CIVIS: Katnić da istraži veze bivših policijskih funkcionera sa zločinačkom organizacijom Veljka Belivuka

"Krajnje je vrijeme da Crnu Goru učinimo bezbjednom državom za sve njene građane"

13680 pregleda 527 reakcija 25 komentar(a)
Katnić, Foto: Luka Zeković
Katnić, Foto: Luka Zeković

Pozivamo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da istraži veze bivših policijskih funkcionera sa zločinačkom organizacijom Veljka Belivuka, odnosno da locira i procesuira odgovorne iz crnogorskih bezbjednosnih službi, saopšteno je danas iz Saveza građana CIVIS.

Oni su dodali da je Katnić optužio rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da je počiniocima brutalnih ubistava i otmica u Crnoj Gori Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću skinulo zabranu na ulazak u Crnu Goru.

"Tom prilikom je u jednoj rečenici napravio dvije krupne i kako tvrdi "nenamjerne" greške. Rekao je da je Belivuku i Miljkoviću kolegijum MUP, koji tada nije imao ingerencije nad Upravom policije, skidanjem zabrane omogućio da uđu u Crnu Goru i da se to desilo u januaru, iako je odluka donijeta u decembru, kada je na čelu Uprave policije bio bivši menadžment. Belivuk i Mijković su u Crnoj Gori bili i u oktobru prošle godine, kada su izvršili više likvidacija i otmica. Nejasno je da li su granicu prelazili legalno ili ilegalno i da li je moguće da, bez partnerstva sa bivšim rukovodećim policijskim strukturama, nesmetano vršljaju po državi, odnosno pripremaju i izvršavaju najteža krivična djela", piše u saopštenju CIVIS koje potpisuje Igor Jovović, član CIVIS i master menadžer za terorizam, organizovani kriminal i bezbjednost.

U saopštenju se dodaje da je Katnić saopštio i da su "članovi Belivukove organizovane zločinačke grupe bili pod posebnom pažnjom nadležnih crnogorskih službi".

"Ali nije objasnio zašto nijesu uhapšeni, već im je omogućeno da napuste Crnu Goru", poručili su iz CIVIS.

Iz tog saveza navode i da je krajnje vrijeme da se raskrinka sprega organizovanih kriminalnih grupa i bivšeg režima, koja je kako dodaju dovela do nekažnajavna brojnih brutalnih ubistava, ogromnog šverca narkotika, cigareta i druge akcizne robe, kao i do raznih vidova korupcije na visokom nivou.

"Krajnje je vrijeme da Crnu Goru učinimo bezbjednom državom za sve njene građane", zaključuje se u saopštenju CIVIS.

Katnić je 26. avgusta rekao da je kolegijum MUP u januaru donio odluku da se članovima kriminalne organizacije, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću skine zabrana ulaska u Crnu Goru, i da su stalno praćeni.

Na tu izjavu su reagovali iz MUP poručivši da Kolegijum MUP nije donio tu odluku poručivši da je zabrana ukinuta 28. decembra 2020. godine, te da su to jedino mogli uraditi kolegijum ili menadžment Uprave policije.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) na čijme je čelu Katnić nakon toga su saopštili da je Katnić pogriješio, te da je odluku o skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku Miljkoviću doniobivši menadžment Uprave policije.

Bonus video: