načinom na koji se Pinjatić ophodi prema nekim od radnika. Pominje se i navodni mobing, ali sukob sa nekim od dugogodišnjih radnika, od kojih su neki “bez osnova kažnjeni” i premješteni na “niže ili sporedne dužnosti“.

Izvor “Vijesti“ tvrdi da u reakciji dijela zaposlenih nema politike.

“Nereagovanje SDP Tivta na upozorenja i apele za pomoć koja smo im upućivali s obzirom da je direktor njihov kadar, praktično je te radnike gurnulo u krilo Socijaldemokrata koji su pokazali razumijevanje za taj problem“.

Iz tabora bliskog Pinjatiću, međutim, tvrde da je riječ o političkoj igri, odnosno pokušaju SD da oslabi SDP pred lokalne izbore u Tivtu.

Ističu da bunu protiv direktora dižu “oni kojima ne odgovara precizna evidencija dolazaka na posao, kontrola radnika, sprečavanje familijarnog zapošljavanja i nepoštovanja kućnog reda“, na čemu Pinjatić insistira.

Pinjatić: Jako je bitno da se bavimo samo Aerodromom

Peticija za smjenu je pokrenuta uprkos tome što će tivatski Aerodrom, sa očekivanim ukupnim prometom od oko 900 hiljada putnika, imati veoma uspješnu poslovnu godinu i brojnim aktivnostima na unapređenju kapaciteta zračne luke.

“U avgustu smo, sa preko 213 hiljada putnika, imali rekordni mjesečni obim prometa u dosadašnjoj istoriji, a svi naši poslovni partneri imaju samo riječi hvale za to kako sa njima sarađujemo. Krenuli smo i u brojne aktivnosti vezano za proširenje i modernizaciju kapaciteta, tako da je neusmnjivo da Aerodrom ima blistavu budućnost i da mu predstoji izuzetno jak razvojni period. Sada je jako bitno da svi zajedno skupimo dovoljno koncentracije, mudrosti i snage da se bavimo isključivo stvarima koje su bitne za Aerodrom, njegove radnike, članove njihovih porodica, ali i Tivat u cjelini“.

Bonus video: