Lokalna vlast u Nikšiću odbila da glasa o razrješenju Kovačevića

Janko Milatović, Kovačevićev stranački kolega, čiji predlog da se sa dnevnog reda skine inicijativa o razrješenju podržala su 22 odbornika vladajuće većine, dok je protiv bilo 16 predstavnika opozicije

21353 pregleda 1578 reakcija 18 komentar(a)
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević, Foto: Svetlana Mandić

Odbornici nikšićkog parlamenta odbili su, glasovima predstavnika vladajuće većine, predlog opozicije da se raspravlja o inicijativi za razrješenje predsjednika Opštine Marka Kovačevića.

Inicijativa je pokrenuta na predlog Demokratske partije socijalista (DPS), „zbog nероštovanje Ustava Crne Gore i tek usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom je Skupština Crne Gore pozvala sve nadležne institucije na primjenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i djela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici“, kao i zbog “uvredljivog i sramnog javnog reagovanja povodom bezumnog čina skrnavljenja spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću na Trgu u Nikšiću”.

Janko Milatović, Kovačevićev stranački kolega, čiji predlog da se sa dnevnog reda skine inicijativa o razrješenju podržala su 22 odbornika vladajuće većine, dok je protiv bilo 16 predstavnika opozicije.

Milatović je kazao da DPS uvijek poteže pitanja Srebrenice i Kosova, kada god je u problemu, a njegovi politički protivnici vrše vlast.

“Kako može Kovačević, koji je u vrijeme velikog srebreničkog zločina imao četiri godine, biti kriv za Srebrenicu… ili što je neko ko pije ljekove i uz to i alkohol oskrnavio spomenik narodnom heroju Ljubu Čupiću”, kazao je Milatović i dodao da dok su bili opozicija to nijesu ni jednom predsjednku opštine iz redova DPS-a uradili, a mogli su.

„Nikšić je zadužen do 2039. godine. Nikšić prima najviše iz sirotinjskog fonda, pet miliona eura. I još dosta toga... Ovom mladom čovjeku treba dati šansu da pokuša da izvuče Nikšić iz situacije u kojoj se sad nalazi“, poručio je Milatović.

Sa sjednice SO
Sa sjednice SOfoto: Svetlana Mandić

U ime predlagača inicijative, Boris Muratović iz DPS-a, kazao je da nije iznenađen zahtjevom da se o Kovačevićevoj smjeni ne glasa i da je na ovaj način pokazan demokratski kapacitet vladajuće većine u lokalnom Parlamentu.

“Razumijem i njihov strah da se ne glasa o predlogu za razrešenje Kovačevića, s obirom da postoji politička kriza i na lokalnim i na državnom nivou. Do te mjere raste nepovjerenje unutar konstituenata vladajuće strukture da ne smiju čak ni dopustiti da se održi glasanje, iako imaju stabilnu većinu u lokalnom Parlamentu”, ustvrdio je Muratović.

On je kazao da je svega nekoliko dana nakon usvajanje predloga o Rezuluciji o genocidu u Srebrenici uslijedilo oštro negiranje Kovačevića i upitao zašto se donose zakoni i rezolucije ako će biti samo mrtvo slovo na papiru.

“Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, rekao je nakon usvajanja Rezolucije da sa mrčanom prošlošću moramo da se suočimo… Žao mi je što opštinski odbor Demokrata u lokalnom parlamentu odstupa od mišljenja predsjednika svoje stranke i otkazuje mu poslušnost”, rekao je Muratović.

Kako je kazao, pokretanjem Rezolucije o Srebrenici DPS se ne bavi pitanjem prošlosti, već je ideja antifašizma i slobodarskog duha utkana u biće svakog Nikšićanina i Nikšićanke, kao i građana Crne Gore.

Odgovarajući Muratoviću, predsjednik Skupštine Opštine, Nemanja Vuković, kazao je da se 2019.godine identično odnijela njihova većina kada je podnesena inicijativa za razrješenjem predsjednika Glavnog grada, Ivana Vukovića, povodom afere koverta.

SO Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Nakon što je inicijativa o njegovom razrješenju skinuta sa dnevnog reda, Kovačević je kazao da je lokalna parlamentarna većina u Nikšiću postupila odgovorno, jer DPS i na lokalnom i na državnom nivou želi da nas vraća u prošlost, u devedesete godine i u Drugi svjetski rat.

„Pritom ni jednom nijesu postavili pitanje uloge šefa njihove partije u tim devedesetim godinama, a postavljaju pitanje naše nas koji smo tada bili djeca. Mi ne želimo time da se bavimo. Svako ima svoje mišljenje o događajima u prošlosti. Ne moramo o tome da se slažemo, ali mi smo se u lokalnoj većini u Nikšiću složili oko toga kako treba da izgleda budućnost ovoga grada i da moramo da radimo za dobro svih građana. Vidimo da je stanje teško i prezreli smo ovu temu koju DPS pokušava da nametne u Nikšiću. Eto njima neka se time bave. Mi ćemo se baviti realnim stvarima, životima naših građana i pokušaćemo da nešto uradimo za njih“, poručio je prvi čovjek Opštine Nikšić.

Kako je kazao Srebrenica nije lokalna tema, a u Srebrenici bošnjačke i srpske stranke zajedno vrše vlast kada treba rješavati realne probleme građana koji tamo žive i ne stavljaju temu genocida na dnevni red. Zato će se i oni, kako je poručio, baviti stvarima koje će donijeti dobro svim građanima Nikšića.

Kazao je i da su odbacivanjem inicijative pokazali da je većina u lokalnom Parlamentu stabilna.

Kroz vene im teče krv partizana i vučedolskih ratnika

Boris Muratović je obraćanje povodom inicijative za Kovačevićevom smjenom završio stihovima pjesme Đorđa Balaševića, “Računajte na nas”: “U nama je sudbina budućih dana i neki se možda i plaše za nju, kroz vene nam protiče krv partizana i mi znamo zašto smo tu”.

“Nadam se da će i kolege koje će glasati protiv usvajanja ovog predloga konačno shvatiti zašto su ovdje i da neće biti nijemi statisti u filmu koji loše režira Demokratski front”, poručio je Muratović.

I dok njegovim venama „protiče krv partizana“, kroz vene predsjednika Opštine teče krv ratnika sa Vučjeg Dola.

Muratović
Muratovićfoto: Svetlana Mandić

„Muratović je ispjevao neke partizanske pjesmice i govorio koliko čije krvi u kome ima. Moram da pohvalim predsjednika Skupštine što je dobar datum izabrao da se sjednica održi – datum bitke na Vučjem Dolu. U meni teče krv vučedolskih ratnika, a koja krv teče u gospodinu Muratoviću neka on to sam provjerava, pa i neka iznese javnosti, ako je to zanimljivo“, poručio je Kovačević.

Bonus video: