Bajden čestitao Milatoviću: Izbori u Crnoj Gori još jednom pokazali da građani žele u EU

"Ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak kako biste ubrzali usvajanje i sprovođenje reformi neophodnih za članstvo u EU", kazao je američki predsjednik

23693 pregleda 297 reakcija 41 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden uputio je čestitku predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću u kojoj je, između ostalog, kazao da su izbori u Crnoj Gori još jednom pokazali da građani žele ulazak u Evropsku uniju.

"Dragi novoizabrani predsjedniče, čestitam Vam na izboru za predsjednika Crne Gore. Radujem se unapređivanju bliske saradnje naše dvije države, podršci Crnoj Gori na njenom putu integracije u Evropsku Uniju, i proširenju naših sigurnosnih i ekonomskih veza.

"Preuzimate dužnost u trenutku velikih izazova, kada je surovi rat Rusije na Ukrajinu uzdrmao mir u Evropi. Posvećenost Crne Gore u pružanju humanitarne i bezbjednosne pomoći Ukrajini, javna osuda ruske agresije i usklađenost sa sankcijama EU ka Rusiji, kao i prihvatanje izbjeglica iz Ukrajine predstavljaju model solidarnosti i regionalnog liderstva", naveo je Bajden.

Čestitka predsjednika SAD
Čestitka predsjednika SADfoto: Predsjednik Crne Gore

Doprinos Crne Gore u osnaživanju istočnog boka NATO-a, prema njegovim riječima, pokazuje posvećenost Crne Gore toj aljiansi.

"Nastavak naše saradnje u susret izazovima koji su pred nama, osnaživanje veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa NATO saveznicima i evropskim partnerima je značajnije nego ikada do sada.

"Izbori u Crnoj Gori su još jednom pokazali da Vaši građani žele ulazak Crne Gore u Evropsku uniju kako bi obezbijedili bolju budućnost za svoju zemlju. Ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak kako biste ubrzali usvajanje i sprovođenje reformi neophodnih za članstvo u EU", dodao je Bajden.

Kazao je kako se raduje nastavku bliskog partnerstva dvije države tokom Milatovićevog mandata.

"Sjedinjene Američke Države će nastaviti da blisko sarađuju sa vama dok idete naprijed ka dostizanju ovog važnog cilja, i istovremeno jačate multietničku demokratiju. Spremni smo da pružimo podršku u jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i produbljivanju regionalne ekonomske i energetske saradnje.

"Radujem se nastavku bliskog partnerstva naše dvije države tokom Vašeg mandata i želim Vam sve najbolje sada kada preuzimate nove liderske obaveze", navodi se u čestitki, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika.

Bonus video: