URA: Bez osude genocida u Srebrenici nema napretka u prevazilaženju prošlosti

Iz URE su kazali da je Leposavić morao biti svjestan težine riječi koje izgovara kao visoki državni funkcioner

24001 pregleda 1922 reakcija 123 komentar(a)
Foto: Građanski pokret URA
Foto: Građanski pokret URA

Bez jasne osude genocida u Srebrenici ne može biti napretka u prevazilaženju ružne prošlosti, saopštili su iz Građanskog pokreta URA povodom jučerašnje izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića u Skupštini o slučaju genocida u Srebrenici.

Iz URE su poručili da visoki državni funkcioneri u svojim javnim nastupima moraju isključivo zastupati zvanične stavove koji su u interesu države.

Leposavić je juče u parlamentu relativizovao odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbina na Kosovu.

"Ministar pravde, ljudskih i manjiskih prava Vladimir Leposavić morao je biti svjestan težine riječi koje, kao visoki državni funkcioner, izgovara povodom slučaja genocida u Srebrenici i konsekvencama koje relativizovanje ili nejasan stav mogu izazvati u javnosti", kazali su iz URE.

Iz te partije ističu i da se izgradnja dobrosusjedskih odnosa mora temeljiti na poštovanju činjenica i ličnog dostojanstva svih žrtava rata. "Dok se ne suočimo sa prošlošću, na način što će sve strane prihvatiti svoju odgovornost za rat i zločine, nema trajnog mira i stabilnosti u regionu", napominju iz URE.

Iz Građanskog pokreta URA istakli su da jasno ostaju pri stavu - da žale sve žrtve građanskog rata na ovim prostorima, kao i da se solidarišu sa tugom njihovih porodica, a posebno sa žrtvama genocida u Srebrenici.

"Pozivamo sve aktere na političkoj sceni da iskorače i da svojom retorikom Crnu Goru ne vraćaju u devedesete godine prošlog vijeka, već da zajedničnim naporima stvaramo društvo zasnovano na evropskim vrijednostima koje će biti garant očuvanja multivjerske i multinacionalne, građanske Crne Gore. Suočavanje sa prošlošću je jedini način da ne pravimo iste greške u budućnosti", zaključuju iz URE.

Bonus video: