Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
14269 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.03.2020. 22:05h

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 69 osoba je oboljelo od koronavirusa.

Šef kriznog medicinskog štaba
"Svakog potencijalno zaraženog i onog dokazano zaraženog možemo na adekvatan način zbrinuti", rekao je Lazović Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je za RTCG da je zdravstveni sistem organizovan i spreman za mnogo veće izazove "Situaciju držimo pod apsolutnom kontrolom. Zdravstveni sistem je organizovan i spreman za mnogo veće izazove, koje očekujem, koji slijede.
Vijesti.me | Sourcefabric
Klupko se odmotava.
"... nažalost moramo da Vas obavijestimo da su respiratori konfiskovani od strane Republike Srbije za njihove potrebe i da iste nismo u mogućnosti isporučiti", tvrdio je dobavljač juče u dopisu direktoru Fonda za zdravstveno osiguranje Kompanija Farmont juče je tvrdila u dopisu Fondu za zdravstveno osiguranje da nije u mogućnosti da isporuči tri respiratora, jer ih je "Republika Srbija konfiskovala za njihove potrebe".
Vijesti.me | Sourcefabric
"Potvrđena opravdanost"
Nacionalno koordinaciono tijelo pozvalo sve državne institucije da sa ciljem zaštite zdravlja i života građana nastave da bez izuzetka procesuiraju svako kršenje naredbi Mjere koje su preduzete nakon prvog saznanja o širenju infekcije u Tuzima dale su rezultat. To je saopšteno nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Opštu bolnicu u Bijelom Polju dopremljen je respirator, koji je ovoj zdravstvenoj ustanovi za borbu protiv koronavirusa donirao crnogorski reprezentativac Stefan Savić
Saviću se na donaciji u ime kolektiva bolnice zahvalila direktorica, dr Biserka Bulatović.
Zadržavanje do 72 sata zbog izazivanja panike i nereda.
Protiv osumnjičene P.M. podnijet predlog za određivanje pritvora Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odredilo je zadržavanje do 72 sata P.M. iz Tivta zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda. Kako je saopšteno iz tužilaštva, osumnjičena je posredstvom vibera objavila lažnu vijest da je jedno lice, čije je lične podatke i sliku objavila, zaraženo od novog koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Crna Gora i koronavirus.
Slobodanka i Momčilo Pajović nisu, kako bi mnogi pomislili, biznismeni i vlasnici kompanija u Americi, gdje žive već 20 godina. Novac su mukotrpno zaradili, ali su odlučili da doniraju 22.000 dolara za pomoć ljudima u domovini. Momčilo Cakani Pajović nekadašnji fudbaler Zabjela, Budućnosti i reprezentativac Jugoslavije, teško je povrijeđen, zbog čega je već devet godina nepokretan.
Vijesti.me | Sourcefabric
Putevi blokirani, patrole redovne.
"Policija od danas, pored blokada puteva i redovnog patroliranja nadgleda i snima Opštinu Tuzi dronom iz vazduha", saopšteno je iz Uprave policije Podgorička policija procesuirala je ukupno 16 osoba zbog kršenja mjere zabrane napuštanja teritrije Opštine Tuzi. "Policija od danas, pored blokada puteva i redovnog patroliranja nadgleda i snima Opštinu Tuzi dronom iz vazduha", saopšteno je iz Uprave policije.
Vijesti.me | Sourcefabric
MSP se priprema za prihvat plovila kojima iz inostranstva dolaze Crnogorci.
Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) prethodno je prije dvije nedjelje između ostalih mjera za spriječavanje unošpe nja i širenja koronavirusa, izreklo i zabranu uplovljavanja svih jahti i kruzera u crnogorske luke i marine do daljnjeg Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković donio je "Akcioni plan prihvata plovnih objekata za koje je Nacionalno koordinaciono tijelo odobrilo uplovljenje", a kojima se reguliše uplovljavanje u naše luke jahti i putničkih brodova kojima se u državu iz inostranstva vraćaju crnogorski državljani.
Vijesti.me | Sourcefabric
Institut alternativa pozvao Vladu.
IA pozvao Vladu da uspostavi sistem praćenja priloga za borbu protiv koronavirusa. Iz NKT saopšteno da su za pet dana stigle 483 donacije, vrijedne više od 2,2 miliona eura Koliko se novca uplaćuje i kako se troše donacije sa računa za podršku državi protiv širenja novog koronavirusa, moralo bi da bude poznato javnosti, ocijenio je za "Vijesti" Marko Sošić iz Instituta alternativa (IA).
Vijesti.me | Sourcefabric
Poruka šefa delegacije EU u Crnoj Gori
Kaže i da su reprogramirali 50 miliona eura iz postojećih pretpristupnih fondova, kako bi pružili dalju podršku zdravstvenom sistemu Šef delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav kazao je da je EU izdvojila tri miliona eura za Crnu Goru, a taj novac će se koristiti, kako Orav kaže, za hitne nabavke.
Vijesti.me | Sourcefabric
Poruka i apel.
Bećiraj je rekorder po broju utakmica u reprezentaciji Crne Gore ažurirano Fatos Bećiraj, naš fudbalski reprezentativac i rekorder po broju utakmica u dresu Crne Gore, apelovao je na građane Tuzi i cijele države da ostanu kući. On je na albanskom jeziku poručio svima: "Ostanite kod kuće, čuvajte sebe, svoje porodice, komšije i prijatelje.
Vijesti.me | Sourcefabric
Počeo da radi tim za trijažu.
Ukoliko pacijent nema simptome oboljevanja od Covid-19, biće mu omogućena dalja medicinska njega u Centru za hitnu medicinsku pomoć ili bolnici U prostorijama Dnevnog centra "Tisa" u Bijelom Polju , sinoć je počeo da radi tim za trijažu pacijenata sa sumnjivim simptomima virusa Covid-19, radi prevencije širenja koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
Poručili građanima.
"Nepoštovanje ovih preporuka od strane pojedinaca direktno doprinosi razvoju virusa i prijeti da se on proširi" Sindikat Uprave policije apelovao je na građane da usljed trenutne epidemiološke situacije ostanu kod kuće. "Živimo sa opasnošću koja nam neće pružiti mogućnost da ispravimo načinjenu grešku. Nažalost ove greške se plaćaju životima.
Vijesti.me | Sourcefabric

Akcija dezinfekcije Tivta sredstvima na bazi hlora nastavljena je tretiranjem neformalnog romsko-egipćanskog naselja "7.jul". Tri ekipe Službe zaštite i spašavanja i Komunalnog preduzeća sa tri vozila i malim navalnim vozilom, u pratnji Komunalne policije i inspekcije, tretirali su sredstvima na bazi hlorom, mlazevima i parom cijelo naselje.

Bonus video: