"akcentovani neki djelovi koji spadaju pod političke kriterijume"

Janjušević o Izvještaju EK: Crna Gora sporo napreduje, iako pregovara skoro deceniju

On je kazao da je u procesu demokratizacije i približavanja vrijednostima koje baštini EU važna reforma javne uprave, za koje se konstatuje da je Crna Gora umjereno spremna, iako je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija visoko postavilo ljestvicu gdje se veliki akcenat stavlja na digitalizaciju javne uprave

7202 pregleda 2 komentar(a)
Janjušević, Foto: PR Centar
Janjušević, Foto: PR Centar

Evropska komisija (EK) u izvještaju o napretku Crne Gore akcentovala je političku polarizaciju i podjele, a generalna ocjena je da država sporo napreduje, iako pregovara skoro deceniju, kazao je programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

On je agenciji MINA rekao da izvještaj EK konstatuje one neuralgične tačke koje već skoro deceniju Crna Gora ispoljava u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU).

EK je, kako je naveo Janjušević, ovog puta akcentovala neke djelove koje spadaju pod političke kriterijume - političku polarizaciju i podijeljenost, kako između vlasti i opozicije, tako i unutar parlamentarne većine.

„Ranije nijesmo imali toliko ekspliciranje i akcentovanje te polarizacije, iako smo imali situacije da 39 poslanika bojkotuje parlament, kao poslije izbora 2016“, kazao je Janjušević.

On je rekao da je generalna ocjena i zaključak izvještaja da, što se tiče procesa pregovora i približavanja EU, Crna Gora i dalje ostvaruje spor progres, iako skoro deceniju pregovara.

„Ono što je jako bitno jeste da sa ovako definisanim kriterijumima koji se ne mijenjaju od strane EU, uprkos velikim unutrašnjim previranjima i turbulencijama, šalje se poruka da su vrata otvorena za Crnu Goru, koja je napravila najveći iskorak u regionu kada su evropske integracije u pitanju“, istakao je Janjušević.

On je kazao da je u procesu demokratizacije i približavanja vrijednostima koje baštini EU važna reforma javne uprave, za koje se konstatuje da je Crna Gora umjereno spremna, iako je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija visoko postavilo ljestvicu gdje se veliki akcenat stavlja na digitalizaciju javne uprave.

„Isto tako kada je riječ o "upravljanju“, ispoljava se kao paradoks da vlada koja je usmjerena na reforme smanjuje broj ministarstava od kojih neka ključna nijesu posvećena procesu integracija na način kako bi trebalo“, naveo je Janjušević.

Prema njegovim riječima, u ključnim poglavljima 23 i 24, koja tretiraju reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, konstatuju se iste slabosti kao prije - da reforme pravosuđa i dalje kasne, a da za borbu protiv korupcije država dostiže određeni nivo spremnosti.

U izvještaju se, kako je podsjetio Janjušević, ističe proaktivniji pristup Agencije za sprečavanje korupcije, ali se, kako je naveo, zamjera na određivanju prioriteta i selektivnosti slučaja.

„Isto tako, Crna Gora je umjereno spremna za borbu protiv organizovanog kriminala. Tu se registruju pozitivna pomjeranja, ali i slabosti u kapacitetima kada je riječ o borbi protiv šverca duvana i pranja novca“, kazao je Janjušević.

Crna Gora, kako je dodao, i u oblasti ekonomije pokazuje umjerenu spremnost da postane funkcionalna tržišna ekonomija.

Janjušević je rekao da zabrinjava konstatacija o medijski polarizovanom društvu, sa prisustvom medija iz regiona, pogotovo u izbornom periodu

„Izuzetno veliki akcenat se stavlja na nedostatak političke volje, bilo da se radi o reformama izbornog zakonodavstva, ili izboru predsjednika Državne izborne komisije“, naveo je Janjušević.