Odliv novca osam puta povećan

Telenor CG je u prvom kvartalu isplatio vlasniku oko 200 miliona eura akumulirane dobiti
79 pregleda 5 komentar(a)
Novac, ekonomija, plate, krediti, banka, Foto: Shutterstock
Novac, ekonomija, plate, krediti, banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.08.2016. 18:07h

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 277,6 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG). U tom periodu se iz zemlje odlilo 226,2 miliona eura.

“U posmatranom periodu ostvaren je veći priliv po osnovu vlasničkih ulaganja, dok je istovremeno zabilježeno smanjenje priliva po osnovu kredita između vlasnički povezanih kompanija”, navodi se u Biltenu CBCG.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u periodu januar-maj ove godine iznosio je 51,4 miliona eura.

U odnosu na isti period prošle godine, ukupan odliv povećan je osam puta.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 7,6 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 218,6 miliona.

Veliki odliv novca posljedica je odluke Telenora CG da u prvom kvartalu isplati vlasniku oko 200 miliona eura akumulirane dobiti iz prethodnih godina. To je urađeno nakon što je Poreska uprava obustavila postupak koji je vodila protiv tog telekomunikacionog operatera zbog iznošenja profita iz Crne Gore.

Na pitanje “Vijesti” kako će toliki odliv investicija uticati na crnogorsku ekonomiju, iz CBCG su ranije odgovorili da je ta odluka vrlo malo uticala na ekonomiju Crne Gore, s obzirom na to da se novac već nalazio na računu u inostranstvu i da se radi o transakciji između povezanih preduzeća.

“Suviše rano je donositi bilo kakve zaključke na osnovu podataka za prva tri mjeseca, pogotovo ako se uzmu u obzir kratak vremenski period, brzina tokova kapitala, planirani projekti u oblasti turizma i energetike, odnosno potencijali Crne Gore, a i trend koji postoji već duže od decenije”, rekli su iz CBCG.

Podsjetili su da se posljednjih deset godina priliv SDI kretao od 14 do 41 odsto BDP-a, a neto priliv u opsegu od 9,6 do 35,8 odsto BDP-a.

Priliv stranih direktnih investicija za pet mjeseci ove godine u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 126,1 milion eura, što čini 45,4 odsto ukupnog priliva. Od toga je u preduzeća i banke uloženo 88,3 miliona eura, a u nekretnine 37,8 miliona.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 54,3 miliona eura ili 19,6 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 97,2 miliona. B. Ma.

Bonus video: