Vukićević napustila sjednicu: DF ne podržava amadman za refinansiranje dugova

Odbor je raspravljao o amandmanu koji je Ministarstvo finansija predalo danas na budžet, kojim se traži od Skupštine saglasnost da Vlada reprogramira naslijeđene kredite računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo

81019 pregleda 640 reakcija 156 komentar(a)
Vukićević, Foto: Printscreen YouTube
Vukićević, Foto: Printscreen YouTube

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Maja Vukićević kazala je taj politički savez neće razmatatrati i podržati nijedan predlog Vlade nakon sinoćnjeg incidenta koji se dogodio u Skupštini Crne Gore.

"Sve ono što smo do tog momenta raspravljali, za šta smo se obavezali, ćemo glasati, ali za sve ono što je došlo posle toga nećemo glasati uključujući amandmane, dok se ne nađe dogovor unutar parlamentarne većine nakon onoga šta se sinoć desilo", rekla je Vukićević.

Ona je napustila sjednicu čime je prekinut rad Zakonodavnog odbora zbog nepostojanja kvoruma.

Odbor je raspravljao o amandmanu koji je Ministarstvo finansija predalo danas na budžet, kojim se traži od Skupštine saglasnost da Vlada reprogramira naslijeđene kredite računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo. Mogući iznos starih dugova koji bi se mogli refinansirati iznosi do 900 miliona eura.

Kako je navedeno u obrazloženju, ovaj amandman je predložen zbog ostvarivanja pravnih pretpostavki za reprogramiranje i refinansiranje postojećih kreditnih aranžmana u cilju obezbjeđivanja povoljnih uslova, odnosno smanjenja troškova finansiranja.

Vladimir Martinović iz Demokrata naveo je da će ta partija podržati Vladin amandman jer se njime omogućava da se stanje, u koje prethodna vlast dovela Crnu Goru kreditima vezanim za autoput, dovede u, kako je kazao, olakšavajuće okolnosti po budžet i građane Crne Gore.

"Ja sam tu vašu namjeru u potpunosti shvatio kao dobronamjernu", rekao je Martinović i dodao da to predstavlja državni interes svih građana Crne Gore.

On je tražio od ministra Spajića da vrlo jasno adresira odgovornost na one zbog kojih će nastupiti moguće negativne posljedice po građane i budžet Crne Gore.

"Smatram da su neke stvari iznad politike", poručio je Marinović.

On je naveo da je Spajić u potpunosti preformulisao pomenuti amandman čime je ukazao na sve rizike koje mogu nastati.

Vukićević je kazala da su i oni za državne interes, te da ga oni ovim potezom čuvaju.

"Amandman i cijela procedura jenetransparentna. Amandman smo dobili jutros, neposredno pred glasanje za budžet. Svako preuzima odgovornost za svoje postupke", rekla je ona.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je svjestan kakav je dan bio juče ali da ne treba miješati politiku u ove stvari.

"Kamata bi bilo duplo manja, u eurima ne u dolarima. Otplatu bi morali prema Kinezima da počnemo već u julu", rekao je Spajić.

Bonus video: