Konkurs za bijenale arhitekture u Veneciji

Kao početni odgovor na temu ovogodišnjeg Bijenala „Kako ćemo živjeti zajedno?“, postavljen je teorijski okvir „Ka transaktivnoj prostornoj percepciji“
1005 pregleda 0 komentar(a)
Promo, Foto: Screenshot
Promo, Foto: Screenshot

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je međunarodni konkurs za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja crnogorske postavke na predstojećoj 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koja će biti održana u periodu od 23. maja do 29. novembra 2020. godine čiji će dio biti i Crna Gora.

Konkurs je otvoren do 7. februara, a komesar ovogodišnje crnogorske postavke na Bijenalu je glavni državni arhitekta Dragan Vuković dok je kuratorka doc.dr Svetlana Perović.

Perović je, kao početni odgovor na temu ovogodišnjeg Bijenala „Kako ćemo živjeti zajedno?“, postavila teorijski okvir kao početni odgovor na temu i glasi: „Ka transaktivnoj prostornoj percepciji“.

Temu je postavio je ovogodišnji umjetnički direktor izložbe Hašim Sarkis, koji poziva na osmišljavanje novih prostora u kojima ćemo živjeti velikodušno zajedno te upućuje na traganje za novim dogovorima o prostoru i novim geografijama udruživanja, koje zahtijevaju globalno djelovanje.

“Od crnogorskog predstavljanja očekuje se eksperiment-nekonvencionalni, radikalni, transdisciplinarni odgovor na temu Bijenala, sa krajnjim ciljem oprostorenja nestandardne postavke u paviljonu Crne Gore i prepoznatljivog globalnog odjeka predstavljanja”, navodi se u saopštenju.

Bijenale arhitekture u Veneciji (La Biennale di Venecia) smatra se najznačajnjom globalnom manifestacijom koja prezentuje savremena dostignuća i tendencije iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva.

Bonus video: