Marović: Crna Gora nema luksuz vraćanja unazad

Ukoliko želi da ubijedi EK da su joj odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i vladavina prava na prvom mjestu, nova vlast mora napraviti otklon u odnosu na dosadašnju praksu, kaže Jovana Marović

36154 pregleda 23 reakcija 21 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Crna Gora ni do sada nije uspjela da ispuni preporuke i mjerila Evropske unije u oblasti reforme pravosuđa, zato ne može sebi da dozvoli luksuz vraćanja unazad, ocijenila je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Ona je za “Vijesti” rekla da u ovom trenutku aktiviranje klauzule balansa ne bi na suštinski ništa izmijenilo, jer je proces pregovora već nekoliko godina u fazi stagnacije i ništa se značajno u njemu ne dešava.

“Sve ovo se odnosi na dosadašnje značenje klauzule balansa i pod uslovom da ona ne dobije novi smisao i ne bude prouzrokovala drugačije posljedice u kontekstu nove metodologije. Ipak, do tada, Evropska komisija bi morala da definiše i mnoge druge elemente novog pristupa u odnosu na Crnu Goru. Sa druge strane, ukoliko želi da ubijedi Evropsku komisiju da su joj odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i vladavina prava na prvom mjestu, nova vlast mora napraviti otklon u odnosu na dosadašnju praksu i svakako ne treba da pribjegava istim obrascima”, smatra Marović.

Izmjene Zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju trebalo je da se danas razmatraju na sjednici Skupštine. Nakon više upozorenja iz EU, poslanici Demokrata, Demosa, DGP URA, dvoje poslanika SNP-a, i Marko Milačić (Prava Crna Gora) povukli su zahtjev za hitno usvajanje. Sjednica parlamenta je otkazana jer je objašnjeno da nema osnova za njeno održavanje, pošto su i ostale tačke dnevnog reda (socijalni zakoni) bili u istom paketu.

Povlačenje zakona je uslijedilo nakon mišljenja Vlade da bi usvajanjem tužilačkih zakona, prešli crvenu liniju u pregovorima sa EU.

Poslanici Demokratskog fronta, koji su i bili inicijatori izmjena zakona, kako tvrde, nijesu bili obaviješteni o planovima kolega. Juče su poručili da neće glasati ni za predlog, dok se zakoni o tužilaštvu ne uvrste u dnevni red, uključujući i Zakon o budžetu.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević pozvao je juče premijera Zdravka Krivokapića i kolege koje su povukle potpis da kažu, kako je rekao, ko im je prijetio iz EU i ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Velike Britanije.

“Neka kažu ko im je prijetio klauzulom balansa”: Pres Demokratskog fronta
“Neka kažu ko im je prijetio klauzulom balansa”: Pres Demokratskog frontafoto: Biljana Matijašević

“Neka kažu ko im je prijetio klauzulom balansa i ko vrši pritisak na njih i mi smo spremni da ih odbranimo. Ovo nije izmislio DF niti je ovo naša želja za obračunom sa Milivojem Katnićem i Milom Đukanovićem. Nije problem pritisak iz zapadnih ambasada, ovdje je problem jer je Katnić rekao da u fiokama ima na stotine stranica protiv članova parlamentarne većine”, kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

Jovana Marović podsjeća da proces pregovora sa EU podrazumijeva striktno ispunjavanje preporuka i smjernica koje je EK definisala.

“Što se tiče tužilaštva, i uopšte reforme pravosuđa, preporuke i mjerila su odavno definisani i Crna Gora do sada nije uspjela da ih ispuni, već samo da napravi neke početne korake u tom pravcu. Zato Crna Gora ne može sebi da dozvoli luksuz vraćanja unazad, jer je stanje već alarmantno, i samim tim ne može ignorisati ocjene da predložena rješenja nisu dobra”, rekla je Marović.

Jovana Marović
Jovana Marovićfoto: Privatna arhiva

Smatra da novim rješenjima treba pristupiti obazrivo, uz traženje kompromisa i uvažavanje mišljenja Evropske komisije i zainteresovanih strana u Crnoj Gori uz široke konsultacije.

“Jasno je da postojeći politički uticaj i blokada u tužilaštvu moraju biti prevaziđeni i riješeni, ali svakako ne jednostranim i bahatim potezima koji nailaze na kritike na svakom koraku”, kazala je Marović.

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije poručio je juče da u vremenu poslije značajnih promjena u Crnoj Gori koje su se dogodile voljom naroda mnogo je važno za državu da ima podršku međunarodne zajednice.

“Volio bih da je u toj zajednici svi prepoznaju kao dostojanstvenu i civilizovanu zemlju”, kazao je Joanikije u kratkoj izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Opozicija je pozdravila odluku dijela vladajuće većine da povuče potpise na tužilačke zakone.

“Ne možemo zatvoriti poglavlja 23 i 24 dok su na pozicijama oni zbog kojih su godinama otvorena”

Premijer Zdravko Krivokapić juče je na Tviteru napisao da parlamentarna delegacija Crne Gore mora što prije da posjeti evropske institucije.

“I kroz konkretne primjere da im objasni da mi ne možemo zatvoriti poglavlja 23 i 24 sve dok su na pozicijama isti oni zbog kojih ta poglavlja godinama stoje nezatvorena”, dodao je Krivokapić

On je pozvao sve učesnike u tom procesu da se pitanje pravosuđa ne politizuje.

Bošnjak: Nema povlačenja kad je zakazana vanredna sjednica

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (DF) rekla je da je pravno problematično povlačenje zahtjeva za sazivanje sjednice.

Branka Bošnjak
Branka Bošnjakfoto: Printscreen

“Zahtjev je kao akt u pravnom “prometu” do sazivanja sjednice. Onog momenta kad na osnovu tog akta Predsjednik Skupštine sazove sjednicu, nema povlačenja jer tada postoji samo saziv Skupštine i utvrđeni dnevni red. I formulacija odlaganje sjednice koja stoji na sajtu Skupštine je nešto što je paradoks jer ne može se vanredna sjednica odložiti jer se zna kako i kad se može zakazati i održati vanredna sjednica u skladu sa Poslovnikom. Ovo je nevješt pokušaj naših kolega da se opravdaju pred narodom zašto su nama iza leđa, nama koji smo zajedno sa njima stavili potpis i na zahtjev i na predlog zakona, povukli potpis pod određenim pritiscima i posustali. Postojao je način da se ovo fer i hrabrije uradi i u skladu sa Poslovnikom,” rekla je ona “Vijestima”.

Bonus video: