Bečić: Sposobni smo za mirnu tranziciju vlasti, baštine se vrijednosti demokratije

Bečić je rekao je opšta potreba da se širi kultura tolerancije i mira u današnjem vremenu brojnih rastućih izazova i prijetnji, i doba kada smo, kako je kazao, svjedoci postojanja i rasta diskriminacije, ekstremizma, rasizma, nasilja, terorizma i mržnje

20074 pregleda 12 komentar(a)
Pačeko i Bečić, Foto: Skupstina.me
Pačeko i Bečić, Foto: Skupstina.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da Crna Gora u 21. vijeku dokazuje da ima izgrađen demokratski kapacitet, “da smo sposobni za mirnu tranziciju vlasti, da se baštine vrijednosti demokratije i da živimo građanski koncept”.

“I da je on, vaše ekselencije, jedini na koji pristajemo”, poručio je Bečić na Šestom plenarnom zasijedanju Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, čiji je ovogodišnji domaćin crnogorska Skupština.

Zasijedanje je okupilo parlamentarce iz 41 države svijeta.

Međunarodni parlament za toleranciju i mir, u cijem radu učestvuje 85 članica iz cijelog svijeta, od 2017. godine funkcioniše u okviru Globalnog savjeta za toleranciju i mir.

"Ovo je istorijski trenutak za moju zemlju i crnogorski parlament. Ovo je jedan od najvećih međunarodnih skupova u našoj novijoj istoriji. Po prvi put, Crna Gora je ugostila predsjednika Interparlamentarne unije, predsjednika parlamenta Gvatemale, predsjednika Globalnog svijeta za toleranciju i mir, predsjednicu generalne skupštine globalnog savjeta za mir i toleranciju”, kazao je Bečić.

Bečić je rekao je opšta potreba da se širi kultura tolerancije i mira u današnjem vremenu brojnih rastućih izazova i prijetnji, i doba kada smo, kako je kazao, svjedoci postojanja i rasta diskriminacije, ekstremizma, rasizma, nasilja, terorizma i mržnje.

“Zato kao parlamentarci koji su uključeni u rad Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, ali i svi drugi parlamentarci, zajedno moramo doprinositi izgradnji društva, miroljubivog suživota i tolerancije”, kazao je Bečić.

Govoreći o doprinosu Crne Gore u izgradnji tolerancije i mira, Bečić je rekao da je država 21. maja proslavila 15 godina od obnove nezavisnosti, a prije tri dana obilježila Dan državnost i-143 godine od kada je stekla međunarodno priznanje nezavisnosti na Berlinskom kongresu i 80 godina od narodnooslobodilačkog ustanka u Drugom svjetskom ratu.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da uprkos ostvarenom napretku na različitim poljima, trenutno globalno stanje stvari ipak daje razloga za zabrinutost.

“Postoji mnogo mjesta na svijetu gdje su mir, ljudska prava, slobode, tolerancija, stabilnost i dalje neki luksuz, pošto kultura podjela i trendovi nepovjerenja u različitim djelovima svijeta djeluju kao da dobijaju na značaju”.

Radulović je ocijenio da je zato neophodno da se preduzmu koraci kako bi se zaustavilo i preokrenulo takvo stanje stvari na djelotvoran način.

“Moramo naučiti kako da učimo jedni od drugih, poštujemo jedni druge i da promovišemo mulilateralizam, jedinstvo i solidarnost”, rekao je Radulović.

Istakao je da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u svim naporima, kako na regionalnom, tako i na svjetskom nivou.

Predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pačeko istakao da vjeruje da svi parlamentarci dijele iste vrijendosti, da vjeruju u toleranciju, mir i dijalog kao načine da se riješe problemi između sebe, zemalja i naroda.

“Ako ne vjerujemo u ovo, onda ne treba ni da dolazimo, recimo ovdje u Crnu Goru. Ali, ako vjerujemo u ove vrijednosti, onda treba da radimo ono u šta vjerujemo, ne samo na međunarodnom nivou, nego i unutar naših sopstvenih zemalja”, rekao je Pačeko.

Predsjednik Parlamenta Gvatemale Alan Estuardo Rodrigez kazao je da nije bilo lako voditi svoje zemlje u teškim vremenima pandemije kovida.

Bonus video: