R-majstori: Ronaldo, Ronaldinjo, Rivaldo, Rivelinjo...

Paklena konkurencija za mjesto na lijevom krilu u idealnom timu svih vremena “Frans fudbala”

7612 pregleda 3 komentar(a)
Kristijano Ronaldo i Ronaldinjo, Foto: Football legends
Kristijano Ronaldo i Ronaldinjo, Foto: Football legends

Nakon golmana, desnih i lijevih bekova, centralnih defanzivaca, defanzivnih (prvi dio, drugi dio) i ofanzivnih veznih igrača (prvi dio, drugi dio), te lijevih krila, danas predstavljamo 10 desnih krila/desnih napadača koji su u konkurenciji „Frans fudbala” za mjesto u idealnom timu svih vremena koji će glasovima izabrati 170 novinara.

OLEG BLOHIN: Istočnoevropska legenda. Drugi sovjetski fudbaler koji je dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača Starog kontinenta, nakon Lava Jašina, a prvi Ukrajinac kome je to uspjelo. Igrao za Dinamo Kijev i reprezentaciju SSSR. Rekorder po broju postignutih golova u nekadašnjoj sovjetskoj ligi (211 na 432 utakmice). Jedan od nadimaka mu je bio Fudbalski Kosmonaut, valjda zbog toga što je “prelijetao” protivničke odbrane.

RAJAN GIGS: Njegova karijera je epska priča o jednom klubu i jednom čovjeku. Može da se napiše i kao bajka - za 24 sezone u dresu Mančester junajteda nikada nije odigrao manje od 22 utakmice u Premijer ligi. Čak ni u posljednjoj sezoni, kada je imao 39 godina.

foto: The Athletic

Specijalnost mu je bila da napravi slalom kroz protivničke redove. Ovaj Velšanin je osvojio čudesnih 13 titula prvaka Premijer lige. Dva puta se sa “crvenim đavolima” radovao u Ligi šampiona.

TIJERI ANRI: Mnogi Englezi tvrde da je popularni Titi najbolji igrač Premijer lige od njenog utemeljenja, 1992. godine. Navijači Arsenala nemaju dilemu - obilježio je jednu od najuspješnijih epoha kluba iz Sjevernog Londona, za osam sezona odigrao je 254 meča, postigao 174 gola, osvojio dvije titule Premijer lige, tri FA Kupa, doveo “tobdžije” do finala Lige šampiona.

foto: Royal soccer

Graciozan u trku, nemilosrdan prema protivničkim golmanima. Konačno je osvojio LŠ 2009, ali u dresu Barselone. Sa reprezentacijom Francuske ima titulu svjetskog i evropskog šampiona.

RIVALDO: Zvali su ga “kompletan paket”, vjerovatno iz razloga što je na terenu mogao da ponudi sve. Za novinare britanskog “Gardijana”, bio je “genije krivih nogu”. Potez kako u dresu Barselone - makazicama, sa ivice šesnaesterca - daje gol Valensiji u 90. minutu i šalje Barselonu u Ligu šampiona i dalje krasi špice nekih TV emisija.

foto: Printets

Sa Milanom osvojio Ligu šampiona. Rivaldo je brazilska fudbalska legenda, svjetski prvak sa “kariokama” 2002, gdje je bio dio čuvenog trozubca “3R”, sa Ronaldom i Ronaldinjom.

DRAGAN DŽAJIĆ: Možda i najbolji jugoslovenski fudbalera svih vremena. Jedan engleski novinar koji ga je gledao napisao je da se radi o “najpotcjenjenijem krilnom napadaču u istoriji fudbala”. Priznanje mu je odao i Pele, izjavom da se radi “o balkanskom čudu - pravom čarobnjaku”, da “nikada nije vidio takav prirodni talenat”, kao i da mu je “žao što Džajić nije Brazilac”.

foto: Pinimg

Pozvao ga je na svoju oproštajnu utakmicu. Džajić je legenda Crvene zvezde, s kojom je 60-ih i 70-ih osvojio pet titula prvaka Jugoslavije. Reprezentaciju SFRJ je vodio do finala Evropskog prvenstva 1968.

ROBERTO RIVELINJO: Sin italijanskih doseljenika koji je proslavio brazilski fudbal. Preteča Nejmara, mada je imao velike brkove. Nisu mu oni bili jedini zaštitni znag, jer je posjedovao i nevjerovatno fudbalsko znanje. Prije fudbala igrao je futsal. Jedan od ključnih ljudi “karioka” prilikom osvajanja titule svjetskog prvaka u Meksiku 1970 - postigao je tri gola na tom Mundijalu.

KARL-HAJNC RUMENIGE: Za ovog Njemca kažu da je na terenu bio pravi vizionar - po stilu igre bio je ispred svoje generacije. Uvijek fizički spreman, brz, sa osjećajem za prostor, predatorskim instiktom za gol.

foto: Twitter

Preko deceniju igrao za Bajern, postigao više od 200 golova i osvojio dva Kupa šampiona. Najbolji igrač Evrope 1980. i 1981.

RONALDINJO: Fudbaler i čarobnjak. Zabavljao navijače Gremija, PSŽ-a, a posebno Barselone, potom i Milana - ali i cijeli fudbalski svijet. Bio je na vrhuncu od 2004. do 2006. godine, u dresu Barse, kada je izvodio poteze, davao golove koji su su bili na samoj granici zakona fizike. Aplaudirali mu i navijači Reala. Prvak Evrope sa Kataloncima, prvak svijeta sa Brazilom. Živio je život i van fudbalskog igrališta, zbog čeka je prebrzo sišao sa fudbalske scene.

KRISTIJANO RONALDO: Jedan od najboljih, a vjerovatno fizički i motorički najsavršeniji igrač u istoriji fudbala. Umjesto opisa, dovoljno je pobrojati statistiku i trofeje - 633 gola na 846 utakmica na klupskom nivou, 101 gol u reprezentaciji Portugala, pet Zlatnih lopti za najboljeg igrača na planeti, četiri Lige šampiona, Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom, tri titule Premijer lige u Engleskoj. CR7, hvala bogu, još igra fudbal - “tek” mu je 35 godina.

HRISTO STOIČKOV: Bugarski Maradona. Najbolji igrač Evrope 1994, kada je vodio svoju reprezentaciju do polufinala Mundijala u Americi. Dvije godine ranije, u tandemu sa Romarijom, donio Barseloni prvi trofej Lige šampiona. Zvali su ga “revolveraš” - nadimak opisuje koliko je bio opasan po protivničke golmane.

Bonus video: