Pomorski saobraćaj: Ništa spektakularno se nije desilo, nije bilo štete

"Trajekt se nakon iskrcaja vozila u Kamenarima udaljio od obale da bi, zbog svoje veličine i specifičnosti, omogućio drugim trajektima nesmetano saobraćanje, a kako bi se završila operacija sakupljanja piljevine sa gorivom u posebne posude i kako bi se izvršilo čišćenje palube speciajlnim biorazgradivim sredstvima za te namjene"
1911 pregleda 1 komentar(a)
Trajekti Pomorskog saobraćaja
Trajekti Pomorskog saobraćaja
Ažurirano: 08.11.2019. 14:45h

Kompanija Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog na čijem se trajektu "Grbalj" u četvrtak desio incident sa izlivanjem goriva iz oštečenog rezervoara jednog šlepera, "Vijestima" je danas, više od 24 sata nakon incidenta, proslijedila saopštenje u kome se tvrdi da se "ništa spektakularno nije desilo" i da "nisu nastale nikakve štetne posljedice".

"Kao što vam je poznato, prethodnih dana, svjedoci smo veoma loših vremenskih prilika u čitavoj zemlji što nije zaobišlo ni trajektni prelaz Kamenari-Lepetane. Sve to je uzrokovalo i velika kolebanja u nivou mora i otažavalo ukrcaj i iskrcaj vozila na našim trajektima. Dana 07.11.2019. u Lepetanima, prilikom ukrcaja šlepera na trajekt "Grbalj", usljed visokog nivoa mora, šleper je jednim od rezervoara zakačio rampu i na palubu trajekta je došlo do curenja manje količine goriva. Problem je odmah uočen od strane posade broda i preduzete su sve mjere za sprječavanje štetnih posljedica. Odmah su zatvorene sve manikele (odvodi) na palubi broda, posuta piljevina koja je upila gorivo, a vozač je odmah uz pomoć naših mehaničara sanirao oštećenje i spriječeno je dalje izlivanje goriva. Podvlačimo da nijedna kap goriva nije dospjela u more. Uostalom to je potvrđeno i inspekcijskim nadzorom koji je izvršen vučenjem opreme za detektovanje naftnih mrlja po moru, koji je pokazao da nije došlo do zagađenja", stoji u saopštenju koje je juče iz Pomorskog saobraćaja proslijeđeno svim medijima, pa i "Vijestima" koje su ih o tome pitale prethodnog dana kada se incident i dogodio.

"Trajekt se nakon iskrcaja vozila u Kamenarima udaljio od obale da bi, zbog svoje veličine i specifičnosti, omogućio drugim trajektima nesmetano saobraćanje, a kako bi se završila operacija sakupljanja piljevine sa gorivom u posebne posude i kako bi se izvršilo čišćenje palube speciajlnim biorazgradivim sredstvima za te namjene. Dakle, ništa se spektakularno nije desilo i što je najvažnije nijesu nastale nikakve štetne posljedice. O svemu su obaviješteni nadležni organi", saopštili su iz kompanije liji su vlansici podgorilki biznismeni, braća Dejan i Dušan Ban i njihov partner Željko Mihajlović.

Umjesto konkretnih odgovora na pitanja koja smo im poslali juče poslijepodne, iz Pomorskog saobraćaja “Vijestima” su poručili da je naš medij o incidentu na trajektu izvještavao "ne raspolažući sa pravim informacijama, već na osnovu kuloarskih i priča rekla-kazala".

"Obzirom da ste već u dva navrata od juče imali objave na vašem portalu, a niste sačekali naše odgovore i pritom ste iznosili netačne informacije, vaše pisanje smatramo senzacionalističkim sa ciljem da se ovoj kompaniji nanese šteta", zakljulčili su iz Pomorskog saobraćaja u nepotpisanom dopisu upućenom "Vijestima".

Inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva saobraćaja i pomorstva Željko Lompar, "Vijestima" je kazao da on i ekipa Uprave pomorske sigurnosti i Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) nakon okončane višečasovne akcije pregleda i čišćenja akvatorijuma ispred Kamenara, nisu uspjeli da pronađu zagađenje u moru. Lompar je kazao i da je pregledao sve knjige na brodu, a posebno proceduru koju je Pomorski saobraćaj ustanovio kao obaveznu za postupanje u ovakvim slučajevima potencijalnih ekoloških incidenata i našao da ta procedura nije usklađena sa odredbama Zakona o zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata, te pooručio da će protiv te kompanije biti podnijet prekršajni nalog.

Bonus video: