Kroz oluju do spektakla protiv Engleza

Spreman je megaspektakl sa Englezima, apsolutni derbi za prvo mjesto grupe, šlager kompletnog programa kvalifikacija
26 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2013. 23:06h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Spreman je megaspektakl sa Englezima, apsolutni derbi za prvo mjesto grupe, šlager kompletnog programa kvalifikacija - Crna Gora je slavila u Moldaviji, tradicionalno sa 1:0, ali teže nego što je iko mogao da predvidi, golom Vučinića iz prekida, sa igračem manje, 12 minuta prije kraja, u trenutku kada se činilo da su sve lađe potonule…

Pobjeda u Moldaviji je još slađa, ako se zna kakav su pakao Brnovićevi momci morali da prođu da bi došli do nje. Kroz pravu oluju na stadionu Zimbrua, po velikoj hladnoći, vjetru i kiši, “sokoli” su morali da prežive i neočekivanu dalekometnu paljbu domaćih fudbalera, potom zbog isljučenja Pekovića da jure pobjedu sa igračem manje, da bi konačno u 78. minutu dočekali trenutak da eksplodiraju od radosti.

Sve taktike i formacije, pripreme za različite načine igre, planovi da se rano postigne gol na kraju su pale u vodu - odlučio je jedan prekid, klasa i prisebnost Mirka Vučinića, koji je prihvatio loptu u šesnasetercu nakon skoka Baše i smireno je iz gužve sproveo u mrežu. Dok se istovremeno “crtao” rezultat iz Varšave, gdje je Ukrajina punila mrežu Poljske, “sokoli” su mirno priveli meč kraju i sa navijačima proslavili pobjedu koja im je otvorila vrata baraža!

Opsada na startu, pa paljba Moldavaca

Crna Gora je krenula ofanzivno, sa dva napadača i dva isturena krila, Kasalicom i Volkovom, pa se formacija 4-4-2 u fazi napada transformisala u 4-2-4.

Cilj je bio prenijeti igru ispred protivničkog šesnaesterca, “donijeti” loptu do Vučinića i Jovetića, ali je prava opsada moldavskog gola, onakva kakvu je Brnović zamislio u glavi, gledana samo na početku.

Jovetić je u 14. minutu dobro šutirao sa 20 metara, odbranio mu je Pašćenko, Savić je nakon prekida samo okrznuo loptu glavom, iako je dobro skočio…

Kako je vrijeme odmicalo budili su se Moldavci, iako u promijenjenom sastavu, sa nekoliko najcjenjenijih igrača na klupi, ali nošeni naelektrisanom atmosferom na malom stadionu Zimbrua, gdje publika stoji i viče tik uz aut-liniju.

Georgijev u 18. minutu, pa Djedov nekoliko sekundi kasnije, opasnim udarcima iz daljine upozorili su Crnu Goru da neće samo čekati ispred svog šesnaesterca, već da će pokušati da daju gol…

Nisu u tim momentima Brnovićevi fudbaleri imali potreban intenzitet, ali ni klasu, prije svega ni broj igrača na sredini terena kako bi držali loptu oko moldavskog šesnaesterca, napravili priželjkivanu opsadu.

Peković i Zverotić bili su usamljeni u “tuči” sa moldavskim vezistima, Vučinić i Jovetić često su se vraćali da prime loptu na sredini, gdje je bila prevelika gužva. Umjesto dominacije Crne Gore, igra je postajala sve više iskidana, ekipe su se smjenjivale u napadima, a Moldavci postajali opasniji, jer su imali fubalere koji su bili spremni da šutiraju iz daljine.

Imala je i Crna Gora, ali nedovoljno. Dobar pokušaj Vučinića sa 20 metara u 27. minutu nije ugrozio Pašćenku kao što je Georgijevov šut Božovića, osam minuta kasnije - lopta je prohujala pored stative…

Nekako brzo je proletjelo prvo poluvrijeme u kojem je Crna Gora očajnički tražila gol, a nije stvorila ni pravu šansu kada su zicer dočekali Moldavci - Sidorenko je nakon pokušaja Djedova bio sam ispred Božovića, ali mu je crnogorski golman odbranio udarac.

Damjanović je u 44. minutu zamijenio povrijeđenog Kasalicu, a kada je Jonica u posljednjim sekundama prvog dijela još jednom žestoko zapucao iz daljine, Brnovićevi momci su s olakšanjem dočekali poluvrijeme.

Isključenje Pekovića, presuda Vučinića

Konce igre koje je izgubila u drugom dijelu prvog poluvremena Crna Gora je opet pohvatala početkom nastavka, kada je postalo jasno da je za pobjedu nad neugodnim Moldavcima potrebno uložiti još više enerije.

Tako su naši fudbaleri tek u 47. minutu dočekali prvu veliku šansu, i nisu je iskoristili - Jovetić je izašao sam na golmana Pašćenka, pokušao da ga savlada šutem po zemlji, i pogodio ga u nogu. U 56. minutu sjajna lopta Damjanovića proparala je odbranu Moldavije, Vučinić je bio sam na desnoj strani, ali je šutirao iz daljine, a Pašćenko je krajnjim naporom odbio u korner.

Izgledalo je da Crna Gora napokon pravi traženi (dugotrajni) pritisak) kada je ionako okrnjeni vezni red dobio žestok udarac. Peković je startovao drugi put i dobio drugi žuti karton, a “sokoli” ostali sa desetoricom.

Brnović se nije zatvarao nazad, već je odlučio da krene na sve ili ništa. Uveo je Simona Vukčevića umjesto Vladimira Božovića, a Volkova vratio na lijevog beka. Formacija (4-2-3). Napadi su se nastavili i sa igračem manje, ali je Crna Gora postala opasno ranjiva nazad. Djedov je u 65. minutu pobjegao Saviću, ali je Božović bio priseban.

A onda je stigao prekid koji se čekao, korner koji je bio pomoćno, ali zlatno oružje. Tek nakon gola Vučinića vidjelo se koliko su Moldavci limitirana ekipa, pokušali su da napadnu sa igračem manje, ali nisu došli ni do Božovićevog gola. Jovetić je imao zicer za 2:0, bolje da pogodi protiv Engleza…

Geri Nevil “špijunirao” Crnu Goru

Iz stručnog štaba Roja Hodžsona, Crnu Goru je u Kišinjevu „špijunirao“ Geri Nevil. Tri redakcije iz Engleske poslale su novinare u Kišinjev, da izvještavaju iz tabora crnogorske reprezentacije pred meč koji se u utorak pod Goricom igra od 21 sat. Jedan od njih, novinar najtiražnijeg britanskog lista "San", opisao je duel Crne Gore i Engleske kao "massive game", jednu od najvažnijih koju će izabranici Roja Hodžsona igrati ove godine.

Peković i Pavićević ne igraju protiv Engleske

Milorad Peković izdržao je samo devet minuta, njegov prvi start na meču sudija Danijele Orsato iz Italije okakakterisao je žutim kartonom.

No, fudbaler Grojtera je u 61. minutu dobio još jedan karton, a Crna Gora ostala sa desetoricom. Rekorder po broju opomena u crnogorskoj reprezentaciji tako će propustiti meč protiv Engleske u utorak veče pod Goricom. Veliki hendikep u veznom redu, ako se zna da Brnović ne može da računa ni na povrijeđenog Nikolu Drinčića.

"Sokoli" će biti oslabljeni i neigranjem desnog beka Sava Pavićevića, koji takođe nema pravo nastupa u narednom meču zbog sinoćnjeg žutog kartona u Kišinjevu.

Moldavija - Crna Gora 0:1

Kišinjev – Stadion “Zimbru”. Gledalaca: 5.000. Sudija: Danijele Orsato (Italija). Strijelac: Vučinić u 78. minutu. Žuti kartoni: Peković, Pavićević (Crna Gora), Georgijev, Gacan (Moldavija). Crveni karton: Peković (Crna Gora) u 61, Gacan (Moldavija) u 90. minutu.

Moldavija: S. Pašćenko 7, Golovatenko 6, Bulgaru 6, Bordijan 6,5, Epurijanu 6, Gacan 6, Djedov 6, Jonica 6, Georgijev 6, A. Pašćenko 5,5, Sidorenko 5,5.

Crna Gora: M. Božović 7, Pavićević 6,5, Baša 7, Savić 7, V. Božović 6,5 (Vukčević), Zverotić 7, Peković 5,5, Volkov 6,5, Jovetić 6,5, Vučinić 7 (Novaković), Kasalica 6 (Damjanović 6).

Galerija

Bonus video: