Rakočević o stavovima Fridom hausa i ambasadorke SAD: Za nešto smo isključivo mi odgovorni, a za nešto i opozicija

Šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević, dio krivice za loše ocjene vidi i u opoziciji, zbog nepostizanja dogovora oko izbornog zakona, vrhovnog državnog tužioca i drugih pitanja gdje je potrebna dvotrećinska većina
8475 pregleda 7 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Detalj sa sjednice, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.05.2020. 20:29h

Poslanica Demokratske partije socijlista Aleksandra Vuković kazala je da su stavovi Fridom hausa i ambasadorke SAD-a značajni i da ih je DPS čuo.

"Da ih čujemo pokazuje i politika ove vlasti i pokazuje i otvaranje svih poglavlja u pregovorima sa EU. Odgovorno ćemo se odnijeti prema tome i vidjeti šta nisu dobre politike u našoj Vladi", kazala je Vuković danas na sjednici Skupštine tokom rasprave o predlogu zakona o porezu na dohodak i obaveznim doprinosima.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević, dio krivice za loše ocjene vidi i u opoziciji, zbog nepostizanja dogovora oko izbornog zakona, vrhovnog državnog tužioca i drugih pitanja gdje je potrebna dvotrećinska većina.

"Za određene ocjene, koje nisu vezane za ingerencije parlamenta, odgovornost ključna, jednina i isključivo leži na vlasti i ne bježimo od toga", kazao je Rakočević.

Crna Gora i Srbija, prvi put od 2003, nisu demokratske države, zaključak je izvještaja "Zemlje u tranziciji" nevladine organizacije Fridom haus, dokumenta u kojem je istražen i opisan način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope, prenosi Glas Amerike.

Crna Gora i Srbija su u izvještaju za 2020. godinu svrstane u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima – u kojima je vlast zasnovana u autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajnke rekla je da vlasti u Crnoj Gori moraju da rade na poboljšanju standarda građana, a ne za svoje lične interese.

“Vjerujem da nedavni izvještaj Fridom Hauza pokreće u pravom trenutku važna pitanja koja se tiču percepcije opšteg demokratskog nazadovanja Crne Gore u posljednje vrijeme,“ rekla je ambasadorka.

Komentarišući izvještaj Fridom hausa i ambasadorke SAD-a poslanik DF-a Slaven Radunović je obraćajući se poslanicima DPS-a kazao "konačna da od vas dignu ruku oni koji vas svo vrijeme drže na vlasti i koji su vas do sada gledali kako kršite zakone"

"Nazvali su Crnu Goru endemskom korupcijom, slažem se sa njima", kazao je Radunović.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da je Fridom haus samo blaže saopštio ono što je danas saopštima ambasadorka, a preko nje Vlada Sjedinjenih Američkih Država. On je naveo da je SDP upozoravao na nazadovanje.

"Slobodan Milošević je nakon potpisivanja Dejtona bio označen kao faktor stabilnosti u regionu, pa je tri godine nakon toga postao remetilački faktor. Crna Gora mora ući u promjene jer je ugrožena vladavina prava i borba protiv korupcije. Nemojte da od garanta stabilnosti na Balkanu postanemo najgori. Suočite se sa svojim strahom", kazao je Krivokapić.

On je naveo da je Crna Gora sada uvrštena među osam zemalja mafiokratije.

Andrija Popović (LP) je kazao da je izvještaj Fridom hausa šamar i poziciji i opoziciji, navodeći da pad postoji kod dva od sedam mjerila.

Bonus video: