Fati-manija u Podgorici: Dječak velikog talenta i harizme

Utisak večeri je, ipak, njegova harizma - još na poluvremenu je izašao u susret velikom broju dječaka i djevojčica koji su, naslonjeni na ogradu zapadne tribine, željeli da se fotografišu sa njim, a isto je uradio i po završetku meča
6552 pregleda 0 komentar(a)
Ansu Fati sa navijačima u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ansu Fati sa navijačima u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.10.2019. 23:20h

Mlada reprezentacija Španije ostvarila je očekivanu pobjedu nad Crnom Gorom 2:0, ali meč u Podgorici za španske medije ima predznak istorijski.

Razlog je debi najvećeg talenta koji je iznjedrila Barsina La Masija u posljednjih desetak godina, pa možda i od generacija iz kojih su na veliku scenu izlazili Ćavi, Inijesta, Buskets, Pujol i naravno Mesi.

Ansu Fati, 16-godišnjak koji je "zaludio" fudbalsku javnost briljantnim početkom sezone u prvom timu Barselone, odigrao je prvi meč u dresu španske selekcije, nakon što je po ubrzanom postupku promijenio državljanstvo - postao je Španac rođen u Gvineji Bisao, nekadašnjoj portugalskoj koloniji.

Publika u Podgorici prepoznala je trenutak i nesvakidašnji talenat, pa je Fati dobio veliki aplauz kada je ulazio u igru u 79. minutu. U posljednjim trenucima je mogao da upiše i prvi gol, ali je golman Đukić sprijećio još jedan istorijski trenutak.

Utisak večeri je, ipak, njegova harizma - još na poluvremenu je izašao u susret velikom broju dječaka i djevojčica koji su, naslonjeni na ogradu zapadne tribine, željeli da se fotografišu sa njim, a isto je uradio i po završetku meča.

Fati
Fati(Foto: Savo Prelevic)

Globalna popularnost očigledno prija mladom fudbaleru, koji će 31. oktobra napuniti 17 godina, a on zna i kako da se nosi sa slavom koju je stekao preko noći.

Fati je, inače, drugi najmlađi debitant u istoriji španske mlade reprezentacije.

Mlađi od njega bio je Bojan Krkić, koji je, takođe, nekada bio čudo od djeteta, a koji je za U 21 selekciju debitovao 2007, sa 16 godina, 9 mjeseci i 8 dana.

Bojan je bio mlađi 68 dana od Ansua.

Španija je večeras i definitivno osigurala da će novi vunderkind u budućnosti nositi dres "crvene furije", te da ne postoji šansa da bude reprezentativac Portugala.

Pravila FIFA su takva da kada igrač odigra jednu zvaničnu utakmicu u bilo kojoj kategoriji može kasnije da nastupi za drugu selekciju, ali isključivo zemlje čiji je državljanin u momentu debija - Fati sada ima špansko i državljanstvo Gvineje Bisao.

Bonus video: