Nezakonitosti u nabavci vozila

Sporna je nabavka Agencije za nacionalnu bezbjednost, koja se odnosi na sedam automobila, pokazalo rješenje državne komisije
111 pregleda 5 komentar(a)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.01.2015. 07:49h

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme Osmanagić CO iz Nikšića i po službenoj dužnosti poništila zapisnik i izvještaj o postupku javne nabavke motornih vozila, po partijama, za potrebe Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Državna komisija je ukazala ANB-u da je počinila bitne povrede odredbe Zakona o javnim nabavkama i pravila upravnog postupka zbog čega joj je naloženo da u roku od 15 dana ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku.

Naručilac sporne nabavke donio je odluku da kao najpovoljniju ponudu za nabavku putničkog vozila od 1.900 do 2.000 kubika izabere ponudu firme Rokšped Auto centar, dok je ponuda Osmanagić CO ocijenjena kao ispravna i drugorangirana.

Kao najpovoljniju ponudu za nabavku šest putničkih vozila od 1.400 do 1.600 kubika izabrana je ponuda Aliance Podgorica, dok je ponuda Osmanagića CO ocijenjena kao ispravna i drugorangirana.

Državna komisija je utvrdila da obrazloženje pobijane odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača ne sadrži podatke o predmetu javne nabavke i o uslovima za učešće u ovom postupku, i o uslovima i načinu pripremanja i dostavljanja ponuda koji su predviđeni pozivom za javno nadmetanje i tenderskom dokumentacijom.

Obrazloženje pobijane odluke ANB-a nije bilo ni u skladu sa odredbom Zakona o opštem upravnom postupku, a konstatovano je da se iz njega ne može utvrditi i nejasno je kako je i na osnovu kojih činjenica i dokaza je naručilac ocijenio da su dostavljene ponude ispravne.

Iz obrazloženja, kako se dodaje, proizlazi da je ANB cijenio ispravnost dostavljenih ponuda samo u odnosu na primjedbe učesnika koje su date prilikom otvaranja ponuda, a ne u odnosu na uslove i zahtjeve koje je predvidio pozivom za javno nadmetanje i tenderskom dokumentacijom.

Bonus video: