"nedvosmisleno utvrđeno nezakonito odavanje podataka"

Zeković: Tužilaštvo da pokrene postupak, Krivokapić i Abazović da razriješe Vukšića

On smatra da su Abazović i Krivokapić direktno politički odgovorni za ovakvo postupanje Vukšića jer je on njihovo kadrovsko rješenje, za koje je potpredsjednik Vlade tvrdio da je dobar kadrovski izbor

4847 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Zeković, Foto: Zoran Đurić
Zeković, Foto: Zoran Đurić

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležno Tužilaštvo da hitno pokrene postupak utvrđivanja krivične odgovornosti vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Zorana Vukšića zbog krivičnog djela „otkrivanje tajnih podataka“, iz člana 369 Krivičnog zakona.

Član Glavnog Odbora SDP-a Bojan Zeković, kazao je da je na jučerašnjoj sjednici skupštinskog odbora nedvosmisleno utvrđeno nezakonito odavanje podataka jedne strane obavještajne agencije zemlje članice NATO.

"Pozivamo premijera (Zdravka) Krivokapića i potpredsjednika Vlade (Dritana) Abazovića da razriješe dužnosti Vukšića, budući da je svojim postupanjem djelovao protiv nacionalne bezbjednosti zemlje i narušio njen ugled i povjerenje sa NATO partnerima, čime je počinio ogromnu štetu državnim interesima Crne Gore", kazao je Zeković.

On smatra da su Abazović i Krivokapić direktno politički odgovorni za ovakvo postupanje Vukšića jer je on njihovo kadrovsko rješenje, za koje je potpredsjednik Vlade tvrdio da je dobar kadrovski izbor.

"Zato imaju sada i političku odgovornost da smjenom Vukšića pokažu makar svijest o posljedicama postupanja direktora ANB. Ukoliko tako ne postupe i njihova lična odgovornost za blamiranje države Crne Gore biće značajno veća", upozorio je Zeković.

On je kazao da SDP već mjesecima ukazuje da se u osjetljivom bezbjednosno-obavještajnom sektoru dešavaju procesi koji imaju za cilj da kompromituju odnose Crne Gore sa međunarodnim NATO partnerima.

"Od nezakonitog postavljenja Vukšića, kao politički eksponiranog nosioca liste DF na kotorskim izborima, spornh kadrovskih rješenja i razrješenja, afere Simijanović, zaključno sa ovim jučerašnjim skandaloznim postupanjem direktora ANB", naveo je Zeković.

Zeković je rekao da oni, na čelu sa potpredsjednikom Vlade, koji su navodno imali obavezu da zaštite bezbjednosni sektor od upliva njihovih anti NATO koalicionih partnera, ne da nijesu ostvarili cilj, već su za samo par mjeseci omogućili kompromitaciju Crne Gore u međunarodnim okvirima.

"Za to moraju snositi političku odgovornost, a valjda je nakon svega ovoga jasno da više ne može biti neznavenih i naivnih kada su u pitanju antizapadni prioriteti najvećeg dijela ove vlasti", kazao je Zeković.

On je rekao da je nezabilježen slučaj da opozicija pokušava spriječiti vlast u rušenju bezbjednosnog sistema sopstvene zemlje.

"Ništa kao ta činjenica - podrivanje bezbjednosti i međunarodnog ugleda zemlje kojom vlada, ne pokazuje karakter ove vlasti", zaključio je Zeković.

Preporučujemo za Vas