SNP: Međunarodna organizacija potencira probleme u pravosuđu

Oni su objasnili da naročito potencira probleme u pravosuđu u kojem su zabilježeni negativni trendovi i koje se ne može pohvaliti nezavisnošću u radu
419 pregleda 0 komentar(a)
SNP logo, Foto: SNP, SNP, SNP, SNP, SNP
SNP logo, Foto: SNP, SNP, SNP, SNP, SNP

Surova i tužna je činjenica da je međunarodna organizacija Fridom haus svrstala Crnu Goru u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene, ocijenili su Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te stranke su kazali da je prema izvještaju te međunarodne organizacije Crna Gora prvi put od 2003. godine ocijenjena kao nedemokratska država.

„Karakteristika takve vlasti je da istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore“, naveli su iz SNP-a.

Oni su objasnili da Fridom haus naročito potencira probleme u pravosuđu u kojem su zabilježeni negativni trendovi i koje se ne može pohvaliti nezavisnošću u radu.

Kako su kazali, SNP je mnogo puta ukazivala na neodrživo stanje u pravosudnom sistemu Crne Gore u kojem je moguće da ista osoba bude izabrana tri puta za predsjednicu Vrhovnog suda.

"Mi smo ukazivali na neodrživo stanje u pravosudnom sistemu, gdje je Vrhovno državno tužilaštvo mjesecima u v.d. stanju, u kojem se u Ustavnom sudu izmišljaju nepostojeće funkcije, i u kojem specijalni državni tužilac zabavlja javnost svojim nesuvislim izjavama", rekli su iz SNP-a.

Iz te partije su podsjetili da Fridom haus izvještava i o problemima u crnogorskom parlamentarnom životu izazvanim izborima sprovedenim 2016. godine, nakon kojih je uslijedio bojkot opozicionih stranaka.

SNP su podsjetili da je DPS je bez dogovora sa opozicijom usvojila zakone u oblasti izborne reforme, a da je krajem prošle godine na silu, pod okriljem noći, i u atmosferi napetosti i straha, donijela sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Kako su naveli, organizacija Fridom haus smatra i da se mnogi lideri Centralne i Istočne Evrope više čak ni ne pretvaraju da brinu o demokratiji i vladavini prava i da su njihove maske pale.

„Ono što decenijama unazad govori SNP prepoznala je i međunarodna zajednica. Ova potvrda naših zaključaka je, nadamo se, korak naprijed u osvajanju novih sloboda u Crnoj Gori i stvaranju ambijenta za sprovoeđenje prvih fer i poštenih izbora kod nas“, kazali su iz te partije.

Bonus video: