Ode Vlada, ako ode Sekulović

Novonastala situacija u vezi s dešavanjima na Cetinju upućuje na to da kriza vladajuće većine, ako se ne riješi, može samo da usložni ionako zakomplikovane odnose. Rekonstrukcije mora biti, bez obzira da li će Sekulović biti smijenjen ili ne, kazao je Dragiša Janjušević

99671 pregleda 964 reakcija 307 komentar(a)
Do prije nekoliko dana, skupa veličali akcije policije, Foto: Luka Zeković
Do prije nekoliko dana, skupa veličali akcije policije, Foto: Luka Zeković

Ako premijer Zdravko Krivokapić ne odustane od pokretanja procedure razrješenja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića to će rezultirati padom Vlade, najavio je vicepremijer i predsjednik GP URA Dritan Abazović.

”Rekao sam više puta premijeru, političkim čimbenicima, javnosti.. da ako se pređe crvena linija, a ovim činom i reakcijama nakon što se sve sa policijske strane uspješno završilo na Cetinju, oni su tu linuju nagazili, još jedan korak unapred i nije nemoguće da mi nećemo imati novog ministra, ali nije nemoguće i da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti Vladu, prestaću da dajem podršku Vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno”, rekao je on sinoć u emisiji Načisto TV Vijesti, ponavljajući da stoji iza čelnika MUP-a i Uprave policije jer su sačuvali mir i ustavni poredak u zemlji.

Abazović je rekao da će Biro za operativnu koordinaciju danas formirati komisiju koja će raditi analizu koordinacije sektora bezbjednosti u vezi događaja na Cetinju 4. i 5.septembra. Njen rezultat znaće se, kako je rekao, za 15 dana.

Cetinje protest, Cetinje
foto: Savo Prelević

Krivokapić je namjeravao da inicira smjenu ministra zbog toga što je odbio da smijeni šefa policije Zorana Brđanina, a navodno zbog oklijevanja da sprovede akciju obezbjeđenja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević ocijenio je da je rekonstrukcija Vlade neminovna. On kaže da novonastala situacija u vezi s dešavanjima na Cetinju upućuje na to da kriza vladajuće većine, ako se ne riješi, može samo da usložni ionako zakomplikovane odnose.

”Tako da mislim da rekonstrukcije mora biti, bez obzira da li će ministar Sekulović biti smijenjen ili ne”, kazao je Janjušević “Vijestima”.

On navodi da su svi politički subjekti parlamentarne većine svjesni da je rekonstrukcija izvjesnija, nego njen pad.

”U ovom trenutku, devet mjeseci od izbora nove Vlade, mislim da nikome nije u interesu da ide na prijevremene izbore, jer prethodna vlast nije demontirana i jer funkcije ‘po dubini’ nijesu pokrivene. Mislim da su bliži opciji pronalaženja neke vrste kompromisa, nego odlasku u novu krizu parlamentarne većine i otvaranju pitanja izbora”, napominje on.

Janjušević
Janjuševićfoto: Svetlana Mandić

Zasad nema naznaka da li će biti nastavljeni razgovori između vladajućih partija.

Janjušević smatra da bi DF mogao da uđe u rekonstruisanu Vladu.

”Aktualizovanje pitanja popisa stanovništva govori da bi DF mogao da postane dio rekonstruisane Vlade, i da je to ustupak koji bi mogao da amortizuje odnose između premijera i DF i učini Vladu stabilnom i funkcionalnom”, zaključuje on.

Premijer je planirao da obznani namjere promjena u vrhu MUP-a i policije u utorak, ali je odustao neposredno prije konferencije za medije jer su to od njega zahtijevali predstavnici država Kvinte i Delegacije EU.

U utorak je Krivokapić najavio da će narednih sedam dana analizirati situaciju u vezi s dešavanjima na Cetinju, poručujući da “niko neće biti pošteđen”. Abazović je rekao da su danas dogovorili da Biro za operativnu korodinaciju provjeri postupanje bezbjednosnih snaga.

Iako su iz Demokratskog fronta (DF) - kom se Krivokapić približio nakon ustoličenja - saopštili da im je obećao da će parlamentu poslati zahtjev za razrješenje Sekulovića, to se još nije desilo. “Vijestima” je nezvanično rečeno i da je premijer juče trebalo na sjednici Vlade da obavijesti kabinet o planovima, ali o tome nije bilo riječi.

Jedan od znakova da su čelnici MUP-a, policije i vicepremijer Dritan Abazović, koji je stao iza njih, u nemilosti čelnika Vlade, je i što na fotografijama i snimcima koje je Vlada poslala medijima s premijerovog prijema predstavnika bezbjednosnog sektora nema Sekulovića, Brđanina i vicepremijera - koordinatora službi bezbjednosti iako su bili na svečanosti u Vili Gorica.

Međutim, kako “Vijesti” saznaju, postoji i mogućnost da premijer prihvati sugestije ambasada i odustane od pokretanja procedure razrješenja ministra policije.

Sekulović i Brđanin
Sekulović i Brđaninfoto: Vlada Crne Gore

Krivokapić se prekjuče sastao s ambasadorima Kvinte, nakon čega mu je preporučeno da ne žuri sa smjenama dok se istragom ne utvrdi da li je bilo grešaka u pripremi ustoličenja na Cetinju.

S diplomatama je prethodnih dana razgovarao i Abazović, a nakon susreta u zajedničkim saopštenjima komentarisan bezbjedonosni sektor.

Eventualnom Sekulovićevom smjenom otvorio bi se prostor za nekoliko scenarija, od kojih je jedan, nakon približavanja premijera i DF-a, ulazak tog političkog saveza u Vladu. DF već duže vrijeme zahtijeva njenu rekonstrukciju, a za sebe je još prije formiranja vlasti tražio resor unutrašnjih poslova i policiju.

Ulazak DF-a u sektor bezbjednosti malo je vjerovatan jer se tome protive zapadne ambasade - koje bi, u tom slučaju, uskratile podršku Krivokapiću i Vladi - i GP URA. Od mandata Abazovićeve partije zavisi opstanak vlasti.

Potpredsjednik Ure Miloš Konatar juče je saopštio da je taj pokret dao podršku Vladi koja svoju politiku i rad zasniva na posvećenosti evropskom putu Crne Gore i snažnoj saradnji sa zapadnim partnerima. “Bilo kakva promjena strateške orijentacije i evropske perspektive Crne Gore ne može i neće imati našu podršku”, poručio je on.

Konatar
Konatarfoto: Savo Prelević

Jedna od opcija u slučaju Sekulovićevog razrješenja je i da na njegovo mjesto, dogovorom partija vladajuće većine, bude izabran ekspert. Međutim, zasad nema ni zvaničnih, ni nezvaničnih razgovora o tome.

Ministar pokriva i resor Ministarstva pravde, gdje su imenovana dva državna sekretara na njegov predlog. Njegova smjena znači i njihov odlazak, što će se odraziti na ključno pregovaračko poglavlje 23 - za koje je tek formirana Radna grupa.

Da je Sekuloviću u samoj Vladi teško naći privremenog nasljednika koji će koordinirati i Ministarstvo pravde, otežava i činjenica da on mora biti pravnik. Jer, ministar pravde je i predsjednik Komisije za polaganje pravosudnog ispita - a Sekulović je jedini pravnik u Krivokapićevom kabinetu.

Dok ja sjedim tu, neću dozvoliti da neko radi protiv interesa Crne Gore

”Ja sam tu da branim nacionalne interse Crne Gore. Ali svako mora da zna da neću nikad, ni po koju cijenu prihvatiti da bilo ko - premijer, predsjedik države ili neki najveći kriminalac radi nešto protiv nacionalnih interesa Crne Gore a da ja sedim tu i legitimišem to. Najveći politički cilj Vlade i URA-e je da Crna Gora što pred udje u Evropsku Uniju. Ako neko ima druge priorete,neka traži druge partnere, mi ćemo nastaviti svoju borbu,” rekao je Abazović.

Na pitanje o rekonstrukciju Vlade on je kazao da nikada nije izbjegavao dijalog:

"Ni sada, uvijek sam spreman, možemo da sjednemo i razgovaramo kako da stvorimo veću politilku stabilnost države kako bi se koncentrisali na napredak i razvoj,” dodao je.

On je kazao da se neće desiti rušenje bezbjednosnog sektora, niti to dozvoljava nakon što je 5. septembra, kako je rekao, DPS bačen na koljena.

Abazović je rekao da nikakvog državnog udara nije bilo.

Najmanje prava da priča o državnom udaru, kako je rekao, ima Demokratski front jer njihove izjave vode ekstremizaciji. Na pitanje konstatuje li približavanje DF i premijera, rekao je da su neki stavovi koji dolaze s obje strane, gdje računa i Demokrate, potpuno identični:

”Pogledajte javno iskazane stavove, zahtjeve”.

Bonus video: