Muratović: Otpuštanje 300 zaposlenih i prekid proizvodnje u KAP-u nastavak posrnuća crnogorske privrede

Prema njegovim riječima, ovo je samo još jedan u nizu zabrinjavajućih indikatora nakon odlaska stranih investitora i gašenja preduzeća koja su imala veliki udio u ukupnom izvozu Crne Gore

5972 pregleda 59 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Najavljeno otpuštanje oko 300 zaposlenih i prekid proizvodnje u pogonima KAP-a, nastavak je daljeg posrnuća crnogorske privrede kojeg smo svjedoci posljednje dvije godine tokom najgoreg vođenja države u njenoj istoriji, smatra član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Boris Muratović.

Muratović podsjeća da će, kako je to obrazloženo, do ovog čina doći jer Poreska uprava odlukom direktora Rada Miloševića i načelnika odjeljenja za velike poreske obveznike nije vratila poresku pretplatu od 7,8 miliona eura, čime je ugrožena likvidnost poslovanja firme i egzistencija zaposlenih i njihovih porodica.

Prema njegovim riječima, ovo je samo još jedan u nizu zabrinjavajućih indikatora nakon odlaska stranih investitora i gašenja preduzeća koja su imala veliki udio u ukupnom izvozu Crne Gore.

"Podsjetimo da je u periodu nakon 30. avgusta 2020. godine otišao Aman, Katari Diar je odustao od višemilionskog projekta u Plavim Horizontima, ugašen je Montenegro Airlines, Duvanski kombinat, Željezara, a da su neznavenim i nedomaćinskim vođenjem, ali i prebukiranjem i zapošljavanjem nestručnog kadra, uglavnom partijskih uhljeba i rođaka, pojedina državna preduzeća dovedena do ivice bankrota. Tako da, nažalost, u skorije vrijeme možemo očekivati nove primjere posrnuća crnogorskih privrednih giganata. Sve navedeno biće dalji vjetar u jedra porastu stope nezaposlenosti čijoj tendenciji rasta se ne nazire kraj", navodi se u saopštenju.

Muratović smatra da ova "tmurna ekonomska slika i alarmantno stanje" u kojem se nalazimo su posljedica pogrešne politike dvije izvršne vlasti posljednje dvije godine.

"Zbog toga je Crnoj Gori što prije potrebna odgovorna i kompetentna vlast koja će državu usmjeriti na evropski kolosjek, vratiti je na put razvoja, stabilnosti i napretka, a ne kao što je slučaj promijenjene vlasti, rastjerivati investitore, urušavati životni standard građana i stvarati posrnuće državne ekonomije. Upravo glavni preduslov za sve to je brz i efikasan dogovor oko pripreme vanrednih parlamentarnih izbora", zaključuje se u saopštenju Muratovića.

Bonus video: