U političkim kuloarima već se kalkuše imenima onih koji bi mogli biti zamjena

Premijer traži, ministar neće, DF ne da: Krivokapić presjekao, smjena Leposavića zavisi od DPS

Premijer zatražio smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, a nakon što je ovaj odbio da podnese ostavku. U posljednjih dvadesetak godina nije zabilježen slučaj da ministar odbije da podnese ostavku na zahtjev premijera. Bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokrata, smjena Vladimira Leposavića izvjesna ako je podrži DPS koji je pokrenuo ovu priču

101614 pregleda 967 reakcija 194 komentar(a)
Krivokapić i Leposavić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić i Leposavić, Foto: Boris Pejović

Smjena ministra pravde, ljudskih i manjinski prava Vladimira Leposavića u Skupštini je, bez obzira na protivljenje Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, izvjesna samo ako Demokratska partija socijalista (DPS) pritisne taster za to, jer i pored istrajnog stava po pitanju odlaska ministra zbog izjave o genocidu u Srebrenici nijesu potvrdili da će za to i glasati.

Povezani članci

05. April 2021.

Krivokapić pokreće postupak za smjenu Leposavića

“Najava smjene Leposavića iznuđen je potez kojim premijer pokušava da izbjegne neminovan gubitak povjerenja međunarodnih partnera”, saopštili su iz DPS-a, ali nijesu saopštili niti odgovorili ni na pitanje “Vijesti” da li će glasati za smjenu ministra pravde, koju je juče predložio premijer Zdravko Krivokapić.

Ministru brojao grehove: Krivokapić
Ministru brojao grehove: Krivokapićfoto: Luka Zeković

Leposavić se juče nije oglašavao, a “Vijesti” saznaju da bi trebalo da održi pres konferenciju krajem radne sedmice.

Ministar odbio ambasadorsko mjesto i podnošenje ostavke: Leposavić
Ministar odbio ambasadorsko mjesto i podnošenje ostavke: Leposavićfoto: Skupstina.me

Uprkos najavi premijera da će to učiniti u toku dana, inicijativa do sinoć nije dostavljena parlamentu.

Kada se to desi, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nije zakonom ni Poslovnikom Skupštine obavezan rokom u kom mora da sazove sjednicu parlamenta, rečeno je “Vijestima” u zakonodavnom domu.

Ustavom Crne Gore propisano je da se premijer i članovi Vlade biraju i razrešavaju većinom glasova svih poslanika Skupštine, odnosno 41 glasom.

Najviše poslanika u parlamentarnoj većini ima Demokratski front (21), Demokrate i Demos imaju 10, Socijalistička narodna partija pet, Građanski pokret URA tri, CIVIS i Prava Crna Gora po jednog poslanika, dok u opoziciji DPS ima 29, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka po tri, Socijaldemokratska partija dva i Liberalna partija, Albanska lista i Albanska koalicija po jednog.

Da će podržati odlazak Leposavića, najavili su iz SDP, SD-a, Bošnjačke i Liberalne partije.

Albanska lista, koja ima jednog poslanika, Gencija Nimanbegua, takođe ne spori razloge smjene. On je juče saopštio da su uvijek spremni da podrže odluke koje su za dobrobit i odbranu puta ka EU.

Premijer je juče na vanrednoj konferenciji za novinare najavio da će Skupštini podnijeti predlog za razrješenje Leposavića nakon skandala u vezi sa njegovim odgovorom na poslaničko pitanje u vezi sa genocidom u Srebrenici.

Ministar je 26. marta u Skupštini relativizovao pitanje genocida u Srebrenici kazavrši da je spreman da prizna da je učinjen genocid kada se to i nedvosmisleno utvrdi i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan.

Zdravko Krivokapić je juče podsetio i na ranije “grijehe” ministra, pohvalu tužilačkim zakonima prije stava Venecijanske komisije, ali i izjavu u slučaju “državni udar” zbog koga je Agencija za sprečavanje korupcija utvrdila kršenje javnog intresa.

U političkim kuloarima već se kalkuše imenima onih koji bi mogli zamijeniti ministra.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je novinarima u Skupštini da se stvari ne „prelamaju preko koljena“ i da se ne smiju uvažavati predlozi koji dolaze od nedobronamjernih adresa.

„DF neće podržati razrješenje Leposavića. Ako neko želi da ga smijeni, moraće to da uradi sa nekim drugim“, rekao je Mandić.

Prethodno je poslanik DF-a Slaven Radunović na Tviteru napisao da dok je kluba poslanika DF-a, Leposavić neće biti smijenjen zbog stavova koje dijeli svaki Srbin u Crnoj Gori, “osim ako neko ne potraži pomoć DPS-a”.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević rekao je da ono što je premijer demonstrirao, najbolje govori o tome u kakvoj se krizi nalazi Vlada koju je on predložio.

“Sjetićete se kad je kazao da se radi o 12 apostola i vjerovatno je počeo sa traženjem Juda u svojoj Vladi. Meni je veoma simptomatično da se ovo dešava pod pritiskom auto-kolona komita. Vjerujemo da će sljedeći na tapetu ponovo biti Srbin, jer je ministar Leposavić Srbin. Bolje bi bilo da je Zdravko Krivokapić smijenio one ministre koji su glasali DPS 30. avgusta”, kazao je Knežević.

Ni Pokret za promjene neće učestvovati u “ jednostranim, ishitrenim i pod pritiskom donesenim odlukama”, poručio je predsjednik Poslaničkog kluba te partije, Branko Radulović.

On je za “Vijesti” rekao da izjava Krivokapića o smjeni ministra Leposavića, uistinu odslikava krizu u kojoj se nalazi ova većina.

“Krivokapić će naći nekoga da smijeni ministra, ali kako će izabrati novog ministra?”, pitao je Radulović.

Iz SNP-a su “Vijestima” kazali da neće podržati smjenu Leposavića.

“SNP je 4. decembra 2020. godine dao punu podršku ekspertskoj Vladi Zdravka Krivokapića. Stoga, ova odluka ne znači atak na Vladu. Međutim, nikad nećemo biti dio družine koja će podići ruku za razrješenje člana prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, a u kojoj su i DPS i njegovi sateliti”, rekli su iz SNP-a.

Povezani članci

05. April 2021.

SNP protiv smjene Leposavića

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da je Leposavić napravio veliku grešku svojom izjavom o Srebrenici, zato što nije jasno saopštio u odgovoru na poslaničko pitanje da se saglasno presudi međunarodnog suda pravde u Srebrenici desio genocid, pri čemu je utvrđena pojedinačna, a ne kolektivna odgovornost.

“Dakle, jasno je da su za genocid u Srebrenici odgovorni pojedinci, a ne čitav jedan narod kako se to želi spočitati i inputirati. Međutim, niti ćemo braniti ministra od nesporne greške, niti ćemo ga smjenjivati sa DPS-om, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine”, naveo je Bogdanović.

Poručio je da ni Leposavić, niti nesloga unutar parlamentarne većine, niti bilo koji drugi pojedinac, “pa makar to bio i Aleksa Bečić”, ne smije dovesti do pada Vlade.

Smjenu Leposavića neće podržati ni Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, ni Prava Crna Gora, saopštili su njihovi predstavnici.

“Prava Crna Gora neće glasati za razrješenje ministra Vladimira Leposavića, ubijeđeni da ministar nije rekao ništa sporno sa aspekta istine”, poručio je predsjednik ove partije Marko Milačić.

Povezani članci

05. April 2021.

Milačić: Neću glasati za smjenu Leposavića

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da “nije problem” u smjeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića već da je “problem u redosljedu”.

U saopštenju Danilović je naveo da od 12 ministara javnost makar za troje ne zna boju glasa, ali nije naveo ko su ti ministri.

Građanski pokret URA saopštio je da je evropski put jedini put kojim Crna Gora treba da ide.

“Niko nije i ne smije biti iznad nacionalnih intetesa. Sve odluke Vlade moraju biti motivisane ovim principima”, navodi se na Tviter nalogu GP URA.

Lider GP URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je ranije da se u Srebrenici dogodio genocid i da ko to ne razumije “nije mu mjesto na državnim funkcijama”.

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) ocijenili su da je odluka premijera da smijeni Leposavića, dobra i odgovorna i vjeruju da će predlog za razrješenje Leposavića imati dovoljnu podršku u Skupštini.

U toj NVO smatraju da je izjava Leposavića nesumnjivo napravila ogromnu štetu Crnoj Gori na unutrašnjem i spoljašnjem planu, i da je bilo logično da sam podnese ostavku.

Smjena ministra ne znači pad Vlade

Ustavom i drugim pravnim propisima, kao ni Poslovnikom Skupštine nije detaljno regulisana procedura razrješenja ministra na predlog premijera.

Pravnici Boris Marić i Mladen Tomović kažu da smjena ministra ne predstavlja prepreku u daljem funkcionisanju Vlade.

“Eventualno izglasavanje smjene ministra ne povlači fomalno-pravnu odgovornost Vlade. Ono što su moguće posljedice je to da parlament ne izglasa smjenu ministra, Vlada može da nastavi da radi kao i do sada, ali postavlja se pitanje snage i legitimiteta Vlade i zavisi od toga šta bi bili potezi premijera, u tom slučaju bi premijer mogao da ponudi ostavku što bi dovelo u pitanje sudbinu čitavu Vlade”, rekao je Marić “Vijestima”.

Marić
Marićfoto: Savo Prelević

Tomović podsjeća da shodno članu 105 Ustava Crne Gore premijer ima ovlašćenje da predloži Skupštini razrješenje bilo kog člana Vlade, dok su članom 110 Ustava precizno navedeni razlozi za raspuštanje vlade i to: prestankom mandata Skupštine, podnošenjem ostavke, kad izgubi povjerenje i ako ne predloži budžet do 31. marta budžetske godine.

“Dakle, predlog za smjenu jednog ministra od strane premijera, shodno Ustavu ne znači pad Vlade bez obzira da li će taj predlog dobiti većinu u Skupštini. Shodno članu 29 Zakona o državnoj upravi nakon prestanka funkcije ministra, radom ministarstva rukovodi član Vlade koga odredi predsjednik Vlade. Članom 176, Poslovnika Skupštine predviđeno je da predlog za promjene u sastavu Vlade u toku trajanja mandata Vlade predsjednik Vlade dostavlja Skupštini u pisanoj formi. To što podrška za smjenu ministra pravde u konkretnom slučaju dolazi kako iz redova dijela vladajućih partija tako i iz redova opozicije je samo slika demokratskog sazrijevanja društava i sa aspekta prava ne predstavlja bilo kakvu prepreku u daljem funkcionisanju izvršne vlasti”, kazao je Tomović.

Tomović
Tomovićfoto: Privatna arhiva

To znači da u bi Krivokapić u slučaju da Leposavić bude smijenjen, a procijeni da neće dobiti podršku za novog ministra ili odluči da ga ne predloži, morao da taj resor delegira sebi ili nekom od članova Vlade.

Marić je na pitanje kako komentariše situaciju u kojoj će možda DPS i dio parlamentarne većine glasati za smjenu Leposavića, odgovorio da bismo imali asimterično glasanje za tako krupno pitanje, vjerovatno prvi put u crnogorskom parlamentarizmu novijeg datuma.

Krivokapić: Pokušaj rušenja Vlade iznutra

Krivokapić je rekao da su bile tri ključne situacije za smjenu i da su Leposaviću “progledali kroz prste” kada je u pitanju bio istup u vezi sa Zakonom o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona gdje je on u trenutku prihvatanja zakona rekao šefovima poslaničkih klubova da je to dobro “ne vodeći računa da je to direktno udar i svađa sa međunarodnom zajednicom”.

Kazao je i da je ulje na vatru dolila njegova izjava o genocidu u Srebrenici koju je Leposavić relativizovao u Skupštini.

On je kazao da je obaveza ministra bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

“Tvrdim, na osnovu informacija koje imam, da je ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra. Na tome rade mnogobrojni i predstavnici pojedinih vladajućih partija i DPS zdušno sa njegovim uvijek prisutnim satelitima i još osjećam pipke hobotnice koje ne možemo da odsiječemo”, rekao je premijer.

On je kazao da je već u nedjelju imao nedvosmislen stav po ovom pitanju, ali je pokušao da ministru da šansu koju on nije iskoristio.

Premijer tvrdi da nije bilo diplomatskog pritiska za ovakav potez, iako nekoliko izvora “VIjesti” tvrdi da je upravo to razlog da premijer promijeni odluku po pitanju podrške ministru, s početka prethodne sedmice.

Izvori “Vijesti” tvrde da je premijer ministru, koga je on doveo u Vladu, nudio i ambasadorsko mjesto, ali da je on to odbio.

U posljednjih dvadesetak godina nije zabilježen slučaj da ministar odbije da podnese ostavku na zahtjev premijera, a da je to i javno obznanjeno.

Protesti podrške negiranjem genocida

Par stotina građana okupilo se sinoć u blizini zgrade Vlade u Podgorici u znak protesta povodom odluke o pokretanju postupka za smjenu Leposavića.

Proteste je obilježilo masovno kršenje epidemioloških mjera, a u Podgorici je istaknut i transparent kojim se negira genocid u Srebrenici, a potom je ispred Vlade pjevana pjesma u kojoj se poručuje da “genocida nije bilo”.

Skandiralo se Srbiji, Kosovu, vrijeđao se predsjednik Skupštine Aleksa Bečić...

Građani su se u znak podrške ministru okupili u Baru, Nikšiću, Beranama i Bijelom Polju.

Sa protesta podrške Leposaviću u Nikšiću
Sa protesta podrške Leposaviću u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

Okupljeni u Baru blokirali su saobraćaj u centru grada, a na pola sata je blokiran put Berane - Bijelo Polje u mjesto Beranselo.

Na skupove je pozivano preko društvenih mreža, i nije poznato ko su organizatori.

Preporučujemo za Vas