Đukanoviću, cijeli svijet bruji o tvom auto-putu

Kako Đukanoviću nije cilj istina i činjenice koje govore o višemilionskim propustima njegove i Markovićeve Vlade, o kojima ovih dana bruje najpoznatiji svjetski mediji, “Vijesti” ovom prilikom završavaju uzaludnu polemiku, ali zadržavamo pravo da bivšeg premijera, kada ponovo bude govorio neistine, upoznamo sa činjenicama

42616 pregleda 96 reakcija 95 komentar(a)
Foto: mediabiro.tv
Foto: mediabiro.tv

Bivši predsjednik Vlade iz perioda dogovaranja i ugovoranja izgradnje i zaduženja za gradnju dionice auto-puta Milo Đukanović u pokušajima da demantuje ono što su objavili “Vijesti” počinje sam sebe da napada i hvata u laži.

U prvom reagovanju je naveo da je sve u vezi sa ovim projektom bilo javno i da ništa nema skriveno, a u novom navodi da su sve ponude ocjenjivale “kompetentne komisije” i da to nijesu mogli dijeliti vaninstitucionalno u medijima ili NVO. Dakle, posao nije bio tajan već samo nijesu željeli zamarati javnost podacima o milionskom poslu i zajmu vrijednom četvrtine BDP-a. U najmanje tri presude domaći sudovi su utvrdili da je Ministarstvo saobraćaja nezakonito stavilo oznaku tajnosti na dokumenta koja nijesu smjela biti tajna. Vrlo je jasno ko ne govori istinu.

Đukanović je naveo dvije tvrdnje kojima bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo.

Kazao je da za prvo kašnjenje, odnosno pomjeranje roka završetka sa 11. maja 2019. na kraj septembra 2020. godine nije kriv investitor - Vlada, već da je to zavisilo isključivo od izvođača. Bivši premijer bi trebalo da zna da je Vlada njegovog nasljednika Duška Markovića potpisala aneks o produženju ovog roka bez traženja isplate penala za kašnjenje radova. Ako je kineska strana kriva, to je morala uraditi. S obzirom da Vlada tada a ni naredne godine to nije uradila, nanijela je štetu državi i neko bi morao snositi krivičnu odgovornost. Evo prilike Đukanoviću da svoja saznanja podijeli sa tužilaštvom.

Bivši premijer zaboravljanje petlje “Smokovac”, elektromreža i pristupnih puteva naziva tračom. Njegova Vlada je objavljivala dokumenta koja se još mogu naći na sajtovima Ministarstva i Monteputa gdje se petlja “Smokovac” nalazi u prioritetnoj dionici koja je ugovorena. To je navedeno i u informatoru poslatom poslanicima.

Takođe, njegov nasljednjik, kome je uvalio vruć krompir, u oktobru 2017. godine u izjavi za Radio Crne Gore kaže da Vlada tvrdi da je petlja dio postojećeg ugovora.

"Ako CRBC bude uporan da to nije njihova obaveza, onda postoji međunarodna komisija koja se bavi time. Ako ni to ne bude dalo rješenje, idemo na arbitražu, ali ipak očekujem da ćemo se dogovoriti“, kazao je tada Marković.

I Ministar Osman Nurković je prijetio arbitražom, pa je par mjeseci kasnije potpisao aneks ugovora i prihvatio da dodatno plati novcem građana još 30 milion eura. Naknadni radovi su probili vrijednost od 10 odsto iz osnovnog ugovora, što je takođe dokaz da nijesu bili naknadni.

Đukanović navodi i da su insinuacije da ima privilegovanih podizvođača, navodeći da ih je birao sam CRBC. Podsjetimo da je “Bemax” skoro godinu unaprijed u planovima menadžmenta naveo kako će on graditi petlju “Smokovac”, prije nego što je i Vlada o tome potpisala aneks sa CRBC.

Kako Đukanoviću nije cilj istina i činjenice koje govore o višemilionskim propustima njegove i Markovićeve Vlade, o kojima ovih dana bruje najpoznatiji svjetski mediji, “Vijesti” ovom prilikom završavaju uzaludnu polemiku, ali zadržavamo pravo da bivšeg premijera, kada ponovo bude govorio neistine, upoznamo sa činjenicama.

Bonus video: