Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
10930 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2020. 00:11h

U Crnoj Gori je do sada umrla jedna osoba, a 47 osoba je oboljelo od koronavirusa.

"Mogu vam reći direktno u oči i iskreno da u ovim momentima počinje bitka da sačuvamo našu opštinu da sačuvamo Malesiju, ali da sačuvamo i ostale građane Crne Gore"
Direktor Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Safet Kočan i njegovi pomoćnici Nexhad Kapidani, Zarko Lukšić, Ivana Martinić i Vladimir Stjepčević, uplatiće polovinu svoje zarade, a svi ostali zaposleni shodno njihovim mogućnostima dio zarada, Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti.
UPSUL je shodno nastaloj situaciji stavila na raspolaganje Crvenom Krstu Crne Gore na raspolaganja pet službenih vozila i deset svojih službenika za potrebe dostavljanja hrane, ljekova i ostalih potrepština svim građanima kojima je potrebna pomoć na teritoriji opštine Bar.

Sportske kladionice “Premier” uplatile su Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) za zarazne bolesti i borbu protiv koronavirusa 10.000 eura.

"Budimo jaki u ovoj borbi. Slušajmo savjete stručnih lica i ljekara.U ovim teškim važno je da se svi društveni subjekti, u skladu sa svojim mogućnostima, priključe i olaksaju borbu protiv koronavirusa.Pokažimo solidarnost i zajednički podijelimo teret okolnosti u kojima smo se našli”, poručuju oni.

Odbornici svih političkih subjekata SO Petnjica (DPS, SD, BS, SPP, SDP, Demokrate i nezavisni odbornici) uplatili su svoje naknade na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, odnosno iznos od 2.900 eura."Ovim gestom odbornici su pokazali da sve političke podjele u ovom trenutku treba ostaviti po strani, a da nam je svima zajednički interes zdravlje građana", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Slučajevi obolijevanja registrovani u Podgorici, Ulcinju, Baru, Budvi, Herceg Novom

Kompanija Solaris uplatila je 10.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti."Nadamo se da su svi svjesni ozbiljnosti situacije i da poštuju mjere zaštite koje je odredila Vlada kako bi zaštitili i sebe i druge", piše u saopštenju kompanije.

Rukovodstvo i zaposleni u Upravi javnih radova izdvojili su 3.725 eura donacije, koja će biti uplaćena na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

"Kolektiv Uprave javnih radova na ovaj način se pridružuje brojnim pojedincima, kompanijama i institucijama u Crnoj Gori, koje iz dana u dan iskazuju humanost i solidarnost u borbi protiv koronavirusa", navodi se u saopštenju.

Pitali Đukanovića i Markovića.
Formiran tim za organizaciju.
"Zarubica company" iz Nikšića uplatila je 20.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.
Amasadorka Francuske pisala premijeru.
Ambasadorka Francuske je istakla da je, u ovako teškom periodu kroz koji prolazimo, solidarnost potrebna, a da je solidarnost Crne Gore bila primjerena, te da su odnosi između dvije zemlje odlični. Danas je iz Vlade Crne Gore saopšteno da se ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik, zahvalila predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću, na pomoći Crne Gore i nacionalne aviokompanije u prevozu francuskih državljana kući.
Vijesti.me | Sourcefabric
Sastanak ambasadora Srbije i predsjednika Nove srpske demokratije.
Mandić se juče obratio predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, sa molbom da u što kraćem roku uputi pomoć Crnoj Gori, koja se nalazi u teškoj situaciji zbog epidemije koronavirusa. Ambasador Srbije u Crnj Gori, Vladimir Božović razgovarao je danas sa predsjednikom Nove srpske demokratije i funkcionerom Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem.
Vijesti.me | Sourcefabric

Predsjednik Opština Mojkovac Rajko Mišnić kazao je da uspostavljeni servisi na lokalnom nivou određeni za pomoć grupi građanima starijim od 65 godina, hroničnim bolesnici i licama u izolaciji , za sada, dobro funkcioniše .

„Trenutno na teritoriji naše opštine je evidentirano 30 lica, kojima je rješenjima određena kućna izolacija. Ta lica su predmet svakodnevne kontrole i nadzora nadležnih službi, ostvaruju redovan dnevni kontakt sa epidemiologom, izabranim ljekarom, u cilju potpunog informisanja o svom zdravstvenom stanju.“- reko je on.

Mišnić kaže da su u toku pregovori, kako bi se obezbijedili paketi osnovnih namirnica za socijalno najugroženije Mojkovčane.

„Svi servisni centri su maksimalno angažovani u ovoj situaciji, kako onih direktno vezanih za zdravstenu situaciju, tako i onih koji vrše nadzor nad sprovedenim mjerama ovdje propisanim, iz okvira nadležnosti policije i Komunalne policije. „- rekao je Mišnić.

Mojkovačka lokalna uprava, prateći inicijativu Nacionalnog koordinacionog tijela, u akciji suzbijanja korona virusa budžetska sredstva opredijeljena za reprezentaciju, u iznosu od 5. 000 eura, odlukom predsjednika Opštine Ranka Mišnića, preusmjerila je za borbu protiv korona virusa. Mišnić je u to svrhu uplatio i polovinu svoje zarade, a odbornici DPS svoje odborničke naknade.

Članovi Odbora direktora i menadžment CGES-a, odričući se od svog dijela zarada, donira 10.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

"Ovoj akciji se priključuje i Sindikalna organizacija CGES-a, koja je opredijelila 3.000 eura, kao i kompanija EKC iz Beograda, u kojoj CGES posjeduje 25 odsto vlasništva, sa iznosom od 5.000 eura", saopšteno je iz kompanije.

Mesna industrija „Goranović“ uplatila je Nacionalnom koordinacionom timu u svrhu borbe protiv koronavirusa donaciju u iznosu od 20 hiljada eura.
Kompanija je, pored toga, stavila na raspolaganje hotel “Sidro” u Baru sa 91 smještajnom jedinicom , bez bilo kakve nadoknade.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić i svi pomoćnici direktora Zavoda Dragan Marović, Goran Bubanja, Isad Kurpejović, David Perčobić i Svetlana Krgović doniraće polovinu zarade za mjesec mart na poseban račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, shodno preporuci Vlade Crne Gore.

Pozvali su sve građane Crne Gore da poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje i ostanu kući.

Montenegro Metropolis Media, doniralo je 10.000 Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti u borbi protiv virusa Covid 19.

"Pored toga, reklamne panoe smo stavili na raspolaganje nadležnim državnim institucijama i lokalnoj zajednici za podsticanje mjera koje se sprovode na suzbijanju virusa, saopšteno je iz kompanije.

Nikšićki Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti odlučio je da donira Nacionalnom koordinacionom timu u svrhu borbe protiv korona virusa mjesečni iznos članarine u visini 750 eura, koji zaposleni uplaćuju Sindikatu.
Komercijalne banke preko Udruženja banaka (UBCG) donirale su Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) za zarazne bolesti 44 hiljada eura.Iz UBCG su kazali da su banke direktno mimo Udruženja donirale 80 hiljada eura za suzbijanje pandemije.„Komercijalne banke preko UBCG i ovog puta su reagovale društveno odgovornom akcijom od opšteg intresa, donacijom 44 hiljade eura na račun NKT-a za zarazne bolesti“, kaže se u saopštenju.Kako su naveli, banke kako bi doprinijele prevencije širenja koronavirusa, obezbjedile su za klijente, u cilju smanjenja potrebe za posjete filijalama, besplatne kanale komunikacije preko e-bankinga, mobilnog bankarstva, ali i telefonsku mogućnost korištenja prava na moratorijum.„Na svim bankomatima podizanje gotovine je bez provizije. Mjere su vezane za period aktuelnog rizika od koronavirusa“, kazali su iz UBCG.Iz UBCG su rekli da se pristupnice za elektronsko i mobilno bankarstvo mogu se popuniti i poslati putem web sajta banaka koje pružaju ove usluge.„Dalje operativne aktivnosti banaka uvažavaće mjere Vlade i Centralne banke“, navodi se u saopštenju.
Iz kabineta predsjednika opštine Herceg Novi saopšteno je da su se svi odbornici Skupštine opštine Herceg Novi odrekli februarske nadoknade u korist Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Za ovu namjernu će iz budžeta Opštine Herceg Novi biti uplaćeno oko 8 hiljada eura.
Javna ustanova Službeni list Crne Gore uplatila je donaciju od 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.
"Obavještavamo vas da je Javna ustanova Službeni list Crne Gore, poštujući inicijativu i poziv Vlade Crne Gore, a imajući u vidu okolnosti nastale usljed epidemiološke situacije, dana 23. marta 2020. godine, uplatila donaciju u iznosu od 10.000,00 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti."
Uplata Službenog lista Crne Gore
Uplata Službenog lista Crne Gore autor: Službeni list Crne Gore
Isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 50 eura, koju je obezbijedila Vlada u okviru ekonomskih mjera u cilju olakšanja života građanima u vrijeme pandemije koronavirusa, počeće sjutra.
Priveden uz krivičnu prijavu.
Z.K. je osumnjičen da je počinio krivično djelo nepostupnje po zdravstevnim propisima za suzbijanje opasne bolesti Z.K., vlasnik ugostiteljskog objekta u Danilovgradu uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo nepostupnje po zdravstevnim propisima za suzbijanje opasne bolesti, saopšteno je iz Uprave policije.
Vijesti.me | Sourcefabric
Oglasio se ministar zdravlja.
"Bijedno je i mizerno političke i bilo koje druge poene prikupljati na nečijoj djeci. Stoga žalim one koji, u nedostatku boljih argumenata u borbi protiv mene lično, i kao ministra zdravlja, i kao Kenana Hrapovića imenom i prezimenom, redovno uhode moju djecu na društvenim mrežama"
Vijesti.me | Sourcefabric
Epidemiološka situacija.
"Od dvije osobe kod kojih je jutros potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, jedna je povezana sa prethodnim slučajem", saopšteno je iz IJZ-a. U Crnoj Gori je od početka epidemioloških dešavanja vezanih za novi koronavirus ukupno laboratorijski potvrđeno 29 slučajeva obolijevanja od kojih je jedan sa smrtnim ishodom, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) "Na bolničkom liječenju nalazi se 7 pacijenata koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Crne Gore.
Vijesti.me | Sourcefabric
Da li klijenti banaka koji stopiraju plaćanje kredita do tri mjeseca mogu odmah da dobiju novi plan otplate, a ne da čekaju da istekne rok na koji su ga odložili, operativno je pitanje i stvar organizacija svake banke.

Bonus video: