Uljarević o Izvještaju EK: Ubjedljivo najgori rezultat u vladavini prava, zabrinjavajuće iz dva razloga

Ona smatra da je administrativna struktura ozbiljno narušena u onom dijelu koji
treba da isporuči rezultate u procesu evropeizacije i demokratizacije

36652 pregleda 113 reakcija 33 komentar(a)
Uljarević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Uljarević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) nije ukazao samo na stare boljke nego i na neke nove, a u vladavini prava zabilježen je ubjedljivo najgori rezultat u prethodnih nekoliko godina, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ona je u Bojama jutra na TV Vijesti rekla da je taj rezultat zabrinjavajući jer je Crna Gora prihvatila novu metodologiju, koja ima zahtjevniji pristup, kada je kvalitet reformi u pitanju i koja u srž procesa stavlja vladavinu prava.

"U vladavini prava je ostvaren ubjedljivo najgori rezultat u proteklih nekoliko godina. To je zabrinjavajuće iz dva razloga - prvo mi smo u devetoj godini pregovora i očekivao se pomak. Druga stvar, imali smo promjenu vlasti prošle godine i godina je jedan solidan period da pokažete nešto što može da bude mjerljiva volja da neke stvari sprovedete na adekvatan način", navela je Uljarević.

Ona je kazala da su se u ovogodišnjem Izvještaju EK pojavile vrlo oštre rečenice, kojih nije bilo ranije i koje ukazuju i na probleme na koje je ukazivalo civilno društvo.

"Prije svega se odnose na to da, nažalost, ova Vlada nije imala dovoljno razumijevanja za ono što je složenost sistema javne uprave i ušla je nedovoljno promišljeni u nešto što je restrukturiranje tog sistema, prije svega kroz ovo što je spajanje određenih ministarstava i premještanje nadležnosti, ali i kroz ono što će sada već neko nazvati čistkama, neko drugačijim kadrovskim rješenjima", rekla je Uljarević.

Smatra da je administrativna struktura ozbiljno narušena u onom dijelu koji treba da isporuči rezultate u procesu evropeizacije i demokratizacije.

Stare boljke su, kako je rekla, ostale, ništa nije riješeno, ali su zabrinjavajuće ocjene da su neka ministarstva "podbacila u onome što je ne samo razumijevanje, već i vođenje procesa koji se odnosi na evropske integracije".

"To treba ozbiljno da zabrine i premijera koji je pravio takvu strukturu vlade i koji je birao ta kadrovska rješenja", kazala je Uljarević.

Ona je podsjetila da je Crna Gora otvorila 33 pregovaračka poglavlja, a samo su tri privremeno zatvorena.

"Mi imamo zapravo nazadovanje u šest poglavlja, prošle godine smo imali sedam poglavlja u kojima je konstatovan dobar napredak, sada su ona vraćena nazad sa ograničenim napretkom. U jednom poglavlju smo napredovali – u javnim nabavkama, ali u šest poglavlja smo nazadovoli, a oni se odnose primarno na ekonomski dio, kao i na poljoprivredu, poreze, finansijsko pravo i usluge, ali bih naglasila i nauku i istraživanje", navela je Uljarević.

Smatra da se može govoriti vrlo argumentovano o regresiji, i kada govorimo o nauci i istraživanju i to je regresija.

"Sada se pokazuje da je bila naopaka odluka da se formira jedno glomazno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a još je bila naopakija odluka da se na čelo stavi osoba koja nema kompetencije da rukovodi takvim aparatom, niti razumije vrijednosti i zahtjeve EU", rekla je Uljarević.

Komentarišući namjeru premijera Zdravka Krivokapića da smijeni direktora uprave policije Zorana Brđanina, kazala je da Brisel kao prvu pozitivnu stranu ističe upravo rezultat Uprave policije i to u onom dijelu koi se odnosi na konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodne saradnje, ali i onome što se odnosi na jačanje kapacitet unutar tog organa, profesionalnosti, itd. "Mene sad živo zanima kako će premijer da se drži onog obećanja koje je dao u svom twittu i da nastavi da insistira na smjeni čovjeka koji je rijetka svijetla tačka u ovom izvještaju EK", navela je Uljarević.

Bonus video: