Mitrović: Grci treba da plate, a ne da budu nagrađeni

"Zašto ići na svoju štetu, ako je jasno da je zakupac kriv zbog probijanja rokova, ka šnjenja investicije. Trebalo je to spriječiti, rekao je Mitrović
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 21:02h

Zakupcu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, Adriatic Propertiesu ne treba smanjivati kiriju, kako je to, prema nezvaničnim podacima, predvidjela Vlada, već treba na neki način da ispaštaju, da plate zbog toga što rekonstrukcija hotelskih kapaciteta kasni već skoro šest godina, kazao je u razgovoru za “Vijesti” bivši direktor Svetog Stefana i nekadašnji ministar turizma Vladimir Mitrović.

On je, povodom predloga Vlade da se Adriaticu, iza koje stoji grčka Restis grupa, odobri produženje zakupa sa 30 na 42 godine i smanji godišnja zakupnina sa 2,1 milion na oko 1,5 miliona eura, kazao da bi smanjenje bilo opravdano jedino pod uslovom da je ta opcija predviđena osnovnim ugovorom o zakupu i pod jasnim uslovima.

"Ja nikada ne bih dozvolio smanjenje kirije, osim ako to ugovor izričito ne predviđa. Nije mi poznato da se to igdje desilo. Zašto ići na svoju štetu, ako je jasno da je zakupac kriv zbog probijanja rokova, kašnjenja investicije, jer nijesu dobro predvidjeli šta sve treba i u kojim rokovima uraditi", naglasio je Mitrović, dodajući da govori na osnovu nezvaničnih informacija o odluci Vlade, jer zvanično se uslovi zakupa još nijesu mijenjali.

On smatra da potencijalna odluka o produženju zakupa na 42 godine ne bi bila posebno problematična ako postoje valjani razlozi.

Prema, za sada, nezvaničnim podacima, Vlada će, osim produženja zakupa i smanjenja zakupnine, grčkom investitoru omogućiti i korišćenje zemljišta Kraljičine plaže na 90 godina

Kašnjenje rekonstrukcije ekskluzivnih lokaliteta, upozorio je on, neopravdano dugo traje. Naveo je da je u periodu kada je on bio direktor grad - hotela Svetog Stefana, od 1969. do 1976, to išlo lako i brzo. U tom periodu, "Svetac" je bio popularan i u svjetskom džet-setu.

"Mi smo rekonstruisali Sveti Stefan za šest mjeseci, a oni ga rekonstruišu, uskoro će biti punih šest godina. Tada smo mijenjali krovove, instalacije, kupatila, kanalizaciju, sve što je trebalo doveli u red. To je bilo moguće zahvaljujući organizaciji jer ne možete imati jednu ekipu na 50 kuća. To je neozbiljno. Oni kasne i na neki način moraju biti kažnjeni, a ne da im se smanjuje zakupnina. Jasno je da su oni zbog kašnjenja trpjeli određenu štetu, ali štetu su trpjeli Opština Budva i Crna Gora", kazao je Mitrović.

Sveti Stefan je najjači crnogorski brend, ne samo u turizmu, i ne samo Crne Gore već je to bio i u nekadašnjoj Jugoslaviji, ocijenio je Mitrović

Aneksom ugovora, prema tim saznanjima, zakupac bi se odrekao prava na arbitražu, čime su ranije prijetili zbog neizdavanja građevinskih dozvola i zastoja investicije, a Vlada može jednostrano raskinuti ugovor ako se obaveze ne budu izmirivale u dogovorenim rokovima.

Adriatic bi se time i obavezao da u roku od 15 dana od potpisivanja aneksa plati prvi dio zaostalog duga po osnovu zakupa, u iznosu od 800.000 eura i dodatnih 245.000 eura neplaćenih poreza. Preostali dug platio bi se kvartalno.

U Ministarstvu su se vodili informacijama o dosadašnjim ulaganjima u te tri lokacije, ali i smetnji zbog neizdavanja potrebnih dozvola i problema sa crkvom Aleksandra Nevskog, na osnovu čega su odlučili da zakupcu izađu u susret i u dijelu smanjenja zakupnine. Popust od 30 odsto dobiće odmah nakon potpisivanja aneksa.

Preporučeno je članovima Odbora direktora Budvanske rivijere da izglasaju aneks ugovora, a Generalni sekretarijat Vlade je zadužen da pripremi predlog odluke za Skupštinu.

Grčki investitor godinu i po ne plaća zakup, a dug je prešao 2,6 miliona eura. Taj dio uplatiće državnom preduzeću Budvanska rivijera, koje je formalni vlasnik zakupljenih nekretnina.

"Svetac" je za Crnu Goru kao Ajfelov toranj za Pariz

Sveti Stefan je najjači crnogorski brend, ne samo u turizmu, i ne samo Crne Gore već je to bio i u nekadašnjoj Jugoslaviji, ocijenio je Mitrović i dodao da je neprihvatljiva činjenica da je takav objekat faktički van ponude skoro šest godina.

“Zamislite da zatvorite Ajfelov toranj u Parizu, koji se po njemu poznaje. To bi bio strahovit udar na njihovu cjelokupnu ponudu. Zato je trebalo da preduzeće Budvanska rivijera, kao potpisnik ugovora o zakupu i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, to spriječe, da se suprotstave partnerima na način kako to ugovor i propisi države omogućavaju”, kazao je Mitrović.

Na pitanje kako vidi izlaz iz sadašnje situacije, Mitrović navodi da nema mjesta radikalnim potezima.

“Treba podvući liniju i naći kompromis koji daje šansu da se problemi riješe, ali i da država kao zakupodavac bude obeštećena. Ako je zakupac izgubio toliko para, kako kažu da su izgubili, dodatnih par miliona ih neće odvesti u propast”, smatra Mitrović.

Galerija

Bonus video: