Vlada podržala predlog da Zeta dobije status Opštine, ministar pravde protiv

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je izuzeo mišljenje, je predložio da se prvo uraditi fiskalni uticaj i elaborat te da bi Zeta status opštine trebala da dobije od prvog januara 2023. godine

15000 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je dalo pozitivno mišljenje na na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i na Predlog mišljenja na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu. Tim zakonima je predloženo da Zeta dobije status opštine.

Ministar pravde Marko Kovač je izuzeo mišljenje jer smatra da Vlada ne smije dati mišljenje na nešto što je suprotno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji

"Trebalo je uraditi studiju izvodljivosti koja je izostala… Mislim da ulazimo i u jednu opasnu zonu i kada mijenjamo ime Golubovci u Zeta", rekao je Kovač.

Ministar finansija Aleksandar Damjanovič je predložio da se prvo uraditi fiskalni uticaj i elaborat te da bi Zeta status opštine trebala da dobije od prvog januara 2023. godine.

"Zli jezici kažu da ovo ima veze sa izborima u oktobru u Podgorici. Ja u to ne vjerujem. Kada se izradi fiskalni uticaj i elaborat možemo od naredne godine da dobijemo opštinu", rekao je Damjanović.

On je takođe izuzeo mišljenja na predlog zakona ali je rekao da će ga podržati ako amandmanima bude uvažen zahtjev da tekst zakona stupa od naredne godine.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da se izmjenama stvaraju pretpostavke za povećavanje nivoa decentralizacije.

"Možda bi trebalo i da se pojasne neke stvari i da mi kao institucija imamo jasan stav", naveo je on.

On je naveo da prethodno iskustvo pokazuje da se, kada su se formirale zadnje tri opštine, radila studija elaborata.

"Moja napomena je i u okviru imena. U ovom momentu u okviru Glavnog grada postoji Opština Golubovci. Sad je inicijativa da se ta opština zove Zeta. Većina ovih poslanika koji su predložili ovo su rekli da Tuzi ne trebaju da bude opština", naveo je Dukaj.

Bonus video: