Popović: Pokazali smo da nema nedodirljivih

Govoreći o prinudnoj naplati Mitropolije, koja je nedvano sa računa Opštine „skinula“ pola miliona eura, Popović je kazao da je Mitropoija na ime izuzimanja zemlje od prije 28 godina, naplatila ukupno 2.1 miliona eura
4 komentar(a)
Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.12.2015. 12:42h

Opština Budva na današnji dan ne duguje ni jednom radniku lokalne uprave, kao i korisniku budžeta, ni jedan jedini cent, sve obaveze, po osnovu zarada, kao i zimnica su isplaćeni. To je saopštio predsjednik Opštin Budva Srđa Popović na radnom doručku sa novinarima, saopštavajući da je za proteklih tri i po mjeseca isplaćeno ukupno šest zarada u iznosu 3.3 miliona eura, te izmireno 14 miliona eura duga po raznim osnovama.

Naglašavajući da je sada dug Opštine, ne ubrajajući kredit od 59 miliona eura za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, ispod 30 milion eura, Popović je naveo da je lokalna uprava tokom decembra, intezivnom naplatom dugovanja, aktiviranjem bankarskih garncija i utuživanjima brojnih dužnika, inkasirala kasu pet miliona eura.

„U startu smo govorili da će nas odnos karakterisati rad, red i disciplina. Radnik nam je na prvom mjestu. Naplaćujemo potraživanja, bez selektivnosti. Dokazali smo i pokazali da nema nedodirljivih. Ono što nijesmo stigli do 31. decembra, počinjemo od 4. januara, kada nastvaljamo sa intezivnom naplatom svih potraživanja“, najavio je Popović.

On je kazao da je sa Vladom zaključen ugovor o reprogramu duga, vezano za poresko dugovanje Opštine, čime, kako je dodao, svi radnici iz administracije i javnih preduzeća, koji žele da se penzionišu, ili uzmu otpremnine, mogu to učiniti, jer će im staž biti povezan.

Ponovivši da je usvojen budžet, koji je realan, snacioni, a u isto vrijeme investicioni, Popović je kazao da se njime uvodi dodatna finansijska disciplina u trošenju novca.

„ Najvažnija investicija, koja počinje da se ralizuje 11. januara, je spajanje budvanskog i bečićkog bulevara preko Zavale. Kompletnu investiciju, vrijednu više o pet miliona eura, finansira Vlada. Vjerujemo da ćemo 1. maja u funkciju staviti i Akva park na Toplišu, tu je i projekt izgradnje žičare Čučuci - Brajići. Ono što nam je prioritet je stavljanje u funkciju Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, za koji će tender biti raspisan nakon Nove godine, a pomoć ćemo dobiti od Ministarstva rada i socijalnog staranja. Očekujemo i završetak Građanskog biroa u zgradi Opštine“, naveo je Popović i dodao da će do početka naredne ljetnje sezone, trajno biti riješen problem odlaganja mulja iz potsrojenja u Vještici.

Govoreći o prinudnoj naplati Mitropolije, koja je nedvano sa računa Opštine „skinula“ pola miliona eura, Popović je kazao da je Mitropoija na ime izuzimanja zemlje od prije 28 godina, naplatila ukupno 2.1 miliona eura.

„Kvadrat zemlje je čudnovato procijenjen na 560 eura. Da neko ne shavti da sam protiv crkve, daleko od toga, poštujem je, potičem iz popovske porodice, ali sam uvjeren da su Staromainjani koji su zavještali tu zemlju crkvi, da su dali opšte budvansko dobro. Niko crkvi nije izuzeo ni kvadrat zemlje za izgradnju ni stambne zgrade ili drge potrebe, već opštie dobro, ali očiglendo crkva nije imala razumijevanja. Te pare koje su prinudno naplatili, koliko smo saznali iz medija usmjerene su za zgradnju hrama u Baru. Mislim da su Staromainjani zavještali želju za dobrobit našega grada, ne da pare idu negdje drugo. Ali to je poslovna politika, ja ne ulazim u crkvena prava. Isto tako sam odlučan da vidimo koja su to potraživanja Opštine prema crkvi i njihove buduće aktivnosti, za izgradnjom poslovno stamebnih objekata“, kazao je Popović.

Krivična zbog Sea dance

Odbornici Demokratskog fronta Božidar Vujičić i Stevan Džaković, kao i odbornik Demokrata Mijomir Pejović podnijeli su krivičnu prijavu specijalnom tužiocu protiv gradonačelnika Srđe Popović zbog stvljanja potpisa na desetogodišnji ugovor oko organizacije ljetnjeg muzičkog festivala Sea dance.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi Popović je potpisao ugovor, bez prethodno raspisanog javnog poziva za usluge, te da je ugovorom vrijedanim četiri miliona eura nanijeta milionska materijalna šteta Opštini. Popović je odbacio optužbe dijela opozcije, uz ocjenu da je Skupština opštine dala saglasnost da se ugovor potpiše, te na posebnoj sjednici, donijela odluku kojom se predsjendik Opštine ovlašćuje da potpiše ugovor.

Bonus video: