Demokrate: Izvođač radova obavijestio da se pothodnik u Kotoru ne može izgraditi

"Izvođač radova na projektu pothodnika Briv Construction, obavijestio je investitora, Direkciju za uredjenje i izgradnju Kotora da dalje izvođenje radova po glavnom revidovanom projektu pothodnika nije moguće!", tvrde Demokrate
3715 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Demokratska Crna Gora je u kontinuitetu upozoravala javnost na sve potencijalno štetne segmente započinjanja projekta izgradnje pothodnika na Rivi, na način na koji je to urađeno, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

"U subotu smo postavili pitanje lokalnoj, na političkoj korupciji zasnovanoj vlasti, zbog čega se prestalo sa radovima na pothodniku, kada će biti nastavljeni, koliko će trajati i koliko će koštati u krajnjem. Dužni smo obavjestiti javnost o saznanjima do kojih smo došli", tvrde Demokrate.

Kako saopštavaju, "dana 27.2.2020. godine, izvođač radova na projektu pothodnika Briv Construction, obavijestio je investitora, Direkciju za uredjenje i izgradnju Kotora da dalje izvođenje radova po glavnom revidovanom projektu pothodnika nije moguće! Takođe, izvođač obavještava da i pored svih kapaciteta koje je angažovao ne može da obezbijedi temeljnu jamu od velikog priliva podzemnih voda, koje ne mogu iscrpiti ni sa pet angažovanih pumpi!".

"Koliko će koštati nova izmjena projekta? Koliko će trajati? Kada će započeti radovi? Kada će biti završeni? Koliko će ukupno novca gradjana progutati rupa na Rivi? Da li na Rivi svjedočimo izgradnji nove sportske dvorane u Škaljarima čiji završetak čekamo deceniju? Ovo su samo neka od pitanja koja se postavljaju, a na koja očekujemo odgovore", kaže se u saopštenju Demokrata.

Kako dodaju u saopštenju, "sada je već izvjesno da ćemo ljeto, sezonu i gužve dočekati sa raskopanom jedinom saobraćajnicom i jamom umjesto pješačkog prelaza. Kao što je g. Aprcović 20. novembra obećao da će radovi na izgradnji pothodnika biti završeni do 1. marta, tako će isto proći i obećanje da će biti završeni do prvog juna".

Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora
Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora(Foto: Demokrate)

"Podsjetićemo javnost da smo u martu mjesecu 2017. godine zajedno sa koalicionim partnerima sa kojima smo činili vlast na sjednici Skupštine opštine Kotor javno upozorili na rizike ovog projekta i odustali od njegove izgradnje. Nakon što su uslijedile tužbe protiv opštine za naknadu štete zbog nezaključenja ugovora, dva puta smo uspjeli na sudovima da dokažemo da nikakve štete nema zbog odustajanja od ovog posla. Nakon što je korumpirana većina krenula u projekat, upozoravali smo i tada, ne zbog njih već zbog gradjana Kotor i javnog interesa, na sve štetne posledice ovakvog rada. Podnijeli smo prijave inspekcijama i tužilaštvima, uputili otvoreno pismo Vladi i zaštitniku državnih interesa i niko nije reagovao", navodi se u saopštenju.

"Pozivamo lokalne funkcionere da preuzmu odgovornost za nastale posljedice, a nadležna tužilaštva i inspekcije da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti, jer je sada izvjesno da ništa od obećanog ne može biti realizovano, a da su moguće štete koje će tek nastati neprocjenjive", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: