URA: Markovićeva izjava neistinita, brod "Budva" nije dat na upravljanje londonskoj firmi

"Zbog toga se postavlja pitanje da li su te neistine pokušaji jeftinog spina po receptu savjetnika Kusovca ili su plod rada neobaviještenih “da ne kažemo neukih saradnika iz njegovog tima“"
13716 pregleda 10 komentar(a)
Brod "Budva"
Brod "Budva"

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da izjava premijera Duška Markovića da brodom “Budva” nikada nije upravljala crnogorska kompanija je još jedna u nizu neistina koje, kako tvrde iz URA-e, je izrekao prethodnih dana.

"Zbog toga se postavlja pitanje da li su te neistine pokušaji jeftinog spina po receptu savjetnika Kusovca ili su plod rada neobaviještenih “da ne kažemo neukih saradnika iz njegovog tima“", navodi se u saopštenju URA-e.

Iz URE navode da je u skladu sa međunarodnim pomorskim standardima i crnogorskom pomorskom zakonskom regulativom upravljanje brodom “Budva”, kao i sa brodom “Bar”, od strane vlasnika povjereno “Barskoj plovidbi AD” iz Bara.

“Ovo znači da “Barska plovidba AD” upravlja u svim poslovima sa brodom, a to su komercijalno zapošljavanje, zapošljavanje posade, tehničko održavanje broda, snadbijevanje broda raznim potrepštinama itd… Na sajtu “Barske plovide AD” u vezi komercijalnog poslovanja možemo pročitati da je od stavljanja u komercijalnu eksplataciju do danas brod izdat u vremenski najam kompaniji “Sea Pioneer” iz Londona”, ukazuju u URI.

Iz ove stranke pojašnjavaju da time brod nije dat na upravljanje londonskom partneru već mu je, uz određene uslove, samo iznajmljen brodski prostor za teret.

“U ovom konkretnom slučaju poslove zapošljavanja posade obavlja “Barska plovidba AD” što se takođe može vidjeti i na njihovom sajtu gdje je data i Prijava za zaposlenje. Osim toga izvršni direktor tog preduzeća Tihomir Mirković je u izjavi odmah nakon zaplijene droge naveo da je o svemu obaviješten od zapovjednika broda i da je šokiran da se to desilo na crnogorskom brodu sa crnogorskom posadom”, naglašavaju u URA-i.

Zbog svega navedenog iz URA-e postavljaju pitanje zbog čega premijer Marković nije rekao istinu ili zašto mu saradnici nijesu rekli istinu.

“Čitava crnogorska i svjetska javnost su svjedoci da su slučajevi šverca narkotika uzeli maha i da nanose ogromnu štetu svim ostalim pomorcima koji časno i profesionalno obavljaju svoje radne dužnosti. Ovakvi slučajevi Crnu Goru i njene pomorce stavljaju na vrh crne liste”, navode iz URA-e.

Uputili su Vladi nekoliko pitanja:

"1. Ko i kako zapošljava ili posreduje pri zapošljavanjzu naših pomoraca na “Barskoj plovidbi AD”, “Crnogorskoj plovidbi AD” i stranim kompanijama?

2. Da li se pomorski međunarodni standardi iz ove oblasti primjenjuju u praksi?

3. Zašto Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kada su u pitanju sigurnost i bezbjednost, ne zna broj aktivnih pomoraca?", zaključuje se u saopštenju URA-e.

Bonus video: