Sprema se bojkot plaćanja računa za struju!

Iz CEZAP-a najavljuju da razmišljaju da pozovu potrošače na bojkot plaćanja računa, u slučaju promjene cijene.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 20:52h

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Unije slobodnih sindikata i opozicionog Pokreta za promjene poručuju da Regulatorna agencija za energetiku (RAE) nema razloga da podigne cijene struje od aprila, već da u potpunosti mora odbiti zahteve Elektroprivrede i Elektroprenosa.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić upozorava da bi skok cijene od 79 odsto za domaćinstva izazvao izuzetno značajan udar na standard građana, a poskupljenju za preduzeća se oštro protive iz Montenegro biznis alijanse.

Iz CEZAP-a najavljuju da razmišljaju da pozovu potrošače na bojkot plaćanja računa, u slučaju promjene cijene.

Iz PzP-u upozoravaju da će, ukoliko RAE i cent poskupi struju, ponuditi građanima da izađu na demontracije, jer ne bi mogli da plaćaju račune, što bi izazvalo i da EPCG naplaćuje dugovanja tako što bi naložila da im se plijeni imovina.

"Nema razloga da dođe do promjene cijene ni za procenat, a kamoli da se primijeni ovaj katastrofalni udar koji traže energetska preduzeća.RAE mora da odbaci zahtjeve u potpunosti, jer nemaju utemeljenja, rekao je Predrag Boljević

EPCG i Elektroproprenos su tražili da im RAE odobri 376,2 miliona eura regulatorno dozvoljenog prihoda koji se održava na cijene i tarife, 65 odsto više od prošlogodišnjeg iznosa za pokrivanje troškova. To bi dovelo da cijena za domaćinstva sa 7,4 centa skoči na 13,24 centi po kilovat-satu, ukoliko bi bilo prihvaćeno traženo povećanje od 79 odsto.

Iako su iz RAE saopštili da je zahtjev EPCG nerealan, što bi značilo da neće priznati troškove koji bi doveli do skoro duplog poskupljenja, ipak planiraju, prema informacijama “Vijesti”, da uvećaju cijene od aprila. Tada bi građanima morali da vrate skoro 20 miliona duga, za pretplaćenu struju iz 2009.

Inflatorni udar

"Poskupljenje struje i goriva povlači i skok cijena životnih namirnica, a plate su iste ili padaju. To bi dovelo do inflatornog udara, što Vlada pod hitno mora zaustaviti", upozorio je savjetnik CEZAP-a Predrag Boljević.

Kostić upozorava da bi traženo poskupljenje električne energije izazvalo pritisak i izuzetno značajan udar na standard građana, posebno ako se uzme u obzir prosječna plata u Crnoj Gori.

-"Očigledno da RAE ima u vidu značajnije poskupljenje, pošto je odlučeno da nove cijene budu od aprila, kada je smanjena potrošnja, pa bi se to opterećenje manje osjetilo", ocijenio je Kostić u izjavi “Vijestima”.

Bilo je energije i za izvoz

Kostić je upozorio i da poskupljenje struje i energenata dovodi do rasta cijena ostalih proizvoda.

IZ CEZAP-a su poručili premijeru Igoru Lukšiću da hitno traži smjenu članova Odbora direktora EPCG zbog nerealnog i sramnog zahtjeva o poskupljenu struje.

"Nema razloga da dođe do promjene cijene ni za procenat, a kamoli da se primijeni ovaj katastrofalni udar koji traže energetska preduzeća.RAE mora da odbaci zahtjeve u potpunosti, jer nemaju utemeljenja, rekao je Boljević.

"Imali su povoljnu hidrološku situaciju da ne bi morali da uvoze struju, bilo je viška energije za izvoz, najavili su pozitivno poslovanje. Ako Vlada ne reaguje smjenom onih koji upravljaju EPCG u ime državnog vlasništva, razmišljamo i da pozovemo na bojkot računa".

Neka vrate onih 20 miliona

U Uniji slobodnih sindikata (USS) podsjećaju na ono što se do sada uglavnom događalo - da energetska preduzeća ispostavljaju enormno visoke zahtjeve da bi makar i pola prošlo kod regulatora i podiglo cijene.

"Do poskupljenja ne smije doći, zbog čega smo tražili da se tim problemom bavi Socijalni savjet. Time što je RAE odredila da prošlogodišnja cijena bude privremena do kraja marta ove godine, nagoviještena je mogućnost poskupljenja od aprila, što bi bio novi udar na platežnu moć građana i njihov urušeni standard", ocijenio je generalni sekretar USS Srđa Keković.

"EPCG, po odobrenju RAE, duguje građanima skoro 20 miliona po osnovu preplaćene struje u 2009. i to treba da vrate i da prestanu da nameću plaćanje gubitaka u mrežama i krađu struje".

Keković ukazuje da bi cjenovne udare morao pratiti rast plata, a umjesto toga one su u konstantnom padu.

I iz Saveza sindikata su saopštili da su protiv promjena cijena struje.

Veća cijena bi ugrozila preduzeća

Iz Montenegro biznis alijanse (MBA) poručuju da nema prostora za skok cijene energije za privredu.

"Biznis je u velikim problemima, pa i uz razumijevanje da je EPCG faktički privatna i cijene moraju biti tržišne, smatramo da nema mjesta povećanju cijena jer bi to dodatno ugrozilo preduzeća", naglasio je direktor MBA Darko Konjević.

Cijena za domaćinstva od 7,4 centi veća je nego u drugim državama u okruženju (osim Hrvatske), ali i od pojedinih evropskih zemalja. Prema podacima iz izvještaja RAE, cijena u Crnoj Gori je veća nego u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, ali i u nekim zemljama EU popute Bugarske i Estonije

Zahtijevano je poskupljenje od 22 do 45 odsto za takozvanu malu privredu, što bi diglo cijenu sa sadašnjih oko 11 centi na preko 15 centi.

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević je ponovio da je sve posljedica ugovora o poluprivatizaciji Elektroprivrede i namjera da se poskupljenjem dostigne cijena koja bi italijanskoj kompaniji A2A omogućila da preuzme većinsko vlasništvo EPCG.

"Ovo što traže je drsko, bezobrazno i prevršilo svaku mjeru. Ako Regulatorna agencija i za cent poskupi struju, PzP će pozvati građane da izađu na ulice i da protestuju. Bez demontracija se ne može zaustaviti pljačka", izjavio je Medojević.

Najskuplje gorivo, struja, telefon...

On je ponovio da građani ne smiju plaćati cijenu po diktatu, nastalom iz dogovora Mila Đukanovića i Silvija Berluskonija.

"Radi se o klasičnom organizovanom kriminalu, ali državni tužilac neće da ispita ugovor za EPCG i postupanje RAE. PzP će tražiti specijalnu sjednicu crnogorskog parlamenta za razrješenje članova Regulatorne agencije, da se razmatra interpelacija o radu Vlade u oblasti energetike uz zahtjev da potpredsjednik Vujica Lazović podnese ostavku zbog štetnog vođenja postupka dokapitalizacije odnosno prodaje EPCG", rekao je Medojević.

On je zaključio da je zločinačko djelo što je vlast privatizovala monopole - Jugopetrol, Telekom i poluprivatizovala EPCG, jer sada plaćamo najskuplje gorivo, struju, telefonske i internet usluge.

Cijena za domaćinstva od 7,4 centi veća je nego u drugim državama u okruženju (osim Hrvatske), ali i od pojedinih evropskih zemalja. Prema podacima iz izvještaja RAE, cijena u Crnoj Gori je veća nego u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji, ali i u nekim zemljama EU popute Bugarske i Estonije.

Zahtjev EPCG nerealan

Iako su iz RAE saopštili da je zahtjev EPCG nerealan, što bi značilo da neće priznati troškove koji bi doveli do skoro duplog poskupljenja, ipak planiraju, prema informacijama “Vijesti”, da uvećaju cijene od aprila. Tada bi građanima morali da vrate skoro 20 miliona duga, za pretplaćenu struju iz 2009.

Htjeli bi 1.922 odsto veće “ostale fiksne troškove” Elektroprivreda i Elektroprenos traže da im RAE odobri drastično veće iznose za “ostale fiksne i ostale troškove” i usluge trećim licima, koje bi potrošači plaćali kroz cijene struje. Cjelina EPCG - Distribucija bi da joj regulator dozvoli povećanje od čak 1.922 odsto po osnovu “ostalih fiksnih troškova”, a nijesu precizirali šta oni uključuju. Zahtijevaju, dakle, po tom osnovu skok na 7,93 miliona eura sa prošlogodišnjih 392,5 hiljada. Za usluge trećim licima bi povećanje od 93 odsto na 7,4 miliona.

Galerija

Bonus video: