Mandatar čeka imena, stranke još kalkulišu

Od ključnih resora koaliciji Za budućnost ponuđen MUP, prosvjeta, ekonomija, GP URA odbrana i vicepremijersko za bezbjednosni sektor, Demokratama pravda, vanjski poslovi...

37238 pregleda 752 reakcija 109 komentar(a)
Da li će slaviti ili će se čekati do 8. januara: Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Da li će slaviti ili će se čekati do 8. januara: Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Nova ponuda mandatara Zdravka Krivokapića članicama vladajuće koalicije djelimično je prihvatljiva, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora.

Krivokapić je do sinoć oročio partije da dostave kadrovske predloge, pa je Koaliciji za budućnost ponudio devet ministarstava i potpredsjedničko mjesto sa nadležnošću za jedno od tih ministarstava. A to su MUP, ekonomija, planiranje prostora (iz MORT-a izdvojen turizam), saobraćaj, prosvjeta, zdravstvo, nauka, sport i javna uprava.

Umjesto kadrovskih rješenja, u odgovoru koalicije se navodi da oni odustaju od nauke i traže da je vicepremijersko mjesto za demokratsku tranziciju.

Građanskom pokretu URA mandatar je ponudio potpredsjedničko za borbu protiv korupcije i koordinaciju bezbjednosnog sektora, resor odbrane, poljoprivrede i ljudskih i manjinskih prava. Ni oni nijesu dostavili premijeru imena mogućih ministara, potvrđeno je “Vijestima”.

Demokratama bi trebalo da pripadnu resori vanjskih poslova, pravde, socijale i kulture. Prema informacijama “Vijesti” njima je najprije ponuđen i turizam, pa kada su prihvatili mandatar je smanjio kvotu.

Ministarstvo turizma ponuđeno je albanskoj koaliciji “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj”.

Više sagovornika reklo je da partije kadrovska rješenja moraju da usaglase na organima.

Iz Krivokapićevog kabineta “Vijestima” su odgovorili da će se on “u najskorije vrijeme obratiti javnosti”. Ranije je objašnjeno da će Krivokapić izabrati generalnog sekretara Vlade i ministra finansija.

“Vlada ne može biti formirana bez Demokratskog fronta, Demokrata, Građanskog pokreta URA, niti ijedne stranke koja čini tri vladajuće koalicije... Nadam se da nećemo dobiti vladu koja je formalno podržana od svih koalicija i partija parlamentarne većine, a da neke od koalicija ili partija koje su nevoljno predložile i podržale određena lica za ministre, budu pored formalne i prirodne opozicije oličene u DPS-u, suštinska opozicija novoj vladi,” rekao je “Vijestima” predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk.

Politikolog Predrag Zenović slaže se da je “interes građana da se vlada što prije formira i da svi politički subjekti pokažu spremnost na kompromis i međusobno uvažavanje”. Takođe, dodaje sagovornik, jasnu volju da Crnu Goru usmjere putem ekonomsko-privrednih reformi, borbe protiv korupcije i uspješnih evropskih integracija u ovom jedinstvenom istorijskom trenutku.

“Legitimno je da učesnici političkog života, a ako hoćete i politički pravično da neko ko je opoziciono djelovanje platio ličnom žrtvom, nakon izborne pobjede traži svoje mjesto u novoj konfiguraciji moći. Ukoliko je, pak, ideja da vlada bude u potpunosti ekspertska onda u tome treba podržati mandatara i lideri sva tri konstituenta treba da odustanu od izvršnih funkcija u budućoj vladi,” navodi sagovornik.

Nesumnjivo je da se Crna Gora ekonomski, društveno i politički nalazi na važnoj prekretnici i da će znanje i ekspertiza biti ključni da se iz krize izađe što brže i bezbolnije. Problem sa ekspertskom vladom je, po mom sudu, u nepostojanju demokratske odgovornosti. Eksperti su odgovorni mandataru i akademskoj zajednici, ali budući da ne dolaze iz politike, neće snositi nikakvu političku odgovornost za potencijalan neuspjeh svog djelovanja, rekao je Zenović

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević rekao je da partije izlaze na izbore da dobiju glasove birača i na osnovu toga formiraju vladu “i imaju dogovornost prema biračima u pogledu ispunjavanja predizbornih obećanja”.

“To je demokratija. U Britaniji niko ne može biti ministar ako nije izabran za poslanika, a oni su izmislili modernu demokratiju. Vlada je politiki izraz volje građana, a politički život se odvija u partijama. Zašto one onda postoje, ako će vladu da formira crkva, krupni kapital”, kaže Medojević za “Vijesti”.

On je tražio mjesto potpredsjednika sa resorom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali je mandatar to odbio, potvrdio je ranije lider PzP-a. Novi zahtjev koalicije - potpredsjedničko mjesto za tranziciju, traženo je za Medojevića, potvrđeno je “Vijestima”.

Stevo Muk kaže da svaka druga vlada mimo one koja ima podršku 41 poslanika nije moguća, bila ona željena ili voljena, po ukusu ovog ili onog pojedinca ili grupe.

Nije moguća vlada mimo 41 poslanika: Muk
Nije moguća vlada mimo 41 poslanika: Mukfoto: Savo Prelević

Ustavom Crne Gore propisano je da je rok za formiranje vlade tri mjeseca od predlaganja mandatara, što je 8. januara.

Nakon toga raspušta se Skupština i raspisuju novi izbori. “Naša namjera je, naravno, da Vlada bude izglasana u najavljenom roku. Predlozi o raspodjeli ministarstava su koalicijama upućeni, i još uvijek očekujemo određene odgovore u okviru vremenskog roka koji smo odredili. Nakon toga uslijediće konačni predlog mandatara o sastavu prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, koji će biti upućen Skupštini na izglasavanje”, stoji u odgovoru Krivokapićevog Medijskog tima.

Muk: Kompromis ili epilog koji priželjkuje DPS

“Različita stanovišta o personalnom sastavu vlade, moraju se kroz kompromis pomiriti. Vjerujem da prostora za kompromis ima dovoljno, iako je vremena sve manje. Neki važni i veliki kompromisi su već napravljeni i kod dogovora o dva sporazuma triju koalicija i kod izbora mandatara. To može biti putokaz i za dalje razgovore i pregovore. Svaki drugi pristup, insistiranje na razlikama i udaljavanju pregovaračkih pozicija vodi ka epilogu koji priželjuju politički gubitnici, odnosno DPS-a”, rekao je Muk.

On je istakao da se nada da pregovora neće biti formalno manjinska vlada bez ministara predloženih od nekih koalicija parlamentarne većine, a sa nihovom formalnom podrškom u parlamentu.

Bonus video: