Albion vidi šansu iz sjenke

"Da li osjećamo pritisak? Ko ga nema na Euru, onda i ne treba da bude tu. Da, svi, od stručnog štaba do igrača imamo tremu koju donosi veliko takmičenje", rekao je Loran Blan
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2012. 11:28h

Francuska i Engleska će baš kao i 2004. godine u Portugalu međusobnim duelom otvoriti nastup na Evropskom prvenstvu, a Albion se samo nada da start u Donjecku neće biti tako stresan kao što je bio slučaj prije osam godina u Lisabonu.

Tada je, naime, Francuska slavila sa 2:1 golovima Zinedina Zidana u sudijskoj nadoknadi (pogoci iz slobodnog udarca i penala), pa je prednost koju je donio Frenk Lampard na kraju bila mala za tim koji je s klupe vodio Sven Goran Erikson.

Međutim, u odnosu na taj period je sve drugačije - Francuska je promijenila kompletnu generaciju, mijenjala je i Engleska, a igrači koji su i 2004. bili članovi Albiona su Ešli Kol, Stiven Džerard, Džon Teri i Vejn Runi, s tim što će napadač Mančester junajteda propustiti prva dva meča na Euru zbog kazne.

"Da li osjećamo pritisak? Ko ga nema na Euru onda i ne treba da bude tu. Da, svi, od stručnog štaba do igrača imamo tremu koju donosi veliko takmičenje. Ali, ne vidim ništa loše u tome, samo bih bio zabrinut da je drugačije", rekao je selektor Francuske Loran Blan.

Uz opasku „da mu je žao što Zidan nije desetak godina mlađi”, Blan se polako okrenuo Engleskoj i očekivanjima navijača pred nastup u rudničkom gradu u Ukrajini.

"Prve utakmice na velikim turnirima su uvijek najvažnije. Poraz vas stavlja u nezgodan položaj, pobjeda podiže u nebo, ali samo moramo da znamo da se nakon ovih 90 minuta prvenstvo ne završava. Spremni smo da idemo do kraja, vjerujem u grupu igrača koje vodim", kazao je bivši svjetski i evropski šampion iz 1998. i 2000.

Dakle, Blan zna kako se osvajaju veliki turniri, a među igračima ima generaciju koja je to radila i u mlađim kategorijama - Karima Benzemu, Samira Nasrija, Hatema ben Arfu, Žeremija Meneza...

Svi su oni rođeni 1987, a 2004. su postali prvaci Evrope u konkurenciji do 17 godina.

I dok je Francuska u seriji od 21 utakmice bez poraza, Engleska mora da bude jača od svih problema.

Veliki broj otkaza zbog povreda (prije svih, Frenka Lamparda, Garija Kejhila i Gareta Berija), te suspenzija Runija, natjerale su javnost da ne vjeruje mnogo u novog selektora Roja Hodžsona.

Engleska je, uz to, samo tri puta u istoriji prošla grupu na evropskim prvenstvima - 1964. i 1996. je stigla do polufinala, a 2008. je zaustavljena u četvrtfinalu.

"Duel sa Francuskom je veliki izazov za nas. Igramo protiv ekipe koja u velikoj seriji dobrih rezultata, ali kada dođete na ovaj nivo, sve pada u drugi plan - forma nije presudna", rekao je Hodžson, 64-godišnjak koji danas debituje na Euru.

Hodžson je 1995. sa Švajcarskom izborio plasman na EP u Engleskoj, ali je nakon kvalifikacija napustio tu reprezentaciju i prešao u Inter...

"Ovo je moj najbolji tim, ja sam odgovoran za njega i stojim iza ekipe. Imam puno povjerenje u igrače koje sam izabrao", jasan je dosadašnji menadžer VBA.

Lampard: Po ugledu na Čelzi

Frank Lampard je zbog povrede morao da otkaže nastup na Evropskom prvenstvu, ali je siguran da i desetkovani tim Albiona ima šansu u Poljskoj i Ukrajini.

Recept je samo da uradi ono što je i Čelzi u Ligi šampiona, tvrdi iskusni vezista.

"Vidim dosta sličnosti kada su Engleska i Čelzi u pitanju - imamo novog selektora, važni igrači su povrijeđeni ili suspendovani... Siguran sam da Engleska može da pokaže istu snagu kao Čelzi protiv Barse i Bajerna", rekao je Lampard

Patrika Vijeiru plaši „rasterećenost Albiona”.

"Karakter Engleza je uvijek posebno izražen, kao i motiv. Znam da nikada neće odustati, a možda baš činjenica da nisu među favoritima bude njihova najveća šansa", istakao je Vijeira.

Francuska - Engleska

Donjeck - Stadion „Donbas arena”. Kapacitet: 51.504. Sudija: Nikola Ricoli (Italija). Početak u 18 časova.

Francuska (4-2-3-1): Ljoris - Debiši, Rami, Mekses, Evra - Kabaje, Dijara - Nasri, Maluda, Riberi - Benzema.

Engleska (4-4-1-1): Hart - Džonson, Teri, Leskot, Kol - Milner, Džerard, Parker, Dauning - Jang - Kerol.

Galerija

Bonus video: