Radunović: Bolje da se kasni da bi se donio kvalitetan zakon

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao je Radunovića u parlamentu zašto se kasni sa novim zakonom, imajući u vidu neizvršavanje odluke Ustavnog suda o uklanjanju kladomata i neizvršavanje sporazuma koji je potpisan sa Slovačkom
2165 pregleda 3 komentar(a)
Radunović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Radunović, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.12.2019. 12:48h

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da je danas da je produžen rok za donošenje novog zakona o igrama na sreću do juna 2020. godine, te da je "bolje da se kasni da bi se donio kvalitetan zakon".

Vlada nije usvojila predlog zakona o igrama na sreću do 31. oktobra, iako se na to obavezala sporazumom sa Ministarstvom finansija Slovačke koje je za taj posao platilo pola miliona eura i još treba toliko da uplati.

Predlog zakona mora da se usvoji do juna naredne godine.

"U ovom procesu smo uključili pomoć Slovačke u iznosu od milion eura. Sporazum je potpisan 7.12 2018. godine i definisano da do 31. oktobra ove godine se sprovedu strateške mjere koje će dovesti do poboljšanja regulative u ovoj oblasti i efikasniji proces prihoda iz ove oblasti. Pošto je bio kratak rok za primjenu strateških mjera predloženo je produženje roka do 30.juna 2020. godine. Računam da do tada to možemo stići. Imamo nacrt teksta i u zadnjoj fazi smo sa korekcijama. Računam nakon novogodišnjih praznika da će biti na javnoj raspravi. Druga tranša od pola miliona eura biće uplaćena do 30. septembra 2020. nakon ispunjenja strateških mjera" kazao je Radunović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao je Radunovića u parlamentu zašto se kasni sa novim zakonom, imajući u vidu neizvršavanje odluke Ustavnog suda o uklanjanju kladomata i neizvršavanje sporazuma koji je potpisan sa Slovačkom.

Damjanović je podsjetio da je Ustavni sud u februara 2017. godine konstatovao da je stavljanje kladomata u ugostiteljskim objektima neustavno i naložio uklanjanje, a da Vlada to ignoriše.

Aleksandar Damjanović
Damjanović(Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore)

Ukazao je da se to radi zbog čuvanja monopola jednoj firmi.

"Kada su istekle koncesije za držanje kladomata u kafanama ugostitelji su se sjetili da u dogovoru sa inspektorima odmah po isteku koncesije uradi nadzor i zapisnički konstatuju da su kladomati uklonjeni, a po odlasku inspektora nastavlja se po starom. I tako u više od 500 objekata. Utičite na inspekcijske organe i Upravu za igre na sreću da spriječe taj kriminal. Poruka je i specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i v.d. vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da se ovim pozabave" kazao je Damjanović.

Radunović je kazao da će novi predlog zakona na sveobuhvatan način obuhvatiti tržište igara na sreću i omogućiti kvalitertniji on-line nadzor i više novca za budžet.

On se složio u vezi neizvršenja odluke Ustavnog suda za kladomate.

"Ali bih istakao da nijednu koncesiju po njenom isteku nijesmo produžili. Da li se na terenu dešava to što kažete ne znam, ako se dešava to nije dobro" kazao je Radunović, dodajući da će pričati sa inspekcijskim organima.

Damjanović je podsjetio da je važeći zakon usvojen 2004. i da je prevaziđen, te da postoji potreba za novim zakonom

"Ova oblast ima određeni društveni značaj i o tome se mora voditi računa, posebno imajući u vidu maljoljetničko kockanje" kazao je Damjanović.

Bonus video: