Da li će "Zidan trener" prevazići "Zidana igrača"?

Zizu je dva trofeja osvojio u samo 20 utakmica koliko je vodio Real u Ligi šampiona
0 komentar(a)
Zinedin Zidan Real Madrid, Foto: Reuters
Zinedin Zidan Real Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2017. 16:22h

Zinedin Zidan je od sinoć uz rame trenerima poput Pepa Gvardiole, Žozea Murinja, ser Aleksa Fergusona...

Svi oni imaju po dvije titule prvaka Evrope, s tim što je nekom od pomenutih za taj poduhvat trebalo tri (Gvardioli), nekom šest (Murinju), a nekom više od 10 godina kao Fergiju, legendi Mančester junajtedu.

Da rezultat bude još fascinantniji, Zizu je dva trofeja osvojio u samo 20 utakmica koliko je vodio Real u Ligi šampiona - sve je počelo u februaru prošle godine protiv Rome u osmini finala, a krunisano je prvo u finalu 2016. protiv Atletika, te sinoć u Kardifu velikom pobjedom nad Juventusom od 4:1.

Svjetska fudbalska javnost kao da je tek sada, nakon druge titule zaredom, "skinula" kapu Zidanu za sve što radi na klupi Reala, pa postavlja pitanje - da li je Zidan nakon samo godinu i po na klupi Madriđana postao veći trener nego što je bio fudbaler?

Možda se i pretjeruje u ocjenama, Zidan je kao igrač bio i ostao jedinstven, ali ako je parametar Liga šampiona onda je "Zidan trener" već prevazišao "Zidana igrača", jer je samo jednom (2002. godine u dresu Reala) podigao najvrjedniji evropski pehar.

"Nisam bolji trener sada nego što sam bio prije tri dana", rekao je Zidan nekoliko minuta nakon što je Real bacio na koljena "staru damu".

"Kažete da se ne radujem dovoljno? Griješite, osjećam se spektakularno, ali ja to radim na svoj način", odgovorio je Zidan na pitanje novinara zašto se na njegovom licu ne vidi sreća.

Zidan izgleda radi sve drugačije od ostalih velikih trenera današnjice. U Realu su i do sada radile legende koje same po sebi predstavljaju autoritet, ali niko u tome ne uživa tiho kao on.

"Ključ finala je u Zidanu. Samo ću reći da nam je promijenio pogled na utakmicu na poluvremenu. Naše bolje izdanje u nastavku je definitivno ruka trenera", poručio je Luka Modrić, za kojeg u domovini tvrde da je najveći hrvatski fudbaler u istoriji.

Real je u Kardifu 12. put postao prvak Evrope, a prvih pet je osvojio u periodu od 1956. do 1960.

Potom je na red stigao Brisel i finale sa Partizanom (pobjeda od 2:1), da bi se na narednu čekalo čak 32 godine, sve do meča sa Juventusom u Amsterdamu koji je riješio Predrag Mijatović.

"Real je jedna od najvećih dinastija u svijetu sporta", piše danas madridska "Marka".

Od te 1998. do sada Real je pet puta bio najbolji - tri puta sa Zidanom kao igračem ili trenerom.

"Ako Zizu želi, može da ostane trener Reala do kraja života", euforično je rekao predsjednik "merengesa" Florentino Peres.

Dočekao je i odgovor trenera:

"Ne znam do kada ću biti ovdje, ali naredne sezone hoću sigurno".

Zidan je, dakle, jedan od rijetkih trenera kojem je Peres javno izjavio ljubav, valjda je i to razlog više da se o 44-godišnjoj legendi iz Marseja dan nakon finala u Kardifu priča i piše više nego o Kristijanu Ronaldu...

Bonus video: