Vjetrovi nekoga slome, nekoga osnaže

Predstavom “Brod” o porodici Ljubiša, večeras u Crnogorskom narodnom pozorištu počinje nova sezona

5682 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Scena iz predstave: Otašević kao Sofija Ljubiša i Dragojević kao Stefan  Mitrov Ljubiša, Foto: Nikola Todorović / Festival Ćirilicom
Scena iz predstave: Otašević kao Sofija Ljubiša i Dragojević kao Stefan Mitrov Ljubiša, Foto: Nikola Todorović / Festival Ćirilicom

Poput vjetra koji neprekidno duva smjenjuju se životni, društveni, pa i politički izazovi koje donose različita (ne)vremena. Jaka bura savija i nerijetko savija i lomi pred sobom, donoseći izazove, testirajući snagu...

Takvi vjetrovi uvijek će duvati, kaže glumica Jelena Minić, ali ono što je najvažnije jeste kako se svako ponaosob, svaki pojedinac u društvu i državi, postavi u odnosu na njega, naglasila je ona najavljujući predstavu “Brod” koja će večeras u 20 časova otvoriti novu sezonu u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP).

Predstava je nastala u koprodukciji CNP-a sa “Beoartom” iz Beograda i festivalom “Ćirilicom” (Narodna biblioteka Budve) gdje je premijerno izvedena početkom septembra, za vrijeme prethodnog upravnika krovne teatarske kuće, Marka Baćovića.

predstava Brod
foto: Jelena Kontić

Poseban povod za realizaciju ovog djela je 200 godina od rođenja prvog crnogorskog ministra prosvjete i prvog crnogorskog predsjednika Crvenog krsta, mitropolita Visariona Ljubiše, brata Stefana Mitrova Ljubiše.

Ipak, kaže Minić “Vijestima”, iako je radnja vezana za crnogorsku istoriju, pa i politički i društveni kontekst, poznavanje tih okolnosti nije neophodno za praćenje toka drame, iako je uvijek poželjno i dobrodošlo, ali fokus ansambla je bio na ličnom doživljaju i postavljanju sebe/pojedinca u odnosu na sve.

“Ono što je jako dragocjeno jeste da smo išli od ličnoga, intimnoga, od onoga što nas čini ljudima, a kroz taj put samospoznaje, svjesnosti o situaciji i generalno našeg stava i doimanja okolnosti, došli smo do onoga što je biser ove predstave. Nijesmo se bavili toliko istorijskim faktima, više smo krenuli iz sebe, našeg bića i našeg želuca, kreirajući okolnosti i reagujući na taj vjetar koji duva, pa duva i uvijek će biti prisutan. Ipak, smatram da je važno kako se mi postavimo u odnosu na njega. Vjerujem da će publika značaj toga osjetiti u ovoj predstavi”, rekla je ona.

Scena iz predstave: Otašević i Minić
Scena iz predstave: Otašević i Minićfoto: Duško Miljanić

Inspirisana sa 12 priča Marka Kentere, Ana Đorđević je napisala tekst i režirala predstavu u kojoj Lazar Dragojević igra Stefana Mitrova Ljubišu, Stevan Vuković Visariona Ljubišu, Branka Otašević, koju će večeras zamijeniti Sanja Vujisić, u ulozi je Sofije Ljubiše, Maja Stojanović igra Stanu Ćelović, Aleksandar Radulović Mitra Ljubišu, Minić Katu Ljubišu, a Pavle Prelević knjaza Nikolu.

Upravo ovi likovi dokazuju da razne bure zapravo iznjedre najbolje ili pak najjače, a zadatak i cilj pozorišta je da tome i svjedoči i na to podsjeća, kazao je Dragojević na jučerašnjoj konferenciji za medije.

“Vjetar je možda stao u nekom trenutku, ta bura se možda zaustavila, ali mislim da je sada ponovo počela da duva. Kada će se smiriti - ne znamo, ali to je i cilj pozorišta i nas kao glumaca - da podučimo, pa i da zabavimo... Predstava je toliko savremena, tiče ovog trenutka i nečega što sad trenutno živimo. Gledaćete i vidjeti o čemu govorim, ne želim ništa da otkrivam”, rekao je uspješni mladi glumac.

Dragojević i Prelević na konferenciji za medije
Dragojević i Prelević na konferenciji za medijefoto: Jelena Kontić

Ovom, novom predstavom, počinje i nova sezona CNP-a, pa se prisutnim predstavnicima medija obratila i umjetnička direktorica Vesna Vujošević Labović koja je govorila više o predstavi.

“Pozorišnu sezonu započinjemo premijerom predstave simboličnog naziva ‘Brod’, nastale po istoimenom komadu koji nadahnuće crpi iz domaće kulturne baštine. Život S. M. Ljubiše, svi izazovi, prepreke, sukobi i krahovi na njegovoj životnoj stazi, a s druge strane uprkos svemu plemenitost, mirotvoračka misija, zalaganje za obrazovanje, borbu pameću, a ne pesnicama i mačem... Komad je napisala i režirala Ana Dorđević, koja je ovog puta odlučila da se u našem teatru bavi temama ondašnjim, a vrijedi ostaviti na razmišljanje - koliko su teme i sadašnje. Kažem ‘ovog puta’, jer je Đorđević već režirala u našem pozorištu - 2021. godine je na scenu postavila predstavu ‘Bladi Mun’ koju publika posebno voli i koja je nagrađivana”, rekla je Vujošević Labović.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medijefoto: Jelena Kontić

Otkrila je i da radnja obiluje scenama sjećanja...

“Pa se često preklapaju i stapaju u istu sliku različita vremenska razdoblja gdje rediteljka i dramaturškinja vješto montira i uvezuje niti koje se prepliću, te na taj način dobijamo bogatu sliku života Stefana Mitrovog Ljubiše. Takođe dobijamo uvid o mnogim njegovim plemenitim naporima da prevaziđe i zaustavi sukobe i stradanja u porodici i društvu, nenasilnom otporu koji se sprovodi samo društvenim djelovanjem”, kazala je ona.

Prelević juče nije želio mnogo da otkriva o predstavi i liku kojeg igra, već je rekao da se raduje novoj pozorišnoj sezoni.

“Proces kao proces i rad na predstavi uvijek je isti, pa i moj zadatak kao glumca uvijek je isti. S tim što uvijek postoje neki izuzeci i prepreke koje glumac treba da usvoji ili prisvoji, ali uvijek je radost”, rekao je on, a Vujošević Labović je proces uporedila sa plovidbom morem:

“Pregršt emocija, davanja, padova pa uzdizanja, sukoba pa mirenja, dostizanja neslućenih visina, pa dodir čvrstog tla. Prisustvo i međusobna podrška cijelog tima trasira put po publike. I taj trenutak je upravo sada. Iščekivanje i uzbuđenje. Odgovornost”, kazala je umjetnička direktorica.

Scena iz predstave: Vuković i Radulović
Scena iz predstave: Vuković i Radulovićfoto: Nikola Todorović / Festival Ćirilicom

Dragojević je dodao da Crnogorsko narodno pozorište dobija jednu veoma dobru predstavu koju će publika obožavati i koja će se dugo igrati. “Brod” je na repertoaru i sjutra veče, u 20 časova u CNP-u.

Pojedinci koji žele da mijenjaju svijet

Za Lazara Dragojevića lik Stefana M. Ljubiše predstavljao je veliki zazov, ali i čast.

“On je mirotvorac koji je svoj život posvetio miru i životu. Njegova unutrašnja borba, njegovo djelovanje, predstavljalo je za mene veliki izazov, i jako mi je drago što sam dobio priliku da ga igram u ovim godina, ovako mlad”, kazao je on.

Često pitanje glumaca i likova koje igraju jesu i njihove međusobne sličnosti i razlike, pa je Dragojević na to unaprijed dao odgovor.

Dragojević u predstavi igra S. M. Ljubišu
Dragojević u predstavi igra S. M. Ljubišufoto: Nikola Todorović / Festival Ćirilicom

“Mi jesmo različiti, Stefan i ja, ali nam je zajedničko to što kao pojedinci želimo da mijenjamo svijet”, rekao je on.

Slično je i sa Jelenom Minić. Iako je na početku mislila da nema dodirnih tačaka između nje i Kate, tokom procesa je otkrila niz sličnosti.

“Upravo zbog toga mi je bilo zanimljivo da te sličnosti nađem, u nekom trenutku i da se zaljubim u nju, što se i desilo”, ispričala je na konferenciji za medije.

Bonus video: