Crna Gora i koronavirus: Registrovani prvi slučajevi, uvedene nove mjere

Donosimo pregled najbitnijih informacija za Crnu Goru u vezi pandemije koronavirusa
113886 pregleda 29 komentar(a)
Sa ulica Podgorice, Foto: Savo Prelević
Sa ulica Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.03.2020. 07:53h

U Crnoj Gori zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa

NAJBITNIJE INFORMACIJE:
U Crnoj Gori su do sada registrovana dva slučaja koronavirusa.
  • Nove mjere Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti - Obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu; Obustava javnog prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju; Zatvaranje šalterskih sala područnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za nekretnine; Obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja i javnih službi da sve odluke u postupcima koji se vode pred tim organima strankama dostave putem pošte;Zabrana rada otvorenih i zatvorenih objekata za sport i rekreaciju i bazena; Obaveza smještaja u karantin lica koja su bila ili za koja se sumnja da su bila u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, kao i lica koja dolaze iz zemalja sa visokim nivoom lokalne transmisije virusa. Lica koja su bila u kontaktu sa oboljelim od novog koronavirusa moraju biti sama u prostoriji u karantinu; Preduzimanje kontinuiranih mjera praćenja smještaja u samoizolaciji lica koja dolaze iz zemalja sa umjerenim i niskim nivoom transmisije i nijesu došla organizovanim prevozom, uz strogo poštovanje ove mjere i kontrolu od strane nadležnih organa koji su dužni da podnesu krivičnu prijavu zbog nepoštovanja ove mjere, u skladu sa zakonom; Obustava prelaska preko graničnih prelaza Sitnica - Zupci na putnom pravcu Herceg Novi – Trebinje, Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče, Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj; Zatvaranje frizerskih i kozmetičkih salona.
  • Nove preporuke Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti Maksimalno uzdržavanje od korišćenja javnih površina, uz poštovaanje režima socijalne distance, međusobna udaljenost od najmanje dva metra, uz obavezu komunalnih službi opština, Glavnog grada i Prijestonice da kontroliše ovako definisani režim kretanja izuzev u ispunjavanju redovnih radnih obaveza; Neophodno rigorozno pridržavanje mjera higijene, a posebno lične higijene i higijene ruku; Svim državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave kao i privrednim subjektima, čiji je djelokrug rada na bilo koji način povezan sa aktivnostima sprečavanja širenja koronavirusa, da prilikom komunikacije s javnošću tijesno sarađuju sa Nacionalnim koordinacionim tijelom kako bi se smanjila na minimum mogućnost slanja različitih poruka i informacija i time zbunjivala javnost. Posebno partnerstvo na ovom planu se očekuje od trgovačkih lanaca, preduzeća za transport robe, veledrogerija i apoteka. Medijima da sve informacije u vezi sa aktivnostima na sprečavanju virusa korona traže od Nacionalnog koordinacionog tijela i da svoja saznanja prije objave provjere u Nacionalnom koordinacionom tijelu. Odlaganje svadbi; Obavljanje sahrana u užem krugu porodice; Trgovačkim centrima da prva dva radna sata budu rezervisana da robu kupuju stara lica i lica sa invaliditetom.
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je Operativni štab za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva. Građani se mogu obratiti zahtjevom za povratak svakog dana od osam do 20 sati, na brojeve telefona +382 20/ 234 111 i 234 222.
  • Od srijede 18. marta u lokalnom željezničkom saobraćaju, zbog značajno manjeg broja putnika, ukidaju pojedine polaske i mijenjaju red vožnje.
  • Policija će obilaziti i kontrolisati osobe kojima je izrečena mjera kućne izolacije. Osobe koje se ne pronađu na adresi za izrečenu mjeru, biće sankcionisane.
  • U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), zbog mjera prevencije pojave i širenja zaraze koronavirusom, obavljaće se samo hitni specijalistički pregledi.
  • Glavni grad zaključao je danas Dječji park (kod KBC-a) i Kraljev park u centru Podgorice, u okviru privremenih mjera sprečavanja koronavirusa u Crnoj Gori.
  • Odmaralište "Kruševac" - Donja Lastva određen je kao prostor za karantin na teritoriji Tivta.
Prvi slučajevi koronavirusa registrovani su u Crnoj Gori - zaražene su ženske osobe iz Podgorice i Ulcinja.
Zaražene dvije žene (1948. i 1973. godište). Obje stabilnog zdravstvenog stanja Prvi slučajevi koronavirusa zabilježeni su u Crnoj Gori. Premijer Duško Marković na konferenciji za novinare saopštio je da su zaražene žene rođene 1948 i 1973. godine. Saopšteno je da su ženske osobe iz Podgorice i Ulcinja.
Vijesti.me | Sourcefabric
Fudbalski savez Crne Gore pozvao je sve domaće klubove da prekinu trenažni proces
Uprkos mjerama zbog straha od pojave i širenja koronavirusa, fudbaleri Iskre su danas nesmetano trenirali, za sjutra je zakazan trening OFK Titograd, trebalo je da se okupe i fudbaleri Budućnosti da sa stručnim štabom vide šta i kako dalje...
Vijesti.me | Sourcefabric
Bogdan Petričević
Bogdan Petričević
Grupa građana iz Podgorice samoinicijativno se udružila, po uzoru na na aktivizam u regionu.Poručuju da je cilj podići platformu koja će povezati volontere spremne da pomognu, sa ugroženim grupama koje su dužne ostati kod kuće.Više o njima saznajte na Facebook grupi, koja je za manje od tri dana premašila brojku od 2.500 članova.

Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva uhapšeni su S.M. i D.S. Njima je određeno zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja.

Uhapšeni su jer su otvorili ugostiteljski objekat u Golubovcima uprkos naredbi Ministarstva zdravlja.

Iz MUP su nezvanično rekli da će uvesti još linija ukoliko bude potrebno. "Nastojimo da svaki poziv primimo i sve činimo da tako bude, od osam do 20 radimo non-stop, molimo za strpljenje. Samo budite uporni i strpljivi. Sve ćemo pozive primiti i reagovati na vrijeme", rečeno je "Vijestima" iz MUP.

Bonus video: