Evo zašto je važno pobijediti Finsku

Ekipa Miodraga Radulovića u ponedjeljak pod Goricom protiv Finaca igra za potvrdu drugog mjesta - remi bi bio krucijalan, a pobjeda još značajnija

5121 pregleda 2 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Crna Gora je porazom u Zenici ostala bez šansi da se senzacionalno plasira u A Ligu nacija, a propustila je priliku da u posljednjem kolu protiv Finske igra za sigurno polufinale plej-ofa za EP, kao i da uskoči u drugi šešir na žrijebu kvalifikacija, 9. oktobra u Frankfurtu.

Umjesto da u ponedjeljak protiv Finaca igra za prvo mjesto u grupi, Crna Gora će pokušati da sačuva drugu poziciju. Dovoljan je i bod, jer je Finska, srećom, remizirala sa Rumunijom u Helsinkiju (1:1) i ostala na dva boda iza naše selekcije.

Da su pobijedili Rumune, Skandinavci bi se bodovno izjednačili sa Crnom Gorim i dovoljan bi im bio i remi pod Goricom za 2. mjesto (zbog junske pobjede kući 2:0), dok bi naši morali da pobijede.

Zašto je utakmica sa Finskom i osvajanje drugog mjesta vrlo značajno?

U slučaju da reprezentacija Bosne i Hercegovine, ali i još neki timovi koji su lideri u grupama B Lige nacija, ili su u vrhu poput Norveške, Srbije, Škotske, Izraela... u predstojećim kvalifikacijama osvoje prvo ili drugo mjesto u svojim grupana i direktno se plasiraju na EP, njihova mjesta u plej-ofu B Lige nacija zauzeli bi drugoplasirani.

Što više reprezentacija iz B Lige nacija ode na EP preko kvalifikacija - to su šanse Crne Gore da kao drugoplasirana zaigra u plej-ofu veće...

No, konkretnija računica moći će da se izvede tek kada se završi B Liga nacija, a ona konačna - tek kada se odigraju kvalifikacije.

Standings provided by SofaScore
Standings provided by SofaScore
Standings provided by SofaScore
Standings provided by SofaScore

Crna Gora se sada sa sedam bodova dobro kotira među drugoplasiranim timovima, ali bilo bi sjajno kada bi pobijedila Finsku.

I bod je dovoljan za drugu pozicju - što je krucijalna stvar, ali bi pobjeda stavila Radulovićev tim u prvi red repezentacija koje će čekati mjesto u plej-ofu.

Sličnu utakmicu naša reprezentacija je igrala prije četiri godine u prvom izdanju Lige nacija, C kategoriji, ali je izgubila kod kuće od Rumunije (1:0) i umjesto druge, osvojila treću poziciju.

Rumuni su i kao drugi igrali plej-of za EP 2020. - poraženi su u polufinalu od Islanda.

Crnoj Gori, dakle, preostaje da protiv Finske ne ponovu sličnu grešku, da potvrdi drugo mjesto, a onda od marta naredne godine pokuša da kroz kvalifikacije ostvari plasman na EP. Idu po dva tima iz svake grupe.

Ako se i to ne dogodi, ostaje nada da bi BiH, Norveška, Škotska, Ukrajina, Srbija - neke od tih reprezentacija iz B divizije, mogle da se plasiraju direktno - a Jovetić, Savić, Mugoša i društvo dobiju šansu u plej-ofu B Lige nacija.

U martu 2024. igraju se tri posebna plej-ofa - za A, B i C Ligu nacija, a u njima će igrati po četiri tima koja se nisu plasirala na EP kroz kvalifikacije.

Ako iz A Lige nacija svaki tim izbori EP, što je moguće, onda se sve prenosi i na B ligu, a šanse našeg tima još rastu.

To je, ipak, priča za narednu godinu.

Veliku šansu koju su imali večeras u Zenici, izabranici Miodraga Radulovića nisu iskoristili. Sada bi bilo važno da pobijede Finsku.

Bonus video: