Lideri moraju za sto ako žele osvajanje Podgorice

Nakon predsjedničkih izbora, opozicija mora početi pregovore o modelima saradnje na lokalnim
116 pregleda 22 komentar(a)
Građanska opozicija,, Foto: Savo Prelević
Građanska opozicija,, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2018. 06:22h

Lideri opozicije će odmah nakon predsjedničkih izbora morati da razgovaraju o mogućim modelima saradnje ukoliko žele osvajanje vlasti u Podgorici. Zbog odluke da se lokalni izbori u 11 opština održe mjesec nakon predsjedničkih, opozicione partije ne smiju gubiti vrijeme kao u slučaju pregovora o predsjedničkom kandidatu. Eventualnu saradnju opozicije na majskim izborima mogle bi ugroziti međusobne optužbe tokom predsjedničke kampanje.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da opozicija ima realne šanse da pobijedi u nekim opštinama ako uspije da rekonstruiše način djelovanja. “Potreban je sinhronizovan terenski rad kako bi se izbjeglo rasipanje energije i resursa, kao i ukrupnjavanje kako ne bi svaki put prva dva D’ontova mandata pripala vlastima. Opozicija mora promijeniti i diskurs, sa predsjedničkih na lokalne izbore”, kazao je Raonić. Naveo je i da se opozicione partije moraju fokusirati i na kontrolu izbornog procesa, ali i kadrovska osvježenja i kvalitetan program. “Koliko je to realno u manje od dva mjeseca, mislim da je manje-više jasno”, smatra on.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zakazao je za 27. maj izbore u Podgorici, Šavniku, Žabljaku, Baru, Plavu, Pljevljima, Rožajama, Danilovgradu, Bijelom Polju i Kolašinu. Iako Demokratska partija socijalista (DPS) nije na vlasti u Plavu, Rožajama i Kolašinu, glavni fokus kampanje biće na Podgorici gdje je stranački lider Milo Đukanović koordinator za izbore. Iako opozicione partije do sada nijesu razmatrale mogućnost saradnje na lokalnom nivou, član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević smatra da je zajedničko djelovanje opozicije jedini model za pobjedu u Podgorici. On ističe da treba primijeniti model sa predsjedničkih izbora kada su iza kandidature Mladena Bojanića, osim DF-a, stali i URA, Demokrate i Socijalistička narodna partija (SNP).

“Model podrške Bojaniću od strane relevantnih parlamentarnih subjekata može biti primijenjen i na lokalnim izborima u maju. Posebno ako se ima u vidu da DPS već sad u Podgorici razrađuje opciju navodne afirmativne akcije kako bi, kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom građanskom inicijativom (HGI) 2016. godine, pokušao da dobije “jeftine” i sigurne mandate i tako nadomjesti očiglednu razliku u glasovima u korist opozicije. Zato smatram da je objedinjavanje opozicije u ovom trenutku jedini odgovor na već sad najavljenu manipulativnu akciju DPS-a da zadrži Podgoricu i druge gradove”, smatra Knežević.

Za razliku od Kneževića, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović smatra da ne treba insistirati na formiranju širokog bloka. On podsjeća da je opozicija uspjela da formira vlast u Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Beranama iako je izašla u više kolona.

“Uvijek treba težiti da način učešća na izborima i model saradnje odgovara zahtjevima birača, jer od njih zavisi ostvarenje cilja koji politički subjekt postavi. Ako su se u u pojedinim lokalnim samoupravama modeli saradnje u opoziciji pokazali neproduktivnim, onda ih ne treba forsirati, već osmisliti savremenije tehnike koje će prenijeti pobjednički duh iz Budve, Kotora, Herceg Novog i Berana u druge gradove, a posebno Podgoricu”, smatra Bogdanović.

Bogdanović poziva na motivisanje apstinenata

Bogdanović smatra da opozicija mora izbjegavati međusobne svađe ukoliko želi dobar rezultat na lokalnim izborima. Lideri opozicije, smatra on, treba da rade na motivaciji birača koji godinama apstiniraju zbog režima, ali i loše ponude unutar opozicionog političkog bloka.

“Konstantno prozivanje usmjereno protiv subjekta sa kojim dijeliš isti ili slični profil biračkog tijela, forsiranje gubitničkih modela učešća na izborima, neprincipijelnost i insistiranje na strategiji koja ne daje rezultate, dovodi do opšte apatije. Opozicija pobjeđuje tamo gdje nema trikova, ličnih i partijskih interesa, neprincipijelnih koalicionih aranžmana koje biračko tijelo ne može da prihvati. Gajimo nacionalna i vjerska osjećanja u svojim porodicama i bratstvima, ali ih ne iznosimo na tržište sa istaknutom cijenom izraženom u procentima i imaćemo pobjede”, smatra Bogdanović.

Rudović: DPS traži šansu u odvajanju izbora

Potpredsjednik Graanskog pokreta URA Neđeljko Rudović ističe da je opoziciji u dosadašnjim pregovorima nedostajala dobra volja i razumijevanje.

“Nesporno je da je DPS procijenio da će opozicione stranke odvesti u neprilike tako što će odvojeno organizovati predsjedničke i lokalne izbore i to na način da se predaju liste za lokalne izbore dok još traju predsjednički. Očigledno je da DPS pokušava na sve načine da se spasi od izvjesnog gubitka vlasti u Podgorici i u još nekoliko većih opština, znajući da će nakon toga biti otvoren put za konačne demokratske promjene na vanrednim parlamentarnim izborima”, istakao je Rudović.

Bonus video: