Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, 252 oboljelih
6581 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2020. 22:58h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, a 252 osoba su oboljele.

Krivično gonjenje pojedinaca koji krše naredbe Ministarstva zdravlja utemeljeno je u Ustavu i zakonima Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Premijer Duško Marković će se danas od 15.30 sati obratiti građanima u vezi sa aktuelnom situacijom povodom suzbijanja epidemije koronavirusa i sa posebnim osvrtom na novi Vladin paket ekonomskih mjera, saopšteno je iz Vlade.

Premijer će, kako navode iz Vlade, govoriti o aktuelnoj situaciji povododm suzbijanja epidemije koronavirusa i sa posebnim osvrtom na novi Vladin paket ekonomskih mjera Premijer Duško Marković će se danas od 15.30 sati obratiti građanima u vezi sa aktuelnom situacijom povododm suzbijanja epidemije koronavirusa i sa posebnim osvrtom na novi Vladin paket ekonomskih mjera, saopšteno je iz Vlade.
Vijesti.me | Sourcefabric

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u Tuzima, gdje je sa predsjednikom opštine Nikom Đeljošajem, njegovim saradnicima i direktorom Doma zdravlja Halilom Dukovićem razgovarao o aktuelnoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa.

Sa predsjednikom Đukanovićem u Tuzima su i direktor Kliničkog centra dr Jevto Eraković i direktor Urgentnog centra i član Kriznog medicinskog štaba dr Nermin Abdić Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u Tuzima, gdje je sa predsjednikom opštine Nikom Đeljošajem, njegovim saradnicima i direktorom Doma zdravlja Halilom Dukovićem razgovarao o aktuelnoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric

Podgorička policija je uhapsila četiri osobe na dvije lokacije u glavnom gradu zbog kršenja mjere zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na javnim površinama.

Mjere zabrane prekršene na dvije lokacije u gradu Podgorička policija je uhapsila četiri osobe na dvije lokacije u glavnom gradu zbog kršenja mjere zabrane sportskih i rekreativnih aktivnosti na javnim površinama. "Protiv ovih osoba policija je podnijela krivične prijave. Budimo odgovorni", saopšteno je na Tviter nalogu policije.
Vijesti.me | Sourcefabric

Načelnik budvanske komunalne polciije i inspekcije Aleksandar Mijatović kazao je da dnevno oko 100 građana opštine Budve ne poštuje propisane mjere, koje komunalni inspektori i policajci zatiču da se šetaju plažom, šetalištem... prostorima koji su zatvoreni i zabranjeni za okupljanja.

Od 20. marta do 7. aprila komunalni inspektori i policajci za vrijeme zabrane kretanja zatekli pet osoba koje nijesu posjedovale potvrdu o slobodnom kretanju Načelnik budvanske komunalne polciije i inspekcije Aleksandar Mijatović kazao je da dnevno oko 100 građana opštine Budve ne poštuje propisane mjere, koje komunalni inspektori i policajci zatiču da se šetaju plažom, šetalištem...
Vijesti.me | Sourcefabric

Više preduzetnika iz nekoliko djelatnosti koji su željeli da apliciraju za kredit koji su Vlada i Investiciono-razvojni fond (IRF) ponudili za prevazilaženje ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa žalili su se “Vijestima” da ne mogu doći do tog novca jer IRF ima uslove koji se ne mogu ispuniti.

Iz Investiciono-razvojnog fonda odgovaraju da bi odobrenje kredita bez kolaterala bilo krivično djelo Više preduzetnika iz nekoliko djelatnosti koji su željeli da apliciraju za kredit koji su Vlada i Investiciono-razvojni fond (IRF) ponudili za prevazilaženje ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa žalili su se "Vijestima" da ne mogu doći do tog novca jer IRF ima uslove koji se ne mogu ispuniti.
Vijesti.me | Sourcefabric

Policija je krivično procesuirala 34 osobe jer su od 19 do pet ujutru napustile objekte stanovanja, objavljeno je na Tviter nalogu Uprave policije.

Mjere su se kršile u deset opština, a najviše u Podgorici i Baru Policija je krivično procesuirala 34 osobe jer su od 19 do pet ujutru napustile objekte stanovanja, objavljeno je na Tviter nalogu Uprave policije. Mjere su se kršile u deset opština, a najviše u Podgorici i Baru.
Vijesti.me | Sourcefabric
Od jučerašnjeg presjeka u 16:30 pa jutros do 08:35 analizirano je 107 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
Novooboljeli su iz Podgorice, dva kontakti ranije potvrđenih slučajeva, dok se kod jednog porijeklo infekcije istražuje Od jučerašnjeg presjeka u 16:30 pa jutros do 08:35 analizirano je 107 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na novi koronavirus, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
Vijesti.me | Sourcefabric

Mijuško Bajagić, predsjednik opštine Plužine, govorio je za Boje jutra o situaciji u tom gradu.

U Plužinama se trenutno u samoizolaciji nalazi oko 14 osoba, to su uglavnom osobe koje su boravile u inostranstvu i pridržavaju se svih mjera, saopštava Bajagić. Mijuško Bajagić, predsjednik opštine Plužine, govorio je za Boje jutra o situaciji u ovom gradu.
Vijesti.me | Sourcefabric

Predsjednik opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, za Boje jutra je govorio o preventivnim mjerama koje se u tom gradu preduzimaju u svrhu zaštite od koronavirusa.

Kako kaže predsjednik opštine Mojkovac, u ovom gradu su dezinfikovani svi parkovi, ulice, stepeništa i javne površine, a trude se i da redovno napominju građane da je važno da se pridržavaju mjera i ostanu kod kuće. Predsjednik opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, za Boje jutra je govorio o preventivnim mjerama koje se u ovom gradu preduzimaju u svrhu zaštite od koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric

Doc. dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica, za Boje jutra je saopštio da je u funkciji testiranja na koronavirus trenutno osam zdravstvenih objekata u koje svakodnevno uđe oko četiri stotine građana.

„Građani najprije trebaju pozvati dežurni broj telefona i ukoliko se utvrde simptomi, osoba dolazi u dežurnu ambulantnu, gdje joj se pruža odgovarajuća njega, nakon čega se odlučuje o daljem tretmanu", napominje Kavarić. Doc. dr Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica, za Boje jutra je saopštio da je u funkciji testiranja na koronavirus trenutno osam zdravstvenih objekata u koje svakodnevno uđe oko četiri stotine građana.
Vijesti.me | Sourcefabric

Nakon saslušanja u kotorskom Osnovnom državnom tužilaštvu, državni tužilac je odredio zadržavanje do 72 sata za četiri osobe uhapšene zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Zadržavanje do 72 sata određeno je i A.F. zbog nasilja u porodici.

Protiv svih okrivljenih je podnijet predlog za određivanje pritvora Nakon saslušanja u kotorskom Osnovnom državnom tužilaštvu, državni tužilac je odredio zadržavanje do 72 sata za četiri osobe uhapšene zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Zadržavanje do 72 sata određeno je i A.F.
Vijesti.me | Sourcefabric

Petorica budvanskih funkcionera krivično će odgovarati zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Zbog posjete kolega, krivično će odgovarati i Milo Božović Petorica budvanskih funkcionera krivično će odgovarati zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric

Pacijenti sa blagom kliničkom slikom Covida-19, koja ne ukazuje na upalu pluća, ako nemaju prateća oboljenja i mlađi su od 65 godina, trebalo bi da se liječe u kućnim uslovima.

Prema Protokolu, koji je predložio Institut za javno zdravlje, a Medicinski krizni štab dostavio zdravstvenim ustanovama i medicinskim radnicima, isto važi i za pacijente starije od 65 godina sa istom slikom i odsustvu komorbiteta, ali se oni liječe u kućnim uslovima uz svakodnevni pojačani nadzor.

Prema Protokolu, pacijent sa blažom kliničkom slikom, bez pratećih oboljenja i mlađi od 65 godina treba da borave u kućnim uslovima. Sprovodiće i povremena testiranja zdravstvenih radnika koji liječe i njeguju oboljele Pacijenti sa blagom kliničkom slikom Covida-19, koja ne ukazuje na upalu pluća, ako nemaju prateća oboljenja i mlađi su od 65 godina, trebalo bi da se liječe u kućnim uslovima.
Vijesti.me | Sourcefabric
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, zbog nepoštovanja prethodnih, donijelo nove naredbe.
ažurirano Od utorka popodne do juče u isto vrijeme novi koronavirus pronađen je kod osam osoba, a analizirano je 315 uzoraka. Na bolničkom liječenju sinoć su bila 42 pacijenta. U barskoj bolnici hospitalizovano je 12 pacijenata, u nikšićkoj šest, četvoro u beranskoj bolnici i svi su stabilnog zdravstvenog stanja.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: