"Nedostatkom volje ugovarača, prestaje i ugovor"

Čapuni: Moglo se uočiti da smo imali bipolarnu koaliciju

"Naša vizija je bila jasna: težili smo ka razvoju grada i konsolidaciji opštinske administracije i njenih servisa", kazao je funkcioner Force

3782 pregleda 6 komentar(a)
Čapuni, Foto: Samir Adrović
Čapuni, Foto: Samir Adrović

Obećanjem uoči izbora 2018. godine da nema razvoja Ulcinja ako Demokratska partija socijalista (DPS) ne dobije poziciju predsjednika Opštine, tada, a i sada je poslata određena poruka glasačima da Albanci nisu sposobni da vode i razvijaju svoju opštinu.

To je ocijenio funkcioner Force Ilir Čapuni, koji se oglasio nakon što su partije koje čine većinu u ulcinjskom parlamentu saopštile da će po hitnom postupku tražiti sazivanje sjednice Skupštine opštine kako bi bio izabran novi predsjednik Opštine Ulcinj.

Čapuni je ranije najavio svoju ostavku na funkciju predsjednika SO Ulcinj, kao i da će njegova partija izaći iz lokalne koalicije.

"Početak saradnje sa DPS seže od parlamentarnih izbora 2016. godina, kada je Forca imala poziciju predsjednika Opštine Ulcinj. Tada smo imali dobru saradnju sa Vladom Crne Gore i nju formalno i podržavali. Naša vizija je bila jasna: težili smo ka razvoju grada i konsolidaciji opštinske administracije i njenih servisa. U tome smo i uspjeli i pored raznih apetita i opstrukcija od tadašnjih partnera tradicionalne koalicije. Uoči izbora 2018. godine, obećano je da nema razvoja ako DPS ne dobije poziciju predsjednika Opštine, šaljući tada a i sada i određenu poruku glasačima da Albanci nijesu sposobni da vode i razvijaju svoju opštinu. Mislili smo da će da nastave našu viziju razvoja, i stupili smo u formalni odnos sa DPS-om koji je nastupao i u ime drugih tradicionalnih partnera. Ostavili smo im gotove projekte, ugovorene kreditne aranžmane i konsolidovan sistem rada, i bili spremni da učestvujemo u ostvarivanju strateškog plana grada i vizije razvoja", naveo je Čapuni.

Ubrzo su, kako je kazao, počeli "nerazumni predlozi, sujetno i neznaveno vođenje gradom u svakom pogledu".

"Naravno da je ta diferencijacija vizija i ličnih svojstava naših predstavnika u Opštini nastala na samom početku. Čak i u tokom rasprava u Skupštini se moglo uočiti da smo imali bipolarnu koaliciju u kojoj su bili DPS sa tradicionalnim partnerima na jednoj strani i Forca na drugoj strani. Tako je bilo i na sastancima koalicije na kojima smo mi došli spremni za pravilan tretman i problema i rješenja, a ne za prosto dizanje ruku i aminovanje nejasnih akata, nejasnih obećanja i interesa tokom izolovanih sastanaka tradicionalne koalicije na kojima mi niti smo pozvani niti bismo učestvovali. Nedostatkom volje ugovarača, prestaje i ugovor. Ostaje na snazi drugi - formalan ili neformalan - sporazum između DPS-a i tradicionalnih partnera, o čijoj volji, razlozima i viziji, odlučiće građani na izborima", zaključio je Čapuni.

GP Perspektiva za nove izbore

Građanski pokret Perspektiva saopštio je da neće podržati nijednu inicijativu za izbor novog predsjednika Opštine, bilo kojim drugim procesom, a koji nije rezultat novih izbora.

"Novi izbori u opštini Ulcinj jedini su pravilan korak koji bi trebalo da slijede sve političke stranke, bez izuzetka", poručio je predsjednik GP Perspektiva Amir Holaj.

Građanski pokret Perspektiva bio je od lokalnih izbora 2018. pa donedavno, dio vladajuće koalicije u Ulcinju, kao rezultat predizborne koalicije sa Demokratskom partijom koja je vladala zajedno sa DPS-om, Forcom, Demokratskom unijom Albanaca (DUA) i Socijaldemokratama.

Preporučujemo za Vas