Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
41389 pregleda 0 komentar(a)
Trg nezavisnosti u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Trg nezavisnosti u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2020. 00:09h

U Crnoj Gori je do sada registrovano 16 slučajeva koronavirusa.

Broj volontera koji su spremni da pomognu sugrađanima raste iz dana u dan i mjeri se stotinama. Iz Crvenog krsta, nevladinih i humanitarnih organizacija apeluju da ne rade samostalno

Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva odlučio je da zatvori igrališta i teretane na otvorenom prostoru.

"Za izvršavanje ove mjere je zadužena i odgovorna Komunalna policija Budva.U slučaju potrebe Komunalnoj policiji će asistirati i pomagati pripadnici CB Budva i Službe zaštite i spašavanja Budva", saopšteno je iz Opštine Budva.

Kompanija Luštica Development doniraće 20.000 eura epidemiološkoj službi i Opštinskom timu za zaštitu Tivat, kao podršku realizacije mjera zaštite građana Crne Gore od virusnog oboljenja COVID-19.

"Kompanija je redovnim praćenjem i sprovođenjem preporučenih mjera obezbijedila sigurnost svojih zaposlenih koji su angažovani prema redukovanim programima, odnosno u režimu rada od kuće". navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija doMEn, agent registracije nacionalnog crnogorskog domena - .ME, donirala je 25.000 eura na račun Nacionalnog koodinacionog tijela za zarazne bolesti, za kupovinu respiratora ili nabavku potrebne medicinske opreme.

"Ovom donacijom kompanija doMEn nastoji da pruži podršku zdravstvenim institucijama u zajedničkoj borbi protiv novog koronavirusa covid-19, kako bi lakše prebrodili situaciju u kojoj se nalazimo", navodi se u saopštenju kompanije.

Pozvali su sve privredne subjekte da daju svoj doprinos zdravstvenim institucijama i široj zajednici na koji god način su to u mogućnosti.

Erste banka je uplatila na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti 40.000 eura za dva respiratora.

"Ovom donacijom želimo da pomognemo zdravstvenom sistemu da se što spremnije uhvati u koštac sa širenjem koronavirusa, jer su respiratori neophodni u liječenju mogućih budućih težih slučajeva obolijevanja. Istovremeno, kao kompanije i kao pojedinci, imamo dužnost da učinimo sve kako bi potreba za korišćenjem respiratora u crnogorskim bolnicama bila što manja. A to možemo kad smo solidarni i kada se disciplinovano pridržavamo svih mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje i nadležnih tijela", rekao je Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste banke.

autor: Erste banka
Komunalna policija Opštine Tivat zabranila je pristup Pinama, i zaštitnom trakom ogradila prilaze, nakon što je uočeno nepoštovanje mjera zabrane javnog okupljanja. Prethodno je ograđeno igralište u Lepetanima, zatvoren prostor plaže i okruženja Plavih horizonata, udaljeni su posjetioci sa košarkaškog igrališta u Velikom parku, a ograđuju se i igrališta kod škole. Apelovali su na sve građane da ostanu u svojim domovima.
autor: Opština Tivat
Na elektronskoj sjednici Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Bijelo Polje donio je niz zaključaka koji će biti pretočeni u naredbe, tamo gdje je za njihovo sprovođenje odgovornost na lokalnom nivou, kao i dodatno dati podršku sprovođenju odluka sa nacionalnog nivoa.
Zaključci su sljedeći:
Zabranjuju se svadbena okupljanja na teritoriji Opštine, sahrana umrlih lica obavljaće se isključivo u krugu uže porodice.
Nalaže se dezinfekcija hlorisanom vodom na način što se zadužuje D.O.O " Komunalno - Lim" da sprovodi svakodnevnu aktivnost na Gradskom trgu, najfrekfentnijim ulicama u užem i širem jezgru grada i na gradskoj pijaci " Bazar";
Nalaže se Službi zastite i spasavanja da vrši dezinfekciju dvorišta i ulica u krugu JU Opšta bolnice, JU Dom zdravlja, JU Dom starih, kao i ispred velikih prehrambenih marketa gdje je frekfencija stanovništva najvećam, kao i ograničavanje pristupa gradskoj pijaci "Bazar" - jedna osoba na 10 m2, obilježavanje jednog ulaza. Obavezna mjera za prodavce - korišćenje zaštitne opreme.
Apelujemo na građane da se striktno i bez izuzetka pridržavaju svih propisanih mjera jer je to u interesu njih, njihovih porodica i cijelog društva”, stoji u saopštenju tima.
Uz logističku pomoć pripadnika Službe žaštite i specijalizovanih ekipa, Opština Kolšin je danas organizovala dezinfekciju brojnih javnih površina u užem gradskom jezgru.
Kako je kazao komandir Službe zaštite Željko Darmanović vodilo se računa da se preparatima na bazi hlora dezinfekuju mjesta gdje građani najčešće i u najvećem broju dolaze.
Specijalizovane ekipe dezinfikovale su, između ostalog, ulaze u Opštinu, Poštu, policiju, Osnovni sud, apoteke, nekoliko marketa ...
Taj posao odrađen je u okviru, prije nekoliko dana donesenih, mjera Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.
Kaže da Montenegro Airlines radi intenzivno.
On je istakao da Operativni štab, koji je po nalogu predsjednika Vlade formirao ministar unutrašnjih poslova, a koji se sastoji od predstavnika ministarstava, Instituta za javno zdravlje, Aerodroma Crne Gore, Montenegro Airlinesa, radi jedan izuzetan posao ažurirano Crnogorskoj aviokompaniji Montenegro Airlinesu sada su prioritet evakuacioni letovi koji treba da se odrade, rekao je izvršni direktor Živko Banjević.
Vijesti.me | Sourcefabric
Na gradskom trgu u Bijelom Polju postavljena su ukrasna slova poruke “Ostani doma”, grafičkog centra Merkator iz Bijelog Polja, koji su ovim putem pozvali na poštovanje mjera koje je uvela Vlada Crne Gore.
Iz te kompanije su podsjetili da ovom donacijom žele da podsjete na važnost pridržavanja preporuka nadležnih da građani ostanu kod svojih kuća ali i podrške narodu Italije.
Reklama je u bojama zastave Italije, koja je trenutno najteže pogođena virusom korona.
"Moj apel je da se vratim kući i budem u samoizolaciji i ako je potrebno da se javljam Domu zdravlja u Ulcinju i epidemiološkoj službi i da ne izlazim iz kuće" Ulcinjanin Sami Flamuri, sproveden je juče u karantin u novom Studentskom domu u blizini Delta sitija u Podgorici, nakon što nije poštovao rješenje kojim mu je određena samoizolacija u trajanju od 14 dana.
Vijesti.me | Sourcefabric
Navodno nije poštovao rješenje o samoizolaciji
Svi funkcioneri Socijaldemokrata Crne Gore uplatiće pola svoje plate Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, dok će odbornici te partije u svih 25 lokalnih parlamenata u istu svrhu izdvojiti svoje odborničke naknade, saopšteno je iz Socijaldemokrata.
“Ovom prilikom posebno želimo da izrazimo podršku i veliku zahvalnost našim zdravstvenim radnicima, kao i pripadnicima Uprave policije, Vojske Crne Gore, vatrogasnih jedinica i svih ostalih službi na državnom i lokalnom nivou, volonterima i odgovornim pojedincima koji sebe nesebično daju u zaštiti zdravlja i bezbjednosti naših građana. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo našim istaknutim sportistima, crnogorskim privrednicima iz zemlje i inostranstva i drugima koji svojim nesebičnim donacijama pokazuju svima šta znači patriotizam, ljubav prema domovini i briga za svoje sugrađanke i sugrađane.”, saopšteno je iz Socijaldemokrata.

Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM CG saopštila je da će Koordinacionom tijelu za zarazne bolesti donirati 5.000 eura u cilju pomoći zdravstvenom sistemu za nabavku medicinske opreme.

Iz PAM CG je jesaopšteno da sve turističko ugostiteljske objekte i zanatske radnje, od 1. marta u cjelosti oslobađaju obaveze plaćanja naknada muzičkim autorima, za period od dva mjeseca i dalje u skladu sa naredbama i preporukama Vlade. Dodaju da će elektronskim medijima odložiti plaćanje naknade muzičkim autorima tri mjeseca počev od 1. marta.

Zbog bezbjednosti građana.
Kažu da usljed toga radnici nijesi u mogućnosti ispoštovati sve mjere predostrožnosti koje Institut za javno zdravlje predlaže Građanski pokret URA predlaže Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti da zatvori sve trafike koji nemaju mokri čvor u svom objektu ili da znatno smanje radno vrijeme i radnicima obezbijede sva neophodna dezinfekciona sredstva i zaštitnu opremu.
Vijesti.me | Sourcefabric
U crkvi bilo oko 15 vjernika.
Jedan od petoro vjernika koji je sa sveštenicima pozvan na davanje izjave u svojstvu građanina, ispričao je da u crkvi bilo oko 15 vjernika Protojereja stavrofora Darka Pejića i jereja Milosava Jovanovića jutros poslije liturgije u crkvi svetog Nikolaja u Nikoljcu, službenici Centra bezbijednosti Bijelo Polje pozvali su na informativni razgovor.
Vijesti.me | Sourcefabric
Hitna mjera u aktuelnim okolnostima
Kako je naglasio, Ministarstvo kulture već naredne nedjelje počeće sa realizacijom predviđenih mjera i to u vidu raspisivanja konkursa za kulturne djelatnike koji su najviše pogođeni novonastalom situacijom Ministar kulture,Aleksandar Bogdanović kazao je da je Vlada Crne Gore usvojila set hitnih mjera za sektor kulture, koji podrazumijeva vanrednu podršku u iznosu od 500.000 eura za oblast stvaralaštva, odnosno za kulturne djelatnike koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom koju je uzrokovala pandemija korona virusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Kazali da svi moramo podijeliti teret krize.
Dodaju da ako Vlada masovno koristi mjere koje se uvode u uslovima vanrednog stanja, onda isto treba proglasiti u skladu sa Ustavom Poslanički klub DF će od svojih zarada uplatiti 10.000 eura kao pomoć pri kupovini zaštitne opreme neophodne građanima u borbi protiv pandemije koronavirusa Kovid 19.
Vijesti.me | Sourcefabric
Zajedničko saopštenje.
Usljed trenutne epidemiološke situacije, Amfilohje i Joanikije u zajedničkom saopštenju kažu da su dužni da se u svemu vladaju po propisima i savjetima zdravstvene struke, objavljenih ovih dana sa zvaničnih državnih adresa Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije povodom trenutne epidemiloške situacije apelovali su na osobe starije od 65 godina da ne napuštaju domove, čak ni ako imajupotrebu za pričešćem i bogosluženjem.
Vijesti.me | Sourcefabric
Zajednica opština Crne Gore je, u duhu solidarnosti i podrške mjerama Vlade i zdravstvenih institucija, uplatila Nacilonalnom koordinacinom tijelu za zarazne bolesti novčani iznos od 10.000 eura.
Zajedničko saopštenje ombudsmana Vijesti, Monitora, Dana i izvršnog sekretara Medijskog savjeta za samoregulaciju
"Zbog svega navedenog ombudsmani Dana, Vijesti i Monitora zajedno sa Medijskim savjetom za samoregulaciju apeluju na sve novinare/ke i medije da u ovim teškim i složenim vremenima poštuju najviše profesionalne i etičke standarde i da u svom pisanju čuvaju druge od sebe kako bi zaista odgovorili svim izazovima koje ovo vrijeme nameće"
Vijesti.me | Sourcefabric

Kompanija "Tehnomax" donirala je respirator KBC-u u vrijednosti od 26.500 eura.

"Kao društveno odgovorna kompanija, koja broji preko 200 zaposlenih, Tehnomax je preduzeo i nastavlja preduzimati preventivne mjere zaštite svojih zaposlenih, poslovnih partnera i građana od širenja zaraze koronavirusom (Covid-19)", navodi se u saopštenju.

U kompaniji Tehnomax navode da je čast da se pridruže brojnim ljudima dobre volje širom Crne Gore u cilju da sr zajedničkim snagama i primjerom odgovornog ponašanja našem zdravstvu omogući što bolja zaštita u borbi protiv koronavirusa.

"Sve što preduzmemo danas od velikog značaja je za bolju i zdraviju budućnost svih nas. Zato apelujemo na sve građane da ostanu u svom domu i pridržavaju se preporuka Instituta za javno zdravlje".

autor: Tehnomax
Nacionalno koordinaciono tijelo upozorilo je sve građane i organizacije da prihvate sve mjere koje preduzimaju državni organi kako bi zaštitili društvo od novog koronavirusa

Bonus video: