Džomić: Za MCP neprihvatljivo neustavno rješenje

"Ustavno ne postoji mogućnost obustave primjene zakona", rekao je koordinator Pravnog savjeta i šef ekspertskog tima MCP

4559 pregleda 136 reakcija 28 komentar(a)
Džomić, Foto: Boris Pejović
Džomić, Foto: Boris Pejović

Vlada nema ustavnu mogućnost da odlaže primjenu zakonskih propisa, a do rješenja za složenu situaciju treba doći dijalogom, poručio je koordinator Pravnog savjeta i šef ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Premijer Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsjednik Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Amfilohije, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, "a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici."

"Premijer Vlade Crne Gore i svi građani i sve institucije treba da se pridržavaju Ustava Crne Gore, koji u članu 100, stav 1 tačka 2 propisuje da Vlada izvršava zakone, druge propise i opšte akte. Dakle, ustavno ne postoji mogućnost obustave primjene zakona. Moralo bi da se ide na zakon o izmjeni i dopuni postojećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tako da je za Mitropoliju jedno neustavno rješenje apsolutno neprihvatljivo", rekao je Džomić za televiziju A1.

Džomić je kazao da je razgovor o kojem je Marković izvijestio javnost podrazumijevao zahtjeve za promjenom crkvenog statusa i uslovljavanjem pitanja zakona. "Naši episkopi svjedoče da je pitanju zakona na tom razgovoru posvećeno najmanje vremena. Sada je ovdje jedno pitanje vrlo interesantno - šta da razgovaraju ekspertski timovi koji su formirani, a da već imamo potpuno drugu poziciju koja je saopštena od predsejdnika države i premijera", kazao je Džomić.

On je kazao kako smatra da svi treba da se drže Ustava i zakona, "a ne da Ustav nekada važi nekada ne, odnosno da se na nekoga primjenjuje, na nekoga malo više, a na nekoga malo manje."

Džomić je dodao kako smatra da pravni poredak Crne Gore ima dovoljno normativnog prostora za rješenje ove složene društvene situacije. "To je jedino sa čim se slažem u izjavi premijera Markovića", dodao je on.

Džomić je istakao da do danas Mitropoliji nije stigao odgovor na Amfilohijevo pismo od 11. maja za nastavak ekspertskog dijaloga koji je prekinut na molbu Vlade, zbog pandemije koronavirusa. "Prošla je pandemija, mjere su neke ostale na snazi, neke su otišle u prošlost, ali dijaloga nema."

Dodao je da su MCP i eparhije SPC u Crnoj Gori kroz ekspertski tim ranije predložile rješenje u kojem su imali dva zahtjeva.

"Ekspertskom timu je 11. marta ove godine dostavljen ovaj predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti gdje smo tražili samo dvije stvari - da se ne vrši pravna likvidacija zakonom crkava i vjerskih zajednica, da se ne poništavaju njihovi stečeni pravni subjektiviteti, dakle da se ne vrši pravno ubijanje vjerskih zajednica i crkve, i da se svi imovinsko-pravni sporovi između države, crkve i vjerskih zajednica u vezi vjerskih objekata i zemljišta rješavaju isključivo pred nadležnim sudovima u Crnoj Gori, u skladu sa Ustavom, konvencijama i pravnim poretkom Crne Gore", rekao je Džomić.

On je pitao zašto se Vlada "boji sudova Crne Gore" i od njih "bježi".

"Ovdje imamo jedno neustavno rješenje, neustavan predlog, Vlada nema ustavnu mogućnost da odlaže primjenu zakonskih propisa, to bi bilo kršenje Ustava, zato ova ponuda, uz dužno poštovanje adresa država Crne Gore sa koje su one došle, ne može biti tretirana na adekvatan način. Upravo je naš stav ono što je stav međunarodne zajednice, svih relevantnih adresa iz svijeta i EVrope - dijalog, a ne uslovljavanje, niti sekularna država ima pravo da se miješa u unutrašnje crkveno ustrojstvo, a što je ovdje očevidno i neskrivena ambicija režima u Podgorici", zaključio je Džomić.

Bonus video: