Advokati u četvrtak počinju glasanje o prekidu štrajka

Glasanje o predlogu sporazuma sa Ministarstvom finansija trajaće do 5. jula

14797 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advokati će se od sjutra do 5. jula izjašnjavati da li su saglasni da Advokatska komora zaključi Sporazum sa Ministarstvom finansija kojim bi suspendovali odluku o štrajku do postizanja obostrano prihvatljivih rješenja o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu roba i usluga.

Advokatima su dostavljeni predlog sporazuma kao i predlozi za njihove izmjene. Ukoliko većina advokata glasa za ovaj predlog sporazuma, to bi značilo prekid štrajka i formiranje radne grupe koja bi do kraja septembra trebalo da analizira postojeći zakon i da konačni predlog.

U obrazloženju je navedeno da Ministarstvo nije uvažilo korekcije Advokatske komore, ali "cijeneći da daljih izmjena u tekstu Sporazuma neće doći, Upravni odbor Advokatske komore je jednoglasno odlučio da se postojeći tekst sporazuma da na izjašnjenje svim advokatima".

Izjašnjenje će, kako je navedeno biti organizovano kroz vanrednu sjednicu Skupštine Advokatske komore sa samo ovom tačkom dnevnog reda koja će trajati od 1. do 5. jula.

Štrajk advokata zbog uvođenja elektronske fiskalizacije računa traje od 24. maja, zbog čega je odloženo na hiljade ročišta u sudovima i otežan rad tužilaštva jer se osumnjičenima za najteža krivična djela ne može odrediti pritvor bez prisustva advokata.

Advokatska komora je tvrdila da su odredbe zakone ne prihvatljive za njih jer oni ne pružaju komercijalne usluge već pravnu pomoć, kao i da bi poreske vlasti imale uvid u njihove ugovore što bi narušilo odnos advokata i klijenta.

Iz Ministarstva su ranije tvrdili da je Zakon prihvatljiv i za advokatsku djelatnost, dok su osporavali postojanje sporazuma koji se sada navodi u doopisima Advokatske komore nakon sastanka od 9. juna. Ministarstvo sada prihvata da se primjena odloži dok zajednička radna grupa ponovo ne analizira zakon i njegovu primjenu na ovu profesiju.

Bonus video: