"moguća zloupotreba službenog položaja i prijetnja pravu na pravično suđenje"

Leposavić odgovorio VK: Katnić pokrenuo postupak protiv supruga sutkinje koja je oborila "državni udar"

"Posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a je posebno slikovit ali i alarmantan", naveo je Leposavić

89749 pregleda 720 reakcija 109 komentar(a)
Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, Foto: Luka Zeković
Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, Foto: Luka Zeković

Kao primjer neprofesionalnosti i “moguće zloupotrebe” funkcije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na čijoj smjeni insistira nova vlast, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je u dopisu Venecijanskoj komisiji (VK) navelo nedavni postupak koji je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo protiv advokata, a za koji se vjeruje da je osveta zbog rušenja predmeta "državni udar".

SDT je 11. marta saslušalo trojicu advokata zbog sumnje za pranje para i utaju poreza, a jedan od njih je Đorđe Piletić – suprug sutkinje Apelacionog suda Seke Piletić, koja je bila članica Vijeća koje nije potvrdilo prvostepenu presudu za slučaj "državni udar".

Povezani članci

11. Mart 2021.

Policija sumnja da su oprali više miliona eura

Sjednica Venecijanske komisije Savjeta Evrope, na kojoj treba da se utvrdi mišljenje na predloge izmjene dva tužilačka zakona na osnovu kojih će preimenovanjem SDT Katnić i specijalni tužioci ostati bez funkcija, je u toku.

VK je stava da ne treba ukinuti tužilaštvo i da se mora poštovati sigurnost mandata trenutnog nosioca funkcije.

Ako je kriv za bilo kakvo loše ponašanje, smata VK, glavni specijalni tužilac (GST) treba da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovoršnošću, a ne može biti zamijenjen zbog reformi.

To se navodi u nacrtu njihovog mišljenja o kome se raspravlja.

Komentarišući taj dio, ministar pravde, ljudskih i maninskih prava Vladimir Leposavić u odgovoru VK, koji je ranije dostavio, navodi:

"Posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a je posebno slikovit ali i alarmantan. Naime, nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj "državni udar" na ponovno suđenje, zbog grubog kršenja pravila procedure i dokazivanja, SDT je pokrenuo krivičnu istragu protiv supruga sudije Apelacionog suda koja je odlučivala u pomenutom slučaju, a za djelo koje je suprug sudije navodno učinio prije 10 godina. Ovo nije samo moguća zloupotreba službenog položaja SDT i prijetnja pravu svakog lica na pravično suđenje, već i direktno i grubo ugrožavanje nezavisnosti sudstva. Ja kao ministar pravde imam naročitu dužnost da ovo istaknem, a o istom ću obavijestiti i ostatak međunarodne javnosti."

Preporučujemo za Vas