Medojević: Vukšić direktno odgovoran za odavanje tajnih podataka, objektivnu odgovornost ima i Krivokapić

Medojević je rekao da je za "dekonspiraciju tajnih podataka strane države od strane ANB-a odgovoran isključivo direktor"

9606 pregleda 229 reakcija 124 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić direktno je odgovoran za odavanje tajnih podataka, a objektivnu odgovornost ima premijer Zdravko Krivokapić, smatraju u Pokretu za Promjene (PzP).

Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević rekao je da je za "dekonspiraciju tajnih podataka strane države od strane ANB-a odgovoran isključivo direktor".

„To je vrlo jasno definisano u Zakonu o ANB koji kaže u članu 26 da direktor Agencije ima ovlašćenja da se stara o zaštiti podataka, sredstava, metoda i izvora podataka od neovlašćenog pristupa. Imajući u vidi da direktor ANB-a za svoj i rad Agencije odgovara Vladi, objektivnu odgovornost ima i Vlada i premijer Krivokapić“, naveo je Medojević.

On je kazao da je, prema članu 25 tog Zakona, direktor ANB-a za svoj i rad Agencije odgovoran Vladi, i da ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati.

“Rad Agencije je bez suštinske kontrole jer Vlada još nije imenovala generalnog inspektora ANB-a, a premijer javno traži hapšenje poslanika članova Odbora za odbranu i bezbjednost koji je Ustavom ovlašćen da obavlja civilnu demokratsku kontrolu vojske i službi bezbjednosti“, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, nastavlja se opasna tendencija Vlade Krivokapića ka netransparentnom radu, diskrecionim odluka i ignorisanje mehanizama kontrole.

„Ministarstvo finansija veoma široko koristi mogućnost klasifikovanja dokumenata nekim stepenom tajnosti. Čak i za dokumenta koja po svojoj prirodi i sadržaju moraju biti javna i dostupna, kao što su Ugovori države sa investicionim bankama koje su bile aranžeri emisije državnih obveznica i slično“, naveo je Medojević.

On smatra da direktor Agencije ima direktnu odgovornost za curenje tajnih informacija stranih država, posebno jer je prethodno upozoren.

„Može se, dakle, govoriti ili o apsolutnom nepoznavanju načina funkcionisanja ANB-a i upravljanja tajnim podacima, ili o namjeri da se nanese šteta i ANB-u i državi Crnoj Gori“, kazao je Medojević.

On je rekao da je Vukšić po zakonu odgovoran za čuvanje tajnih podataka i rad Agencije i da treba odmah da bude smijenjen, a tužilaštvo da otvori krivičnu istragu.

„Posebno imajući u vidu postojanje mogućih motiva za ovaj težak propust u radu, koji može da dovede do kompromitacije velikih međunarodnih operacija partnerskih službi“, zaključio je Medojević.

Bonus video: