Džudović: Mislimo na Englesku, kasnije ćemo o Švajcarcima

"Vidjećemo šta će biti u petak, a što se tiče drugog meča, mislim da će odlučiti duža klupa", kaže Miodrag Džudović.
68 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Crna Gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.10.2011. 20:58h

Pred reprezentacijom Crne Gore je 180 minuta istine. Ko zna kada će naša selekcija ponovo doći u situaciju da posljednje dvije utakmice u grupi dočeka sa šansama da se plasira na završni turnir velikog takmičenja.

Cilj je, ipak, i tako blizu, i tako daleko. Ostale su utakmice sa dvije najjače selekcije u grupi, ali i dilema koja je od njih važnija – Engleska je najveći fudbalski izazov.

"Problem” je u tome što ni pobjeda nad jednom od najmoćnijih svjetskih selekcija možda neće biti dovoljna ni za drugo mjesto.

Odigrati dvije utakmice u pet dana, a na klackalici između prvog i trećeg mjesta, mogao bi da bude teret selekciji kojoj je ovo tek drugi kvalifikacioni ciklus.

"Veoma je teško odigrati dva meča, protiv tako jakih protivnika, u tako kratkom vremenskom periodu. Fudbalska filozofija je, međutim, takva da je prvi meč najvažniji. Mi, dakle, moramo da se skoncentrišemo na Englesku, ali prinuđeni smo i da razmišljamo o Švajcarskoj. Vidjećemo šta će biti u petak, a što se tiče drugog meča, mislim da će odlučiti duža klupa. I Švajcarci igraju u petak, tako da će ekipa koja bolje rasporedi snage i igrače, imati veće šanse u Bazelu", kaže Miodrag Džudović.

Realnost je, dakle, takva da će duel u Bazelu, 11. oktobra, najvjerovatnije biti duel na sve ili ništa.

"Ne vjerujem da Velšani mogu da iznenade Švajcarsku. Ne računam na to", kaže Džudović.

To, međutim, ne znači da je utakmica sa Engleskom samo uvod u meč odluke i spektakl za publiku.

"Jasno je nama da je meč sa Švajcarskom važniji, jer Švajcarci protiv Velsa moraju da urade isto što i mi protiv Engleske, da bi došli u situaciju da u Bazelu, pred svojom publikom, odlučuju. Mi, međutim, nećemo samo uveličati spektakl pod Goricom u petak, već ćemo uraditi sve da napravimo iznenađenje. Zašto ne bismo pokušali, ipak imamo šansi i za prvo mjesto u grupi", kaže Stefan Savić, prvotimac Mančester sitija.

Novi selektor Branko Brnović i njegovi saradnici uoči okupljanja reprezentacije isticali su da se mečevi ovakve važnosti dobijaju glavom, isto koliko i nogama.

"Atmosfera u ekipi je veoma važna. Ako nema hemije, ako nema pravog odnosa među igračima, onda ni kvalitet ne dolazi do izražaja. Mi to imamo, imaćemo i navijače, imamo i želju da napravimo iznenađenje", ističe Džudović.

Crna Gora je u oktobru prošle godine šokirala svjetsku fudbalsku javnost osvajanjem boda na Vembliju. Iluzorno je očekivati da će naša selekcija pod Goricom biti tim koji će diktirati tempo, napadati, satjerati rivala na svoju polovinu. Možda bi, zapravo, Englezi i željeli takvu situaciju, jer su u kontri pakleno opasni – Runi, Volkot i Jang jedva čekaju da dobiju malo prostora i poentiraju. Kako naći rješenje?

"Dobrom i organizovanom odbranom, baš kao na Vembliju. Agresivnim napadom, presingom na odbranu. Imamo tri dana da se spremimo, nadam se da ćemo naći rješenje", kaže Džudović.

Crnogorska reprezentacija i sjutra će trenirati od 19 časova u kampu na Starom aerodromu. Ekipa će biti tada kompletna, očekuje se dolazak Sava Pavićevića, koji je večeras sa Makabijem igrao izraelski derbi protiv Hapoela, te Dejana Damjanovića iz dalekog Seula.

Od sjutra bi trebalo da počne i uigravanje tima, koji će se u petak suprotstaviti Engleskoj.

Brnović je najavio da će bar trojicu od osmorice igrača sa jednim kartonom odmarati protiv Engleske – opomenu imaju Vučinić, Baša, Vukčević, Savić, Peković, Drinčić, Vlado Božović i Kašćelan.

Atmosfera nije narušena

Promjena selektora nije promijenila atmosferu u reprezentaciji. Kranjčara je zamijenio Brnović, koji je pet godina dio stručnog štaba, na terenu sa igračima sada su i bivši iskusni internacionalci Savo Milošević i Anto Drobnjak.

"Novi selektor je čovjek koga dobro poznajemo i koji nas poznaje. On je jedan od ljudi koji je učestvovao u stvaranju ove reprezentacije, od početka je tu. Sada su sa nama i njegovi saradnici, bivši iskusni fudbaleri, sjajni igrači, koji savjetima mogu mnogo da nam pomognu, da nas psihološki pripreme za utakmice odluke", kaže Džudović.

Savić: Englezi nas respektuju

Iza Stefana Savića je vikend koji će pamtiti cijeli život. Na meču sa Blekburnom postigao je prvi gol u Premijer ligi. Njegovi saigrači u Mančester sitiju – reprezentativci Džo Hart, Mika Ričards, Džejms Milner, Adam Džonson i Geret Beri poželjeli su mu da to ne ponovi u petak.

"Pozdravili smo se, zakazali okršaj u petak. Poželio sam im da izgube, a onda u Sitiju da nastave da pobjeđuju – kaže Savić. Savić ističe da Englezi respektuju Crnu Goru... - Nakon što smo im uzeli bod na Vembliju svjesni su da ih čeka težak posao. Njima je dovoljan bod, ali znaju da im neće biti lako", ističe Savić.

Runi se oporavio, ali nije samo as Mančester junajteda opasan.

"Uh, ne znam ko nije opasan. Opasni su i odbrambeni igrači. Sjajna su ekipa, sve su to vrhunski fudbaleri, ali moramo da vjerujemo u sebe. I mi znamo da igramo fudbal, ako nas Englezi cijene, to znači da možemo da iznenadimo", ističe Savić.

Hiljadu ulaznica u prodaji od srijede

U slobodnu prodaju biće pušteno hiljadu ulaznica, koje će se od srijede od 8 časova prodavati na šalterima Sportskog centra "Morača" u Podgorici.

Utakmice za zapadnu tribinu će se u zavisnosti od sektora prodavati po cijeni od 20, 25 i 30 eura, dok mjesto na Sjeveru i Jugu “košta” 10 eura.

Jedna osoba može da kupi najviše dvije ulaznice.

Štark sudi pod Goricom

Meč između Crne Gore i Engleske sudiće 41-godišnji Njemac Volfgang Štark, odlučio je Komitet za suđenje Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Pomoćnici su Jan Hendrik Salve i Mike Pikel, dok je četvrti sudija Peter Sipel. Interesantno da je i u prvom meču koji je odigran u oktobru prošle godine na “Vembliju” njemački arbitar dijelio pravdu - tada je sudio Manuel Graf.

Bonus video: