REAGOVALI IZ KOMPANIJE

Kastex: Nijesmo privilegovani, uspjeh zasnovan na radu

Tri firme se udružile protiv jedne, u pokušaju njene eliminacije iz tržišne utakmice i stvaranja sopstvenog monopolskog položaja, navedeno je iz Kastexa
1041 pregleda 0 komentar(a)
Dva miliona za kancelarijski materijal (ilustracija), Foto: Shutterstock
Dva miliona za kancelarijski materijal (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2019. 18:56h

Povodom tekstova koji su objavljeni u “Vijestima” pod naslovom „Tender od dva miliona već godinu dana „pada“ (15. 9. 2019. godine) i „“Kastex” dobio posao od 836.000 i pored odluke Komisije“ (21. 9. 2019. godine) reagovali su iz kompanije “Kastex” čije reagovanje prenosimo integralno:

Kompanija Kastex od svog osnivanja 1992. godine svoj uspjeh zasniva na radu i profesionalizmu, što potvrđuje veliki broj zadovoljnih klijenata, ali i povjerenje renomiranih svjetskih proizvođača, koji su upravo nas odabrali da budemo njihov ekskluzivni partner. U svom radu smo se isključivo bazirali na znanju i stručnosti našeg kadra, ne osvrćući se mnogo na svakodnevna podmetanja pojedinaca ili grupa, koji svoje neuspjehe pravdaju neosnovanim optužbama.

Međutim, besprizorna kampanja koja se odvija i traje već dugo, gdje su se, kako i same priznaju, tri firme udružile protiv jedne, u pokušaju njene eliminacije iz tržišne utakmice i stvaranja sopstvenog monopolskog položaja, zahtijeva reagovanje.

Kompanija Kastex je svih ovih godina bila učesnik na pojedinačno raspisanim nabavkama kod svih 46 institucija sad obuhvaćenih ovom nabavkom. I tada smo isključivo svojim kvalitetom i najpovoljnijim ponudama zaključili ugovore sa preko 95 odsto ovih institucija.

Želimo da ukažemo na to da je Kastex pred nadležnim sudskim organima dokazao da je prethodni postupak ove javne nabavke nezakonito poništen. Naime, presudom Upravnog suda od 28. 12. 2018. godine poništeno je rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki od 12. 10. 2018. godine.

Dalje, ističemo da su neistiniti navodi da se tenderskom dokumentacijom Uprave za imovinu, favorizuje kompanija Kastex. To je dokazano rješenjem Državne komisije od 27. 7. 2018. godine kojim je, kao neosnovana, odbijena žalba „potparola ugroženih“ ponuđača, upravo u dijelu zakonitosti traženih sertifikata.

Što se tiče navoda da tri privredna subjekta, sa više od sto godina radnog iskustva zajedno na ovim poslovima, ne mogu zadovoljiti tenderske uslove, je klasična zamjena teza. Naime, naručilac je tražene sertifikate zahtijevao samo za zamjenske proizvode, za koje je trebalo dokazati njihovu ekvivalentnost.

Dakle, shodno zakonu, ponuđači su mogli ponuditi originalne proizvode za koje nije postojala obaveza dostavljanja ovih sertifikata.

Smatramo da inicijator teksta ima namjeru da neosnovanim optužbama u toku trajanja postupka pravi dodatni pritisak, na nadležne državne i sudske organe, kako bi iste primorao da donesu odluku suprotnu zakonu, a u sopstvenom interesu. Sve žalbe do sada u oba postupka javne nabavke podnosio je samo jedan privredni subjekt „Stratus“ d.o.o. Podgorica. Objavljivanjam prvog teksta, od 15. 9. 2019. godine isti javno priznaje da tri privredna subjekta vrše nezakonito udruživanje u cilju nanošenja štete kompaniji Kastex što je suprotno kako ljudskim principima, tako i odredbama Zakona o zaštiti konkurencije.

Bitna je činjenica, koju naravno nijesmo mogli pročitati ni u jednom od dva objavljena teksta, da je kompanija Kastex dostavila finansijsku ponudu, nižu od procijenjene vrijednosti javne nabavke za više od 150.000,00 eura!

Za rubriku vjerovali ili ne, je tvrdnja inicijatora tekstova iznijeta u Vašem listu, od 21. 9. 2019.g. da je neko namjestio tender vrijedan oko milion eura, radi sticanja materijalne koristi ne manje od milion eura. Ostaje nejasno kako je to moguće?

Na kraju ističemo, kompanija Kastex je uložila ogroman napor, vrijeme i angažovala sve svoje ljudske resurse kako bi ispunila vrlo zahtjevne uslove za učešće u ovom postupku. Da su se ove tri nelagalno udružene firme koncentrisale na pripremu kvalitetne, ispravne i konkurentne ponude, isti su imali više nego dovoljno vremena da pripreme svoje učešće i da na pravi način i profesionalno učestvuju u ovoj tenderskoj utakmici. Ipak, umjesto rada i zalaganja za posao, isti su se odlučili za podnošenje neispravnih i nepotpunih ponuda (bez finansijskog dijela ponude, bankarske garancije i drugih traženih dokaza), sve samo u cilju dobijanja osnova za podnošenje neosnovanih žalbi, širenje neistina i opstrukciju cijelog postupka.

Kompanija „Kastex“ d.o.o. Podgorica ovim reagovanjem završava bilo kakvu dalju polemiku po predmetnom pitanju”, navedeno je u reagovanju Kastexa.

Preporučujemo za Vas