Radnici AD Novi Prvoborac prekinuli štrajk glađu

Radnici koji u upravnoj zgradi firme u Meljinama štrajkuju od 7. juna, danas nastavljaju sa protestom
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 13:56h

Radnici AD Novi Prvoborac zamrzli su danas štrajk glađu nakon što su obaviješteni da je inspektor rada poništio njihova rješenja o proglašenju tehnološkim viškom.

Ali radnici koji u upravnoj zgradi firme u Meljinama štrajkuju od 7. juna, danas nastavljaju sa protestom.

Inspektor rada je konstatovao da poslodavac nije imao uporište u zakonu za takva rješenja, da im nisu zaključene radne knjižice niti su odjavljeni sa socijalnog osiguranja.

Podsjećamo da je poslodavac radnike kojima je uručio rješenja o proglašenju tehnološkim viškom bio rasporedio na posao u kćerki firmi Kamen Beton, na što, kako je konstatovao inspektor, nije imao prava bez saglasnosti radnika.

Od danas štrajk upozorenja

Zahid Hodžić predsjednik sindikalne organizacije je kazao da danas stupaju u štrajk upozorenja koji će nakon 24 sata prerasti u štrajk - kako bi ostvarili svoja prava. O tome će obavijestiti i poslovodstvo.

Štrajk će voditi štrajkački odbor od 3 člana, a na čelu štrajka će biti predsednik štrajkačkog odbora, predsednik sindikata Hodžić Zahid, dok će preostala dva člana biti izabrana u toku dana .

Radnici traže uključivanje u aktivan rad kod poslodavca shodno ugovorima o radu

Radnici traže uključivanje u aktivan rad kod poslodavca shodno ugovorima o radu, isplaćivanje ličnih dohodaka, toplog obroka, regresa, povezivanje radnog staža od ranije nezakonitih otkaza do završetka štrajka uz uplaćivanje svih doprinosa,

U slučaju da poslodavac radnicima ne ponudi adekvatan posao traže zakonito proglašenje tehnološkim viškom uz isplatu zakonskih otpremnina i spovođenje odgovarajućeg socijalnog programa, po dogovoru sa zainteresovanim subjektima - opštinom, republikom i poslodavacem.

Galerija

Bonus video: